Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 15:49 Közélet, Pénz

Csepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünket

Pozitív értékelést adott ma az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság Magyarország módosított helyreállítási és ellenállóképesség-építési tervéről, és ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják, akkor körülbelül 900 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 340 milliárd forint érkezhet az országba.

Felülnézet: ahogy a Bloomberg is emlékeztet, az Európai Unió szervezetei tavaly összesen több mint 30 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 11 400 milliárd forint visszatartásáról döntöttek a jogállamisági problémák miatt.

  • Ez különösen súlyosan érinti a magyar gazdaságot, hiszen éppen keresleti válsággal küzd, és az állam ezzel a pénzzel sem tud megrendelőként fellépni a piacon.
  • A jelenlegi döntés a teljes összegnek csak kis részét szabadíthatja fel, ezért alapvetően nem változtat ezen a helyzeten, és a költségvetést sem tehermentesíti érdemben.

Számokban: a Bizottság most a világjárvány utáni zöld átállás magyar tervére bólintott rá, de csak azután, hogy azt a magyar fél megfelelően módosította.

  • A terv értéke összesen 10,4 milliárd euró, ebből 6,5 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig hitel, és ennek előfinanszírozási részét kaphatjuk meg, ami összesen 900 millió euró körül lehet.
  • A zöld irányba jelentősen módosított terv 67 reformot és 47 beruházást takar, és nagyrészt az energetikai rendszer átalakítását célozza. A pénzt lényegében arra kell fordítani, hogy az ország a megújuló energia használata felé lépjen a fosszilis energiahordozók, vagyis a földgáz és a kőolaj helyett, amelyek egyébként nagyrészt Oroszországból érkeznek.

Igen, de: a jogállamisági problémák miatti pénzcsapelzárás nem változik, sőt a szóban forgó forrás további részéhez sem tud az ország addig hozzáférni, amíg a problémákat orvosló 27 úgynevezett szupermérföldkő nem teljesül.

Háttér: egy éve azt írtuk, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a magyar kormány egy olyan tartós teljesítési kényszerbe kerül, ahol a kifizetések folyamatos feltételessége miatt az eddigieknél erőteljesebb lesz a jogállamisági és egyúttal a politikai kiszolgáltatottsága is az EU-s intézmények felé.

  • Ennek egyik első jeleként is értékelhető most, hogy ha a feltételek teljesülnek, akkor csepegtetve érkezik a pénz. A szupermérföldkövek teljesítésétől azonban továbbra is nagyon messze vagyunk.

Mi következik? A Bizottság döntését az Európai Tanácsnak négy héten belül kell jóváhagynia, de a kérdéses összegek várhatóan csak jövőre futnak be, a valószínű forgatókönyv szerint két részletben, tavasszal és év végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz európai bizottság Európai Unió jogállamiság pénz zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.