Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 5. 09:04 Tech, Vállalat

A 4iG egyiptomi óriásprojektje újabb példa a kormányközeli cégek keleti piacszerzésére

Szándéknyilatkozatot írt alá a kormányközeli 4iG Nyrt. a Telecom Egypt (TE) egyiptomi távközlési céggel egy Albániát Egyiptommal tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték közös kiépítéséről. A potenciális üzlet részleteit nem közölték.

  • Az egyiptomi társaság nagyon aktív az interkontinentális összeköttetések építésében, a magyar fél vélhetően informatikai szaktudással szállhat be a projektbe. Bár nem lehet tudni, hogy mekkora értékű lehet a beruházás, tavaly egy hasonló, Görögország és Egyiptom közötti kábel kiépítését 22 milliárd forint értékűre tervezték. 

Számokban: a Telecom Egypt az ország első számú, 80 százalékban állami tulajdonban lévő távközlési vállalata. A 106 milliós lakosú Egyiptom harmadik legnagyobb vállalata, 53 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2022-es árbevétele 530 milliárd forintnak megfelelő egyiptomi font volt (a Magyar Telekomnak ekkor 746,7 milliárd forint volt az árbevétele).

Felülnézet: a Föld különböző pontjait már most is rengeteg nagy kapacitású tenger alatti optikai kábel köti össze, de mivel az átvitt adatok mennyisége továbbra is nő, várhatóan a piaci kereslet növekedése is megmarad.

  • Az észak-afrikai és közel-keleti térségben jelenleg legalább öt nagy kábeles projekt fut, a Telecom Egyptnek 15 tervezett projektben van részesedése, és a Vörös-, illetve a Földközi-tenger közötti szárazföldi összeköttetések bővítésén is dolgozik.

Háttér: Egyiptom a 2016-ban meghirdetett Vision 2030 elnevezésű nagyszabású tervet hajtja végre, amelynek fő célja egy fenntartható gazdaság megteremtése. Nagy költségvetésű állami és céges projektek zajlanak, többek között a digitalizációban és a közlekedésfejlesztésben is – Magyarországnak eddig erről a két területről sikerült megrendelést szerezni.

  • A 4iG potenciális szerződése mellett a Ganz-Mávag csatlakozott rá a közlekedési megrendelésekre: az egykor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tulajdonába, most Hernádi Zsolt közelébe tartozó cég több mint 1300 vasúti kocsit gyárt az egyiptomi vasúttársaságnak, 1,1 milliárd euró értékben. A vasúti fejlesztésekben egyébként a világ vezető szállítói szinte mind benne vannak.

Egyiptomi szál: bár nem egyértelmű, hogy lenne szerepe az üzletben, a Vodafone-t is integráló 4iG kereskedelmi stratégiai igazgatója Mohamed ElSayad egyiptomi menedzser, aki korábban vezérigazgató-helyettes volt a Yettelnél, a Világgazdaság róla szóló írásából az is kiderül, hogy a felesége magyar.

Tágabb kontextus: az elmúlt időszakban látszólag egyre jelentősebb külföldi cégekkel vagy projektekben vesznek részt kormányközeli nagyvállalatok. Az egyiptomi vasúti projekt mellett a Duna Aszfalt évek óta dolgozik egy kongói óriásberuházáson, Mészáros Lőrinc vasúti cége pedig a hetekben írt alá együttműködési megállapodást az egyik jelentős török építőipari vállalattal, amellyel a karabahi újjáépítésben is részt vehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iGSokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közéHa minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat 4ig nyrt. Egyiptom Ganz-Mávag optikai kábel tenger alatti kábel vasúti kocsi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.