Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. augusztus 3. 17:10 Adat, Pénz

Már csak 600 liter üzemanyagra elég az átlagfizetés az újabb emelés után

Soha nem drágult olyan gyorsan a tankolás olyan rövid idő alatt, mint az elmúlt héten, ami a világpiaci árak növekedésének és a forint gyengülésének következménye.

Mi történt? Péntektől 15 forinttal drágul a gázolaj, így a héten már összesen 30 forinttal nő a dízel átlagára. Ilyen nagy drágulásra ilyen rövid idő alatt pedig még soha nem volt példa, írja a Népszava a Holtankoljak.net adataira hivatkozva.

  • A gázolaj átlagára péntektől 628 forintra emelkedik, és a benzin is drágul 6 forinttal, literenkénti átlagára 627 forintra emelkedik. Legutoljára a benzinért fél éve, a gázolajért pedig 5 hónapja kellett ennyit fizetni.

Tágabb kontextus: a Népszava adatgyűjtése szerint a mostani emeléssel együtt július elejétől számítva a benzin 51, a gázolaj pedig 63 forinttal, vagyis körülbelül tizedével lett drágább, és ezen az időszakon belül is kiemelkedik az elmúlt két hét a drágulás tempóját tekintve.

  • Az átlagár viszont még mindig a 480-as ársapka kivezetése utáni piaci árszint alatt van, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.
 

Felülnézet: a drágulást a kőolaj világpiaci árának emelkedésének és a forint gyengülésének egybeesése váltotta ki Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint.

  • A legfontosabb olajfajták világpiaci árai három hónapja voltak legutoljára olyan magas szinten, mint az elmúlt napok drágulása után. 
  • A világpiaci drágulás oka a globális növekedési kilátások javulása és a kínálat csökkenése, mivel Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette a termelését, ahogy arról nemrég Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője írt a G7-en.

Magyar pénztárcák: januárban az ársapka kivezetése után nem sokkal úgy számoltunk, hogy a magasabb árak 2015-ös szintre lökték vissza a magyar bérek vásárlóerejét az üzemanyagok tekintetében.

  • A frissebb ár (augusztus 4.) és béradatok (május) alapján egy magyar nettó átlagkeresetből körülbelül 600 liter benzint vagy gázolajat lehet venni.
  • Ez valamivel több, mint amennyire a 2018-as, és valamivel kevesebb, mint amire a 2019-es átlagfizetés volt elég az akkori árszint mellett, de az év eleji szintnél is kedvezőbb (az akkori számításunk szerint 470 liter gázolajra és 520 liter benzinre volt elég az akkori fizetés).
 

Mi várható? A Société Générale és a Standard Chartered elemzői szerint az olaj tovább drágul, és jövőre az ára eléri a 100 dollárt – írja az Axios a Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

  • Tartósan 620 forintnál jóval magasabb árakra rövid távon nem számít, de Grád Ottó emlékeztetett rá, hogy jövő évtől bruttó 41 forinttal nő az üzemanyagok jövedéki adója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem olcsóbb az olaj, ha lassul a világgazdaság?A mostani körülmények között az olajárnak esnie kellene, de négy oka is van annak, hogy ez idén egyelőre nem következett be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2015-be lökték vissza a magyar pénztárcák vásárlóerejét a környék legmagasabb üzemanyagárai2022-ben az ársapka miatt újra több liternyi benzin és gázolaj jött ki egy magyar átlagfizetésből, az ársapka eltörlése óta tapasztalt drágulás viszont brutálisan lecsökkentette a megvehető literek számát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz benzin gázolaj olaj tankolás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.