Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 14. 12:31 Közélet

Rettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzük

Dél-Európában a következő napokban Cerberus, majd a Charon hőhullámok hoznak 40 Celsius-fok feletti kánikulát, miközben bolygó egészén sosem volt olyan meleg az időjárás, mint a múlt hétfő óta eltelt tíz napban. A rendkívüli hőség Magyarországot kevésbé érinti, a következő napokban az ország középső részén számíthatunk a szokásosnál néhány fokkal melegebb időre.

  • Valószínűleg 125 ezer éve nem volt olyan meleg a Földön, mint amilyet a július eleji globális rekordsorozat alatt mértek a meteorológusok.

Miért fontos ez? A rendkívüli meleg nem csak az emberek tűrőképességét teszi próbára, hanem jellemzően szárazsággal, tűzvészekkel és gazdasági következményekkel is jár, a napokban például a rizs és a pamut világpiaci kínálatának szűkülését jelezték előre a termelők. Eközben egyre valószínűbbé válik a másfél Celsius-fokos felmelegedési küszöb közeljövőbeli elérése.

  • Magyarországon is érzékelhetők forróbbá váló nyári időjárás következményei, bár még csak néhány nap jutott idén az igazi hőségből, a mentőszolgálat korábbi évekre visszamenő adatai világosan szemléltetik, hogy a meleg érdemi stresszhatást gyakorol az emberekre.

Tágabb kontextus: már több aggasztó rekord megdőlt az idén az utóbbi másfél hét melegén kívül.

  • Az előző hónap fél Celsius-fokkal melegebb volt az 1991 és 2020 közötti átlagnál, így az idei június lépett a 2019. évi helyébe átlaghőmérsékleti csúcstartóként. A szélsőségesen meleg időjárás alapvetően Északnyugat-Európában, Kanada bizonyos részein, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ázsiában és Kelet-Ausztráliában volt tapasztalható.
  • Az Antarktisz jegének kiterjedése a megfigyelések kezdete óta nem volt olyan alacsony, mint idén júniusban. A jégtakaró átlagos méretétől 17 százalékkal maradt el a júniusi adat, amivel megdőlt a 2022 azonos időszakában mért negatív csúcs.
  • Az Észak-Atlanti térségben 1,1 Celsius-fokkal melegebb volt az óceán vízfelszínének hőmérséklete az 1982 óta tartó mérések átlagánál június közepén: a 22,8 Celsius-fokos vízhőmérséklet rekordként könyvelhető el.

Mi várható? A második félévben El Niño klimatológiai jelenség felerősödése várható, ami átlagosan további 0,2 Celsius-fokos felmelegedéssel járhat. Valószínű továbbá, hogy nem csak a június, hanem az egész év rekordmeleg lesz, több elemzés szerint is erre van inkább esély, mintsem a szomorú csúcsdöntés elmaradására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességétHosszú távon áradásokat, szárazságot, a halállomány csökkenését, valamint a trópusi betegségek terjedését okozhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet éghajlatváltozás hőség kánikula melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.