Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 12. 11:07 Világ

Hiába ígérte Putyin, hogy megvédi az orosz lakosságot a háború következményeitől, már a vállalkozásoknak is a hadiipart kell kiszolgálnia

Harminc százalékkal nőttek Oroszország védelmi kiadásai idén a tavalyi évhez képest, és a hadviselés költségei a következő évben várhatóan tovább emelkednek. A háború gazdasági következményei azonban állami büdzsé átrendeződésén jócskán túlmutatnak Oroszországban, mostanra a magánvállalatok is egyre inkább kénytelenek részt venni az Ukrajna elleni hadművelethez szükséges termékek előállításában a The Wall Street Journal cikke szerint.

A hadsereg ellátására a cégeket egy széles jogkörökkel felruházott, különleges testület jelöli ki, és kényszeríti akár a szokásos termékektől eltérő cikkek gyártására. Így például szöveteket és kárpitokat előállító üzemek gyártanak manapság védőmaszkot, elsősegély-felszerelést, illetve csizmát a katonák számára. A kényszerű átállás ugyanakkor nincs minden vállalkozó ellenére: az amerikai lap beszámolt egy cégről, amely békeidőben iskolásoknak gyártott hátizsákokat, október óta azonban a katonák számára készíti a táskákat, méghozzá nyomott áron és feszített ütemben, a tulajdonos így szeretné segíteni országát. Ezt a hozzáállást persze nem osztja minden cégvezető:

Azok a törvénymódosítások, amelyeket ránk nézve bevezettek, finoman szólva munkára serkentenek bennünket, nem engednek ellazulni.

– fogalmazott egy szentpétervári gyógyászati segédeszközöket gyártó üzem vezetője az orosz köztelevízióban.

A fegyver- és lőszerutánpótlást azonban még a piaci szféra bevonásával sem lehet érdemben felskálázni. Hiányoznak a gyártáshoz szükséges alapanyagok és berendezések: a hadiipari csúcstechnológia behozatala jórészt ellehetetlenült a nyugati szankciók miatt, a belföldi gyártókapacitások pedig még ha rendelkezésre is állnak, csak lassan állíthatók át a frontvonalon leginkább szükséges rövid hatótávú rakéták és drónok legyártására.

Ráadásul a személyi feltételek is romlanak a háború kitörése a kivándorlás fokozódásával járt, egyre nehezebb tehát munkaerőt találni – nyáron az orosz kormány is négyszázezer munkavállaló hiányát ismerte el. Sőt, az ágazatban működő cégek szervezeti struktúrája és kultúrája sem kedvez a hatékony működésnek, ősszel például akadozott a katonák ruházat való ellátása, aminek nyomán felmerült a korrupció problémája is.

A Kreml eredeti tervei szerint megóvta volna az orosz lakosságot a háború következményeitől, ennek kudarcát Vlagyimir Putyin azonban maga ismerte el. Az orosz vezetés közlései szerint a védelmi minisztérium megrendeléseit eddig maradéktalanul kielégítették az üzemek, és a hadiipari termelés élénkülését statisztikák is alátámasztják. Egy novemberi egyeztetésen viszont Putyin világossá tette, hogy a gyártás további radikális bővítésére van szükség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.