Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 1. 09:05 Világ

Tajvan Ukrajna példáját követi, bevásárol az oroszok ellen már bevált fegyverekből

Tajvan elkezdte a nagybevásárlást azokból az amerikai fegyverekből, melyekkel az ukránok eredményesen vették fel a harcot az orosz megszálló erőkkel, mely azt jelzi, hogy a szigetország az orosz-ukrán konfliktus tanulságai alapján készül arra, hogy visszaverjen egy esetleges kínai inváziót – írja a Bloomberg.

A tajvani fegyveres erők parancsnoka szerint az amerikai Javelin páncéltörőkre már leadták a rendelést, illetve igény van több HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer” )-fegyverrendszer beszerzésére is, melyeket a következő öt évben fognak leszállítani.  

A feburár óta tartó háborúban kiemelt szerepet játszanak a Raytheon és a Lockheed Martin által kifejlesztett Javelinek, melyek egyszerű kezelhetősége, ám ennek ellenére pontos találatai miatt hatékonyan tudták felvenni a harcot az invázióval. A vállról indítható Javelinek nem csak a páncélosokkal, de az alacsonyan repülő légi célpontokkal szemben is hatékonyak.

A HIMARS tüzérségi rendszerek beüzemelése után a megszálló csapatok helyzete még nehezebbé vált, az ukránok  nagy hatótávolságú, precíz tüzérséggel hatákonyan tudtak csapást mérni az orosz utánpótlási vonalakra illetve a fontosabb hadianyagraktárakra. 

Tajvannak Javelinjei eddig is voltak, a mostani megrendelés csak a már meglévő állomány kibővítését célozza, ugyanakkor a HIMARS fegyverrendszerből még nincs egy darab sem a szigetországban. Peking már a héten figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson fegyverrendszereket Tajvannak, a Biden adminisztráció ugyanis arra készül, hogy 1,1 milliárd dollár értékben értékesít rakétákat és különböző radareszközöket a tajvani hadseregnek. 

Korábban a CIA igazgatója mondta azt, hogy Kína is tanul az orosz-ukrán háborúból, és az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik őket, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzanak majd, ezzel biztosítva a gyors győzelmet.Arról, hogy mekkora valószínűséggel lépi meg az ország az inváziót, Burns azt mondta, hogy egy ilyen döntésnek 2020 végén nagyobb esélyt adott volna, mint most. Szóba jöhető dátumként egyébként a Pentagon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg felállításának százéves évfordulóját is számításba vette, ez viszont csak 2027-ben lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA CIA igazgatója szerint az orosz invázió Kína Tajvannal kapcsolatos terveit is átírtaAz amerikai hírszerzés igazgatója szerint a kínaiak próbálják levonni a tanulságokat az orosz invázióból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen egy amerikai-kínai háború?Sok példa volt a történelemben egy domináns és egy felemelkedő nagyhatalom konfliktusára, és a többségük háborúhoz vezetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyverek háború HIMARS javelin Kína Oroszország Tajvan Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.