Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. december 15. 10:04 Adat, Vállalat

Hét év alatt tízmillió újság tűnt el a postaládákból

Alig több mint fél évtized alatt a harmadára zuhant a Magyar Posta által kézbesített hírlapok száma. Míg 2016-ban negyedévente átlagosan 16 millió újságot vittek házhoz a postások, az idei harmadik negyedévben először csökkent 5 millió alá ez a szám.

  • Bár a nyomtatott újságok értékesítése a 2010-es évek elején már jó ideje esett, a Magyar Postánál a hírlapszegmens ekkor még fontos és növekvő üzletág volt. Olyannyira, hogy a vállalat 2013-ban belépett a nagykereskedelmi hírlapárusítás piacára is, és a divíziónál még 2015-ben is érezhető növekedésről számoltak be. (pdf)
  • A 2010-es évek fordulóján a posta hírlapbevételei 5-6 milliárd forintra rúgtak, az évtized közepére azonban ezt sikerült a bő másfélszeresére növelni. Innen indult meg a lejtmenet, amit a fenti grafikon is jelez.
  • A nagyon látványos zuhanásban szerepet játszott, hogy 2021-re a posta is lényegében elengedte a szegmenst. Ahogy éves beszámolójukban fogalmaztak: „figyelembe véve a piaci tendenciákat és a szolgáltatás fenntartásának jelentős költségigényét, 2021. július 1-vel a Magyar Posta a napilapok terjesztési szolgáltatását kivonta a portfóliójából”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 15 éve nem látott leépítéssel a Posta helyett a Mészáros-csoport lehet a legnagyobb foglalkoztatóÉvtizedek óta fokozatosan csökken a Posta létszáma, most az állomány mintegy 5 százalékát építik le. A rendszerváltás óta nagyjából harmadára esett a létszám.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat hírlap Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.