Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 28. 07:25 Világ

450 tonna fűvel nem tudnak mit kezdeni Oregonban

Elképesztő mennyiségű fűtől roskadoznak a raktárak az USA egyik északnyugati államában, Oregonban. A hivatalos nyilvántartások szerint több mint 450 tonna (talán jobban felfogható úgy, hogy 450 millió gramm) marihuána hever feleslegesen, amitől a termesztők nem tudnak megszabadulni, írja a Guardian. Oregonban 2016 óta legális a fűbiznisz, és még nem nagyon találta meg az egyensúlyt a piac.

Ez a mennyiség kis híján a háromszorosa a tavalyi összes értékesítésnek. A túlkínálat miatt az árak akkorát estek, hogy egyes portlandi patikákban már grammonként 4 dollárért (ezer forintért) árulják a gyógyászati célra is alkalmazható szert. Ez kevesebb, mint a fele a denveri vagy a seattle-i árnak, pedig ezek is olyan államokban vannak, ahol legális a fű.

A marihuána szabályozásáért felelős amerikai hatóság 2016-ban adta ki az első termesztői jogosítványokat. Ekkor arra számítottak, hogy néhány év alatt 800-1200 vállalkozás szerezheti meg az engedélyt. Ám azóta több mint 1800 marihuánához köthető vállalkozásnak adtak ki engedélyt, amelyek közül közel ezer termesztő. Ám ezen túl is további ezer ültetvényhez kértek még engedélyt, amiket idén jóvá is hagyhatnak.

Az Oregoni Kannabisz Egyesület vezetője szerint egy vadi új piacról van szó, aminek időt kell adni, hogy kialakuljon rajta az egyensúly.

A legalizálást követő első évben a kedvezőtlen időjárás tönkretette a nagyrészt a szabad ég alatt lévő ültetvényeket, ám mivel a kereslet nagy maradt, rögtön több száz új marihuánafarm kapott engedélyt. Most viszont, hogy kedvezően alakult az időjárás, hirtelen annyi fű termett Oregonban, hogy már nem tudnak vele mit kezdeni a termesztők. Ugyan a marihuána több hónapig eláll a polcon, egy idő után kiszárad, így sürgős a dolog.

A farmerek a kannabisz olajat készítő vállalkozásoknak próbálják elsózni nyomott áron a felesleges termést, ám ezzel sem járnak túl jól. Az elkészült olajat ugyanis nem vásárolhatják vissza a törvények szerint.

A szövetségi szintű törvények még mindig tiltják a fűkereskedelmet és -termesztést, ezért az oregoni farmerek legálisan nem tudják a felesleget az állam határain kívül értékesíteni.

És hogy mi lesz ezzel a 450 tonnányi felesleges spanglival? Valószínűleg alvós fű lesz belőle. Idővel ugyanis a kannabiszvirágban lévő kémiai összetevők egy része, amelyek a kábítószeres élményt okozzák, más összetevőkké bomlanak le, amelyektől inkább csak álmosak leszünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Marihuána usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.