Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 22. 04:34 Élet

Sokat változott a Nagykörút egy év alatt, mégis ugyanolyan lerobbant maradt

Amikor tavaly novemberben végigmentünk a budapesti Nagykörút pesti szakaszán, és felmértük, hogy milyen típusú üzletek vannak rajta, a kiábrándító végeredmény az volt, hogy minden ötödik üresen állt (cikkünk idén január első napjaiban jelent meg, de az adatokat 2022 novemberében vettük fel). A kiadó, sok esetben alapvetően romos, elhagyatott portálú üzlettípus volt akkor messze a leggyakoribb látvány.

A négy kilométeres egykor patinás úton tavaly összesen 662 üzlethelyiséget számoltunk össze, ebből 129 üres volt, a profilt pedig alapvetően az étel-ital uralta. Étteremből 65-öt, bárként működő helyiségből pedig 48-at találtunk.

Most megnéztük, mi változott egy év alatt, és kettős eredményt kaptunk.

Bizonyos szempontból óriási a mozgás a nagykörúti kiskereskedelemben, az összkép azonban ugyanolyan siralmas maradt.

Az üzletek száma 11-gyel nőtt, többnyire úgy, hogy az egy évvel ezelőtti nagyobb helyiségekből kisebbeket választottak le. A meglepő viszont inkább az, hogy a korábbi 662 üzletből 122-nél láttunk valamilyen változást.

A körúton ma majdnem minden ötödik üzlet más, mint egy évvel korábban.

Sok korábbi üres üzletbe költöztek be új bérlők-tulajdonosok, ám sok korábban működő bolt most üresen áll, máshova költözött, vagy egyszerűen bezárt. Néhány esetben a profil megmaradt, de a neve megváltozott, ez esetben nem tudhatjuk, hogy a bérlő-tulajdonos személye változott-e.

Az üresen álló üzlethelyiségek száma 129-ről kereken 100-ra mérséklődött (miközben az összes üzlet száma 11-gyel nőtt), de sajnos továbbra is messze ez a leggyakoribb típus. Tavaly az üzletek 19,5 százaléka kongott az ürességtől, egy év alatt ez 14,9 százalékra csökkent.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Ha megnézzük, hogy milyen típusú egységek száma nőtt, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a vállalkozók döntően csak a körút étel-ital profiljában látnak fantáziát. Egy év alatt 65-ről 79-re nőtt az éttermek száma, és 48-ról 50-re a bárok száma. Ezek persze dinamikus adatok, egy év alatt éttermek és bárok zártak be, illetve nyitottak újak, a plusz 14 étterem és a plusz 2 bár ennek a két mozgásnak az egyenlege.

Több lett a fodrász, a mobiltelefon szaküzlet, a műszaki bolt, és a kávézó is, a pékségek száma azonban 15-ről 11-re csökkent, úgy látszik, hogy pékáruban túltelített volt a helyi piac.

A meglehetősen nagy mozgást erősíti az az egyáltalán nem ritka jelenség, hogy vannak üzlethelyiségek, amelyek most üresen állnak, de a romok között más elnevezést láttunk, mint egy éve. Ezeknél feltételezhető, hogy a tavalyi üzlet tönkrement, de már az utódja is csődbe jutott.

Az összkép a fentiek ellenére semmit sem változott. Az üzletek típus szerinti sorrendjében csak minimális változások vannak, például több már a fodrász, mint az élelmiszerbolt, vagy több a műszaki bolt, a kávézó és a látszerész, mint a pékség.

Üresen álló üzlet a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Nagyon látványos, hogy a bezárások és boltnyitások egészen döntő része nem a nagy cégekhez köthető. A bankok, a drogériák, a nagy élelmiszerboltok, a gyógyszertárak helyzete gyakorlatilag változatlan, a köztük lévő szakaszokon jellemzően a kisboltosok mennek csődbe és próbálkoznak új üzletek nyitásával.

A körútnak sem a profilja, sem a kihasználtsága nem fejlődött egy év alatt, és a közállapotok is változatlanok. A járdák döntően aszfaltozottak, foltosak, kátyúsak, a szeméthelyzetet idén kis mértékben jobbank találtuk, de a körúton továbbra sem vonz sétálásra, időtöltésre szinte semmi. A fő funkció ugyanúgy a villamos maradt.

Lerobbant bicikli a Nagykörúton. Fotó: G7.hu

Az évek óta jellemző hármas nagy felosztás sem változott: a Szent István körút felőli vég a leginkább rendezett és kiskereskedelmileg is stabilabb, az Erzsébet körút a sok bárral a bulinegyed egyik zajos széleként tartja fenn magát, a József és Ferenc körút pedig erősen lerobbant, és kereskedelmileg is instabil arcot mutat. Egységes arculatnak és kereskedelmi tematikának (lásd például Margit körút vagy Bartók Béla út) nyoma sincs sehol.

A nagy kereszteződések aluljárói (Corvin-negyed, Blaha Lujza tér, Nyugati tér) továbbra is rendezetlenek, szerencse, hogy amióta az első kettőnél van zebra, nem kell feltétlenül átmenni rajtuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen állVégigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bolt Budapest kiskereskedelem nagykörút üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.