Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 5. 13:05 Közélet

Ezer milliárd forinttal megrövidülve ér véget a kormány nagy fejlesztési programja

A nehéz költségvetési helyzet miatt nyolc év után lezárja a kormány az egyik legjelentősebb fejlesztési programját, amelynek megvalósulásában hatalmas eltérések voltak az érintett városokban.

Mi történt? Rendeletet adott ki a kormány csütörtökön, amelyben a háborús vészhelyzetre hivatkozva kihirdette a Modern Városok Program lezárását.

  • Az eddig elfogadott projekteket felülvizsgálják, és alapszabály szerint ha ezek eddig nem valósultak meg, a fel nem használt forrásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az államnak.

Tágabb kontextus: a felülvizsgálat részletes feladatait ismertető rendelet a 18 érintett városra lebontva szedi össze a projekteket, kijelölve a felülvizsgálatért felelős miniszert és a felülvizsgálat határidejét.

  • Ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott a kijelölt miniszter dönthet az esetleges folytatásról.

Felülnézet: a rendelet azzal indokolja a program lezárását, hogy 2022 óta „gyökeresen megváltozott a politikai és gazdasági környezet”.

Alulnézet: többek között felülvizsgálják a debreceni repülőtér és a tömegközlekedés fejlesztését, a Debrecen és Szeged közti főút gyorsforgalmi úttá bővítését, a Szegedi Atlétikai Centrum megépítését, de például a Diósgyőri vár félbemaradt felújításának befejezését is.

Előzmények: a programot 2015-ben indította a kormány, ennek keretén belül 23 vármegyei jogú várossal kötöttek megállapodást.

  • Lázár János építésügyi miniszter idén áprilisban beszélt először róla egy interjúban, hogy le fogják zárni a programot. „Ami ennyi idő alatt sem tudott elindulni, annak már nem sok legitimitása lehet” – mondta a Mandinernek.

Számokban: 2015 óta a tervezett 3500 milliárd forintos keret kétharmadát, több mint 2353 milliárd forintot fizettek ki a programban. A Szabad Európa gyűjtése alapján idén tavasszal összesen 283 projekt tartozott a programhoz.

  • A projektek megvalósulásában a városok között egészen nagy különbségek voltak: Nyíregyházán például mindent megvalósítottak, míg Salgótarjánban a projektek csaknem 90 százalékát el sem kezdték.

Mi várható? A Szabad Európa több érintett polgármesterrel is beszélt, és ez alapján a kormánynak nem célja, hogy politikai alapon kivételezzen egyes településekkel. A meglévő forrásokból a lehető legtöbb beruházást szeretnék megvalósítani.

  • Valamilyen folytatása a gazdasági nehézségek ellenére is lesz a programnak a lap önkormányzati forrásai szerint, már csak a közelgő önkormányzati választások miatt is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés álllami beruházás megszorítások modern városok program Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.