Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

Áprilishoz képest csökkent az infláció mértéke májusban Magyarországon éves bázison, ugyanakkor még így is jelentős volt az általános drágulás, és különösen az élelmiszerinfláció mértéke: habár az elemzői várakozásokhoz képest ez így is pozitív meglepetést jelent.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss inflációs adatai alapján áprilishoz hasonlóan májusban is csökkent az infláció az előző év hasonló időszakához képest, emellett pedig az előző hónaphoz viszonyítva is csökkenést mért a statisztikai hivatal. Ez utóbbira legutoljára 2020 novemberében volt példa.

Számokban: májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, áprilishoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkentek az árak. 

Alulnézet: az élelmiszerinfláció december óta csökken, azonban még így is 33,5 százalékos májusban volt év/év alapon.

  • Éves alapon szinte minden kategóriában csökkent vagy stagnált a drágulás tempója, egyedül a szolgáltatások drágulása gyorsult.
  • A havi szintű árcsökkenés jelentős részben az üzemanyagok csaknem 7 százalékos árcsökkenésének, és a fűtési szezon kifutása miatt mérséklődő (3 százalékos csökkenés) rezsiköltségeknek tudható be.

Felülnézet: a várakozásokhoz képest kedvezőbb infláció adat, a héten megjelent, egyaránt zuhanásról árulkodó kiskereskedelmi és ipari adattal együtt azt a várakozást erősíti meg, hogy a magyar gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökken majd.

  • Ez pedig az infláció további mérséklődése szempontjából viszont pozitív kilátásokat jelent.

Mit mondanak ők? „Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyű lesz a szankciós infláció” – kommentálta az infációs adatot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, írja a Világgazdaság.

Reakciók: „a májusi infláció fényében felülvizsgáltuk az egész évre vonatkozó inflációs előrejelzésünket is. Ez alapján a korábbi 19 százalék körüli érték helyett 18 százalék közeli mutatóval számolunk. Ugyanakkor a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el” – írta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza, aki szerint továbbra is elérhetőnek tűnik az év végi egyszámjegyű inflációs mutató.

Mi várható? Virovácz szerint júniusban havi alapon újra nőhet az infláció, mivel nem várható hasonló mértékű üzemanyagár-csökkenés, ugyanakkor a fogyasztás visszaesése és az erősebb forint miatt a maginfláció stabilizálódhat, és az éves bázisú infláció tovább csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyag mentette meg a rekordzuhanástól a magyar üzleteketRuhából, iparcikkekből és számítástechnikai eszközökből, is egyre kevesebbet vásárolunk, érdemben csak a gyógyszerek eladása nőtt áprilisban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.