Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

Noha az állampapírokat a legbiztonságosabb befektetések között szokás számon tartani – az amerikaiak pedig különösen kiemelt bizalmat élveznek -, azok értékvesztése mégis szerepet játszott a Silicon Valley Bank (SVB) csődjében. A pénzintézet hosszú lejáratú kötvényeket is tartott, amelyeket még a rendkívül alacsony kamatok időszakában vásárolt meg, ám az irányadó ráták tavaly meredeken emelkedni kezdtek, és az emiatt épp egyre kevésbé vonzó hozammal kecsegtető papírok aktuális árfolyama csökkent, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A kötvények lejáratakor folyósítandó államkincstári kifizetés persze nincs veszélyben, ettől függetlenül azonban a futamidő alatti eladási értékük ingadozhat, ami meg is történt a közelmúltban, méghozzá a befektetők számára kedvezőtlen irányban. A jelenség akkor okozhat gondot, ha valaki szabadulni kényszerül az állampapíroktól azok lejárata előtt, például azért, mert váratlanul készpénzre van szüksége – így járt az SVB is.

Sok ügyfél ugyanis a 250 ezer dolláros betétbiztosítási határt meghaladó összeget tartott a bankban, amit a pánikhangulatban egycsapásra ki akartak venni. Ezen igények teljesítéséhez az SVB kénytelen volt gyorsan pénzzé tenni a kincstári papírjait és jelzálogleveleit, amit csak jókora veszteség mellett tudott megtenni.

Mindezek ellenére az államkötvényeket a legbiztonságosabb befektetések között tartják számon a szakértők, azonban a futamidő hosszát és az ezalatt potenciálisan bekövetkező árfolyamváltozást a helyükön kell kezelni. Az értékvesztésnek leginkább a hosszú lejáratú papírok kitettek, amit egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakember szerint megmagyarázhatatlan módon nem mértek fel helyesen az SVB bankárai. Igaz, a legtöbb bankban nincs is annyi biztosítatlan összegű betét, mint amennyit a gyorsan fejlődő technológiai startupok helyeztek el az SVB-nél.

A probléma természetesen más pénzintézeteket is érint: az amerikai bankok több mint négyezer milliárd dollárt tartanak állampapírokban, miközben azok árfolyama az 1970-es évek óta nem látott mértékben csökkent tavaly, a leghosszabb lejáratúak közel harminc százalékot veszítettek az értékükből. Ez az egyik oka annak, hogy a bankok működését továbbra is aggályok övezik, hiába segítette ki végül több állami intézmény is a csődbe ment SVB-t és Signature Bankot, amikor kénytelenek voltak kiutalni a náluk elhelyezett összegeket. A bizalmatlanságot főleg a kisebb, regionális bankok szenvedik el, amelyekből továbbra is kiveszik a betétesek a pénzüket.

A folytatás pedig bizonytalan, ugyanis bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nemrég még emelt az irányadó kamaton, a piac már inkább a kamatpolitika irányváltását tartja valószínűnek, így a kötvényárak növekvő pályára álltak. Mindeközben fokozódnak az aggodalmak az elmúlt években jócskán felduzzadt kötvénypiac likviditása miatt, kérdés, hogy az intézményrendszer meddig győzi a megnövekedett forgalmat. További veszély az amerikai papírokkal kapcsolatban az állami adósságplafon kérdése: ha nincs politikai konszenzus ennek mértékét illetően, az akár államcsődhöz is vezethet. Ráadásul sokak szemében az orosz-ukrán háború  nyomán kirótt pénzügyi szankciók sem vetnek jó fényt a biztosnak vélt befektetésekre, miután zárolták az orosz jegybank papírjait az amerikai intézmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előttÉpp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincsMi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állampapír bank bankrendszer silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.