Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 9. 16:43 Vállalat

Új módszerrel jósolják meg, hogy mennyi eső fog esni

Az augusztus 20-i tűzijáték időjárásának előrejelzésében ugyan nem vették volna hasznát a meteorológusok, a gazdálkodók számára viszont hasznos lehet egy új hosszú távú előrejelzési módszer a csapadék várható mennyiségével kapcsolatban.

Egy bostoni startup legalábbis azt ígéri, hogy az óceánok, tengerek felszíni sótartalma alapján képes előre jelezni, hogy mennyi eső várható egyes fontos gabonatermelő területeken. A Bloomberg cikke szerint a Salient Predictionsnél valószínűleg nem is csak a levegőbe beszélnek, mert ügyfeleik között megtalálható például a világ egyik legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, a német BASF.

Az eljárás azon alapul, hogy ha sok víz párolog el a tengerek egy behatárolt részének felszínéről, akkor az sósabbá válik, a légkörbe kerülő víz pedig később lehullik, részben a szóban forgó termőterületekre. Ha például az Atlanti-óceán vize az észak-amerikai partok előtt alacsony sótartalmú, akkor az azt jelenti, hogy kevés víz párolgott el, így Iowa és a környező államok gazdálkodói aszályra számíthatnak. De ha ezt előre tudják, akkor legalább a szárazságot jobban tűrő növényeket vethetnek el, illetve azonos fajon belül ilyen tulajdonságot biztosító vetőmagot használhatnak.

De ugyanez igaz például Kínában a Jangce völgyére is, csak abban az esetben a Dél-kínai tenger sótartalmát kell figyelni. Ott most egyébként – ahogy szinte az egész országban – a rendkívüli szárazság okoz gondot.

A Salient Predictions idén 5,4 millió dollár tőkét vont be, és csütörtökön arról számolt be, hogy egy új szolgáltatáscsomagot kínál a nagyobb agrárvállalatok számára, és ennek része az említett módszerre alapozott előrejelzés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokatHiába végzett soron kívüli mérést az OMSZ, az operatív törzs nem várta meg, hogy annak eredményét fel lehessen használni a döntésnél. A nyomás már előtte is hatalmas volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat aszály eső időjárás időjárás-jelentés mezőgazdaság növénytermesztés startup szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.