Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 26. 10:03 Adat

Szinte biztos anyagi nélkülözésre ítél egy gyereket Magyarországon a szülei alacsony iskolai végzettsége

Magyarországon az alacsony végzettségű, vagyis maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek több mint háromnegyede él anyagi nélkülözésben, ez az arány csak két EU-s országban magasabb, Romániában és Bulgáriában. Ugyanakkor például Lengyelországban csak 9 százalék az Eurostat adatai szerint.

Mindent összevetve az EU-ban a gyerekek 11 százaléka élt meg 2021-ben anyagi nélkülözést. Átlagosan az EU-ban a maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek 39 százaléka, míg a magasabb, tehát minimum felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek 4 százaléka élt anyagi nélkülözésben 2021-ben.

Magyarországon az adatok sokkal kedvezőtlenebbek az EU-átlagnál: az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekeinek 78 százaléka volt anyagi nélkülöző. Ez az arány csak két országban magasabb, Bulgáriában 83 százalék, Romániában pedig 85 százalék.

A skála másik végén Észtországot, Németországot és Lengyelországot találjuk. Lengyelországban az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekei közül csak 9 százalék tapasztalt anyagi nélkülözést.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező magyar szülőknél a nélkülöző gyerekek aránya megegyezik az EU-átlaggal. Romániában és Bulgáriában ezen a szinten is rosszabbak a mutatók, mint az átlag, a legrosszabb adat pedig itt Görögországé: a felsőfokú végzettségű görög szülők gyerekeinek 16 százaléka élt anyagi nélkülözésben.

Anyagi nélkülözésben élő gyereknek azt nevezzük, aki 16 év alatti, és legalább hárommal nem rendelkezik 17 olyan képesség közül, mint mondjuk az új ruhák vásárlása, két pár cipő birtoklása, iskolai kirándulásokon való részvétel, kellően meleg otthon, friss gyümölcs-zöldség napi fogyasztása vagy éppen otthoni internetelérés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a hátrányos helyzetű iskolákba kellenének a legjobb tanárokHa egy kezdő finn tanár Lappföldre megy tanítani, többszörös bért kap; idehaza viszont már annak is örülni kell, ha a végzettek nem egyből a közoktatáson kívül keresik a boldogulást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon csúszhatnak a legtöbben szegénységbe az egész EU-ban a magasabb infláció miattMiért ilyen magas az infláció itthon, és miért ilyen nagy a jövedelmi alapú inflációs egyenlőtlenség? Hogyan hat a drágulás a szegénységre? A G7 Podcast vendége Menyhért Bálint közgazdász volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden tizedik magyar fiatal súlyosan nélkülöző, ennél csak pár uniós országban rosszabb a helyzetCsak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat anyagi nélkülözés gyerekek oktatási egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.