Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 13. 13:07 Pénz

Azt mondják a magyarok, hogy nem adnak kölcsön az államnak, de a tárcájukhoz nyúlva megváltozik a véleményük

Egy olyan friss közvélemény-kutatás adatai jelentek meg csütörtökön, amely szerint a magyarok jelentős része azért nem vesz állampapírt, mert nem bízik az államban, ugyanakkor az erre vonatkozó friss statisztikák ezt nem igazolják.

Mi történt? Közzétették a Publicus Research Népszava számára június 4-7. között készített felmérését, amiből kiderült, hogy 10-ből 9 magyar nem tervezi állampapír vásárlását.

  • Az ilyen befektetést nem tervezők fele azért nem venne állampapírt, mert nincs megtakarítása, de szintén sokan (44 százalék) vannak azok, akik azzal indokolják a döntésüket, hogy nem bíznak az államban.
  • Kifejezetten azok között, akiknek van megtakarítása, de nem terveznek állampapírt venni, az állammal szemben bizalmatlanok aránya már 72 százalék.

Tágabb kontextus: május végén hirdették ki a kormány új intézkedéseit, amelyek célja a megtakarítások magyar állampapírok felé terelése. 

  • A lakosságot érintően ezek közül a legfontosabb, hogy júliustól kezdve az állampapírokon kívül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után.

A Publicus felmérése szerint a kormány intézkedéséről a megkérdezettek 85 százaléka hallott, és ugyanennyien vannak azok, akik nem értenek egyet vele. Az intézkedést csaknem minden ellenzéki szavazó elutasítja, és még a fideszesek 63 százaléka is helyteleníti.

Igen, de: az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) július eleji közleménye alapján a magyarok máshogy ítélik meg a helyzetet, ha a pénztárcájukról van szó, mint amikor a véleményükről kérdezik őket.

  • A friss adatok szerint ugyanis miután az év elején a havi nettó állampapírértékesítés 70-120 milliárd forint körül alakult, mielőtt májusban bezuhant volna, júniusban 194 milliárd forintra ugrott.
  • Az év első felében ezzel az ÁKK által kitűzött kibocsátási terv 64%-ban teljesült, habár a teljes adósságon belüli lakossági tulajdon a növekedése ellenére sem érte el a kitűzött 20 százalékos célt (19,5 százalék volt).

Felülnézet: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az intézkedések kapcsán azt mondta, a lakosság látra szóló betétállományának 5-10 százalékát szeretnék az állampapírpiacra terelni, ami nagyjából 4-800 milliárd forint.

  • Az ÁKK adataiból ugyanakkor nem derül ki, hogy innen, vagy más befektetési formákból áramlott állampapírba a pénz júniusban.

Mi várható? A júniusi adattal kapcsolatos bizonytalanság miatt kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres a kormány törekvése, az idei költségvetésben pedig nagy problémát jelentenek az állam megnövekedett kamatkiadásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság állampapír megtakarítás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.