Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. november 24. 19:05 Közélet

Több ezer tanár távozása után itt vannak az új sztrájkkövetelések

Újabb sztrájk megszervezésére készül a két nagy pedagógus szakszervezet, ehhez kibővített és módosított követeléseket fogadtak el, miután 2500-an távoztak a tankerületek állandó alkalmazottai közül a státusztörvény bevezetése által leginkább érintett hetekben. Továbbra is azonnali ötven százalékos béremelést követelnek, ugyanis álláspontjuk szerint mostanra sem javult a tanárok helyzete – sőt, romlott.

Eddig reménytelen

A státusztörvény minden magyar pedagógust érint fenntartótól függetlenül, de nem ugyanúgy, és a január 1-jétől életbe lépő új jogviszonyra eltérő módon és feltételek mellett állhatnak át – vagy utasíthatják azt vissza – a tanárok. Az állami iskolák tanárainak szeptember második felében kellett nyilatkozniuk a státuszukról, és a közalkalmazotti jogviszonyuk novemberben szűnik meg. Ők már az őszi szünet után nem tértek vissza az osztálytermekbe.

Összegzésünk szerint másfél hónap alatt durván annyian mondtak fel, mint a tavalyi éves adat fele, illetve a 2021-es szám háromnegyede.  

A felmondó tanárok számával kapcsolatban a kormánykommunikáció jelentős csúsztatásokkal él, és az igazán fontos adatokat elhallgatja: a távozó tanárok számát az országban a teljes oktatási rendszerben – állami, egyházi, alapítványi együtt – dolgozó pedagógushoz viszonyítják, holott a mintegy 2500 felmondás csak az állami szektorra vonatkozik, és nagy valószínűséggel ebben felülreprezentáltak a gimnáziumok és a nagyobb városok oktatási intézményei.

A fővárosi tanárhiány pedig a kutatások szerint már évek óta drasztikusan nő. A részletes adatokról és kontextusukról itt írtunk hosszabban: találtunk olyan fővárosi tankerületet, ahol minden tizedik tanár felmondott. 

A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó iskolaigazgatók közlései szerint mostanra alig van jelentkező a tanári állásokra, és lehetetlen küldetés fizika- és informatikatanárt találni: „eddig reménytelen a helyzet”, fogalmazott egyikük.

Trükkös tankerületek

Nem véletlen, hogy a kiszivárgó hírek szerint a tankerületek a kezdetektől különböző módszerekkel igyekeztek rontani a távozó tanárok pozícióját. 

  • Korábban egyes munkáltatók megpróbáltak az úgynevezett lemondási – közalkalmazottaknál ez lényegében a felmondást jelenti – időre szabadnapokat kivetetni a munkavállalóval, ahelyett, hogy megváltanák, vagy biztosítanák a munkavállalónak a ledolgozását.
  • Előfordult, hogy a munkáltató megfenyegette a pedagógust azzal, hogy nem maradhat a tanári pályán, ha felmond, holott a közalkalmazott lemondás után is dolgozhat másik munkáltatónál tanárként, akár közalkalmazotti formában, akár majd az új köznevelési státuszban.
  • Az is előfordult a közelmúltban a szakszervezetek információi szerint, hogy a tankerületek nem engedték a már távozott és legfeljebb három hónapos végkielégítésre jogosult tanároknak az óraadóként történő visszatanítást. Az igaz, hogy a végkielégítést vagy egy részét ezeknek a tanároknak vissza kellene fizetni, amennyiben újra köznevelési jogviszonyt létesítenek ebben a három hónapban – azonban az óraadói megbízási szerződéses forma nem számít ilyen jogviszonynak, ezért erre elvileg nem vonatkoztatható a fenti korlátozás.
  • Problémák vannak a végkielégítések megállapítása körül is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Népszavának azt mondta: több száz, a státusztörvény miatt felmondott pedagógus fordult hozzájuk segítségért amiatt, mert akár 30 év munkaviszony után is mindössze egyhavi végkielégítést állapított meg számukra a tankerületi központ. A probléma összetett, de a lényege az, hogy a végkielégítések kiszámításánál a státusztörvény jelenleg érvényes átmeneti rendelkezései – maga az új jogviszony január 1-től él – eleve rosszabb feltételek szabnak a végkielégítésnél, de a tankerületek gyakorlata még ezt is igyekszik tovább szűkíteni a számításoknál.

Ugyanazt a béremelést újra

Ebben az új helyzetben a két nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájköveteléseket fogadott el, ezeket levélben megküldte a kormánynak. Azzal a szándékkal, hogy folytassák a korábban megszakadt – és kiüresedett – sztrájkegyeztetéseket, de az új követelésekről.

Amennyiben 2024 januárjáig nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal ezekről, ismét munkabeszüntetés jöhet az iskolákban.

A korábbi ötpontos követeléséista tízpontosra bővült:

  • Vonják vissza az új pedagógusi életpályáról szóló törvényt.
  • Azonnali ötvenszázalékos béremelés minden köznevelésben dolgozó számára. 
  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő fixen 22 óra legyen, ne legyen ebben mozgástér.
  • Ötelemű bérrendszer — ennek lényege többek között, hogy a bért kössék a mindenkori minimálbérhez, megakadályozandó az elinflálódását és elértéktelenedését. Emellett emeljék a pótlékokat és megbízási díjakat, fizessék ki a túlmunkát egységes számítási képlet szerint.
  • Töröljék el a teljesítményértékelő bérrendszert.
  • Minden gyerekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el munkaidőnek.
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogának korlátozásait.
  • A kormány alakítson ki európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot.
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket – vagyis a reprezentativitásra vonatkozó új szabályokat és a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalásának tiltását. Mindkét intézkedést a közelmúltban hozta a kormány, és rontja a szakszervezetek pozícióit: a reprezentativitási előírás értelmében a kormányra háruló egyeztetési kötelezettség csak olyan szakszervezetre vonatkozik, amelyik taglétszáma eléri a képviseltek létszámának 10 százalékát. Az utóbbi adminisztratív változtatás szerint a szakszervezeteknek a tagdíjat nem utalhatja tovább a munkáltató a munkavállaló kérésére, hanem azt konkrétan az adott munkavállalónak kell befizetni, így a tagdíjbeszedés gyakorlati folyamata megváltozik és teljes egészében a szakszervezetekre hárul.
  • Legyen oktatási minisztérium. Ahogy arról korábban írtunk, az EU-ban csak az Orbán-kormány ilyen mostohán az oktatással és az egészségüggyel a kormányzati struktúra szintjén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy tankerületben felmondott minden tizedik tanár, a kormány elhallgat fontos adatokatAz oktatás nem omlott még össze, de idővel egyre kevésbé tudják biztosítani az iskolák a megfelelő szaktanári-tanári ellátottságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrükkös módszerekkel próbálják nehezíteni a tanárok távozásátArról érkeznek történetek, hogy a fenntartók igyekeznek keresztbe tenni a távozó tanároknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-ban csak az Orbán-kormány bánik ilyen mostohán az oktatással és egészségüggyelKörkép arról, hogyan kezelik az európai kormányok az egészségügy és az oktatás kérdését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet közoktatás pedagógusbér státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.