Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 17:43 Közélet

Tényleg jöhetnek a szélerőművek, mégse lesz külön törvény vendégmunkásokra – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Az elvetett vendégmunkás-törvény helyett nem lesz új törvény, nem lesz koncesszió a szélerőművekre, és a kormány arra számít, hogy akár már az októberi infláció is egyszámjegyű lehet. Az alábbiakban összefoglaljuk a csütörtöki kormányinfó három legfontosabb bejelentését.

I. Nem lesz külön vendégmunkástörvény, az idegenrendészeti törvényben szabályozzák majd a vendégmunkások foglalkoztatását, az új szabályozás pedig várhatóan szigorúbb lesz az eredetinél.

  • A kormány október elején vonta vissza a vendégmunkások hazai foglalkoztatását szabályozó törvényt, amely novemberben lépett volna életbe. Ez két évben maximalizálta volna a munkavállalási engedély hosszát (egy év hosszabbítási lehetőséggel), és megtiltotta volna, hogy egy vendégmunkás letelepedési engedélyt kapjon.
  • Törvénysértés esetén azonnal ki lehetne toloncolni az országból a vendégmunkásokat – mondta Gulyás az új szabályozásról, amely a G7 értesülése szerint a tervek szerint januártól lesz hatályos. A vendégmunka időtartama korlátozott lenne, a családegyesítést kivételes esetekben engedélyeznék.
  • A vendégmunkások maximális létszámát a betöltetlen álláshelyek számához kötnék. Minden egyes pozíció esetén jelenteni kellene a munkaügyi hivatalnak, hogy nincs az adott helyre magyar munkavállaló, és csak ez esetben lehetne vendégmunkást felvenni.

II. Nem lesz koncesszió a szélerőművekre. Ugyan a kormány szerette volna ezt a megoldást, mivel ezt tartja a leghatékonyabb módszernek, a brüsszeli tárgyalásokon teljes volt az elutasítás Gulyás szerint. Az új szabályozás sarokköveit a szerdai kormányülésen elfogadták, ez november végén, legkésőbb december elején meg fog jelenni.

  • A kormány 2016-ban nagyon szigorú szabályozással ellehetetlenítette a szélenergia fejlesztését, viszont 2022-től fordulat látszott a kormány álláspontjában, amit egyelőre nem követett konkrét intézkedés.
  • A magyar helyreállítási tervben, amit 2022-ben fogadtak el, a kormány vállalta, hogy lazítja a szabályozást, az erre vonatkozó konkrétumok azonban nem ismertek. Októberben derült ki, hogy a kormány koncessziós megoldásban gondolkodik. 
  • A hazai energiamixen belüli jelenlegi 2 százalékot akár 15 százalékig is lehetne bővíteni szélenergiából – hangzott el korábban a G7 Podcast egy adásában. 

III. Arra számít a kormány, hogy közel van az egyszámjegyű infláció, a péntek reggel megjelenő októberi inflációs adat 10 százalék körül lesz a várakozásaik szerint. 

  • “Az biztos, hogy már vagy októberben sikerült elérni ezt a célt, vagy ha nem, akkor novemberben el fogjuk érni” – mondta Gulyás, megjegyezve, hogy az előrejelzések szerint novemberben 8, decemberben 7 százalék körüli infláció várható.
  • A kormány az idei év elején tűzte ki azt a célt, hogy év/év alapon az év utolsó hónapjaiban egyszámjegyű legyen az infláció. Szeptemberben ez 12,2 százalék volt.
  • Idén az év egészében az infláció 18 százalék (17,6-18,1), jövőre 5 százalék (4-6) körül alakulhat a jegybank előrejelzése alapján

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet infláció kormányinfó szélenergia vendégmunka vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.