Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 5. 14:22 Élet, Világ

2025-től még csökkentheti is időnként a német háztartások villanyszámláját az áramfogyasztás

Vasárnap kora délután történelmi mélységre esett az elektromos áram tőzsdei ára. Negatív árnál a termelőknek kell fizetniük azért, hogy el tudják helyezni az általuk éppen megtermelt áramot.

Felülnézet: ahogy az Európai Unió országai egyre nagyobb mértékben állnak át a megújuló energiaforrások használatára, egyre gyakoribbá válhat a negatív aktuális tőzsdei ár. A megújulók jelentős része ugyanis szél- vagy napenergia, amely időjárásfüggő, így ha például hétvégén napsütéses-szeles időben alacsony az ipari és lakossági felhasználás, termelési többlet keletkezik.

A tőzsdén július 2-án vasárnap délután kettőkor megawattóránként 500 eurót kellett fizetnie annak, akinek el kellett helyeznie a termelését, ez rekord. Az összeg kilowattóránként 50 cent, azaz jelenlegi árfolyamon 190 forint volt.

Új jelenség, hogy nyáron most már hétköznapokon, azaz ipari termelés mellett is előfordulnak negatív értékek.

Alulnézet: annak, aki szeretné kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, úgynevezett dinamikus árazású tarifacsomagra kell váltania, és ez a lehetőség Németországban a kormány ígérete szerint 2025-től elvileg minden lakossági ügyfél előtt megnyílik, mert a mérőórákat addigra mindenhol lecserélik az erre alkalmas készülékekre.

Vannak már olyan áramszolgáltatók, amelyek bizonyos technikai feltételek teljesülése esetén dinamikus árazást kínálnak, ilyenkor általában havonta számolnak el a felek. Előfordul olyan áramszolgáltatói üzleti modell is, amelyben a szolgáltató csak havi átalánydíjat számláz, azaz forgalomfüggő profitja nincs, és mindig az éppen aktuális piaci áron adja tovább az áramot. Ha épp negatív az érték, akkor csökkenti a havi számla végösszegét.

Az aktuális tőzsdei árak szerinti szerződés azonban egyelőre ritka, mert ahogy az ukrán háború is megmutatta, nagy kockázatokat is rejt. A fogyasztók hosszabb távra érvényes tarifákra szerződnek, még akkor is, ha az olyan liberalizált piacon, mint a német, több választási lehetőség is van.

A negatív árazás ugyanakkor részben annak az eredménye is, hogy az éppen megtermelt energiát nincs hova elraktározni, és ha a jövőben nagyobb tárolókapacitások épülnek ki, az csökkentheti az előfordulás gyakoriságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ áram áramár negatív áramár németország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.