Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 7. 12:38 Pénz

A magyar mozikat is kihúzta a bajból az Avatar második része

A magyar mozik szempontjából a legjobbkor jött James Cameron újabb felnőtt meséje a Bambi-tekintetű óriási kék emberekről. A magas energiárak és az állami rezsitámogatás részleges megszüntetése tavaly ősz végére jóformán kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai mozikat. Ahogy egy szakember mondta akkor: “nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra”.

A legnehezebb helyzetbe az önkormányzati fenntartású mozik, illetve a kisebb, sokszor elsősorban művészfilmeket vetítő mozik kerültek, de az öt fővárosi art mozi mellett a Corvint is fenntartó Budapest Film Zrt.-nél is attól tartottak, hogy a megugrott energiaköltség elviheti a teljes jegyárbevételt vagy annak jelentős részét.

Vészforgatókönyveken dolgoztak például a kisvárdai miniplexben is.

A bevárlóközpontban működő nagy multiplexek helyzete feltehetően kedvezőbb volt, de a Cinema City is óvatosan fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A hazai mozik 2022-es bevétele ráadásul a 2018-as és 2019-es bevétel alatt maradt az év nagy részében.

Aztán december vége felé érkezett a vásznakra az Avatar 2 – A víz útja, ami kiemelkedő bevételt és nézőszámot hozott az egész világon. A magyar mozikban pedig rekordbevételt termelt. 

A Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint mostanra ugyan visszacsúszott a magyar toplistán – a kismacska-arcú kék übermenscheknél többeket érdekelt már például a kedvelt luxusdrog hatása a kutyaalkatú ragadozókra (Kokainmedve) –, de az Avatar-folytatás így is termelt még bő 25 millió forint bevételt február utolsó, vagyis a film 11. hetén.

A film magyar összbevétele így már meghaladta a 2,2 milliárd forintot, egészen pontosan 2 249 097 501 forintnál jár. 

Ezzel a mindenkori összbevétel-toplistán megelőzte az első részt, ahogy a Star Wars-univerzum különböző mozis megnyilvánulásait is (Az ébredő erő, Az utolsó Jedik, Skywalker kora), valamint az olyan sokkoló című képregényfilmeket, mint a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Nincs hazaút.

Természetesen az inflációs hatás is benne van ezekben a különbségekben és az új Avatar rekordjában.

Ha összelátogatószámot nézünk, azt látjuk, hogy A víz útja nem tört élre: a listát több mint 1,25 millió látogatóval az Avatar vezeti, vagyis az első rész, amit a Star Wars: Az ébredő erő követ 1,24 millió látogatóval. A mostani Avatar-film 997 ezernél tart. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz mozi mozibevétel szórakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.