Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Jó ideje nem barátságos Ukrajnával, most azonban új szintre emelte ezt a magyar kormány az ország uniós csatlakozási tárgyalásának blokkolásával.

Mi történt? Az utóbbi három napban a magyar miniszterelnök több nyilatkozatában, megnyilvánulásában is egyértelművé tette: megvitatni sem akarja a decemberi uniós csúcson, hogy elkezdődhessenek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai.

Idézet: „Mi nem azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, utána pedig állapítsuk meg, hogy nem értünk egyet, hanem hogy ne tűzzük napirendre.”

  • Orbán Viktor ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy „az ukrán mezőgazdaság beemelése az európai mezőgazdasági rendszerbe tönkre fogja tenni százezrével a magyar gazdákat”.

Előzmények: a magyar kormány hosszú ideje nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítások uniós finanszírozásához az OTP elleni ukrán fellépésre hivatkozva.

  • Hiába vette le feketelistájáról a magyar bankot az ukrán korrupcióellenes ügyészség, Szijjártó Péter külügyminiszter – nem pontosított – garanciát akar, hogy nem kerülhet vissza.
  • Egy másik visszatérő kifogás a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítése volt, Ukrajna a jelek szerint ebben is enged, a parlament pár nap múlva szavazhat erről.

Felülnézet: ezek után szintlépés a magyar kormány álláspontja, már nem hivatkozik feltételekre: szerinte Ukrajna felkészületlen, az Európai Bizottság pedig nem készítette elő a szóban forgó döntést, így szavazni sem lehet róla.

Igen, de: Orbán hivatkozott még a törökökkel nagyon régen megkezdett, de aztán teljesen megfeneklett csatlakozási tárgyalásokra is mint kerülendő példára.

  • Bár a két eset teljesen más, az ukrán tárgyalások is nagyon hosszúnak ígérkeznének, 2030 előtt biztosan nem reális az ország uniós csatlakozása.

Alulnézet: rengeteg ukránban a reményt őrizné meg a tárgyalási folyamat elindulása. Nemrég volt az Euromajdan tízéves évfordulója: a tüntetők azt követően kergették el az oroszbarát Janukovics elnököt, hogy elutasította az uniós társulási egyezmény aláírását.

  • Nagyon nyomott jelenleg a hangulat Ukrajnában: a nyári offenzíva alig ért el valamit, ismét az oroszok támadnak, és mindenki tart egy újabb téli rakétatámadás-sorozattól az energetikai infrastruktúra ellen.
  • A magyar viszonyuláson már aligha lepődnek meg, de sokkolta őket, hogy az ukrán konkurenciára panaszkodó helyi fuvarozók hetek óta blokád alá vonták a határátkelőket a legszorosabb szövetséges, Lengyelország felől.
  • Egy másik, eddig megbízható szövetséges, az Egyesült Államok további segítségét a kongresszusi csaták akadályozzák, a katonai segélyekre szánt jelenlegi keret az év végéig elfogy.

Számokban: rövid távon az fáj leginkább Ukrajnának, hogy Magyarország az 50 milliárd eurós uniós segélykeretet is blokkolja. Igaz, ezért más tagállamok sem lelkesednek egyelőre.

  • Fegyvervásárlásra 20 milliárd eurót költhetne Ukrajna egy másik uniós keretből. Az említett módon ennek is keresztbe feküdt a magyar kormány.
  • Az EU döntéshozói abban reménykedtek, hogy a 22 milliárd eurónyi visszatartott magyar uniós pénz kezdődő folyósítása megpuhítja a kormányt, de ennek pont az ellentéte történt.

Tágabb kontextus: ez a Politico forrásai szerint sokkhatást váltott ki Brüsszelben. Ha a források felszabadítása sem változtat a magyar állásponton, egyre nehezebb megérteni, miért mozog a kormány a háborús agresszor Oroszország érdekeivel szinkronban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány csak Ukrajnával harcol a magyar cégekért, Oroszországgal nemFantombokszot folytat az OTP-t már nem listázó Ukrajnával a kormány, közben Oroszországban egyre kevésbé gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat a külföldi cégek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünketAnnak az első jelét is láthatjuk a hírben, hogy a kiszolgáltatott magyar kormány csepegtetve kapja a pénzt, ha teljesíti az elvárásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElveszett év jöhet az ukrajnai háborúbanMindenki azt keresi, hogyan lehetne túllépni az állóháborún, de nem látszik erre gyors megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ eu-csatlakozás Európai Unió Orbán Viktor orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.