Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 10. 15:49 Adat

Második hónapja csökken és már egy számjegyű az infláció Dániában

Túl lehet a tetőzésen, egymás után a második hónapja csökkent az infláció üteme Dániában.

Honnan csökkent hova? Az adatok szerint a tetőzés októberben volt, a 10,1 százalékos éves növekedés négy évtizedes csúcsot jelentett. Novemberben az érték 8,9 százalékra mérséklődött, majd a friss adat szerint decemberben 8,7 százalékra csökkent. Ezzel körülbelül a 2022 júliusi szintre esett vissza az éves inflációs adat. Elemzők szerint a csökkenés folytatódik 2023-ban.

Mire alapozzák ezt és mi lett olcsóbb? A háttérmutatók optimizmusra adnak okot, ugyanis csökkennek

  • a globális élelmiszerárak,
  • a szállítási díjak,
  • és a nyersanyagárak is. 

Ennek eredményeként november és december között a dán fogyasztói árak 0,6 százalékot estek, az áramárak 0,3 százalékkal csökkentek, a gázolaj és dízel árak pedig 0,2 százalékkal mérséklődtek.

 

Alacsonyabb rezsivel számolnak. A dán központi bank prognózisa szerint 2023-ban egy áltagos dán család kevesebbet költ majd fűtésre és áramra, mint 2022-ben: a költség 2500 korona helyett 2400 korona lehet (mintegy 130 ezer forint). A bank 2023-ra alacsonyabb gázárakkal számol. Ugyanakkor a jelentősebb és érezhető fellélegzés csak 2024-ben jöhet el.

A dán tetőzés is európai átlag alatt volt. De kik húzták leginkább felfelé ugyanekkor az európai inflációt? Novemberben Európában Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, 23,1 százalékkal, ezt Lettország, Észtország, Litvánia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia követte ebben a sorban, Szlovákia 15,1 százalékos adattal, ami még mindig a felső negyednek számít, és bőven EU-átlag – 11,1 százalék – feletti. 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben Európa-szerte enyhül az infláció, nálunk még javában nőUgyan nem teljesen egyedülálló a magyar emelkedés, de egyre inkább a kivételek közé tartozik, főleg a nagy mértéke miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Dánia infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.