Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 15. 14:40 Adat

Egy helyen nézheted meg, hogyan állunk az egyes klímacélok elérésében

Tavaly az elektromos autók globális eladásai megduplázódtak az előző évhez képest. A nap- és szélenergia a legtöbb országban olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok. A világ rekordösszegeket költ tiszta energiára, és sorra jelennek meg az új technológiák, amik egyre több iparágban segítik elő a dekarbonizációt. Közben viszont még mindig új szénerőművek százai épülnek, a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben rekordot döntött, és a klímacélok szempontjából nagyon fontos Amazonas-medence területén az erdőirtás gyorsult.

A globális felmelegedés legsúlyosabb következményeinek elkerülése érdekében a világnak kevesebb mint nyolc év alatt a felére kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátását, 2050-ig pedig el kell érnie a nettó nulla kibocsátást. Ez leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. Ehhez azonban sok mindennek kell megtörténnie, és – ahogy az előző bekezdésben felsorolt néhány folyamat is mutatja – nehéz átlátni, pontosan hogy áll a világ a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó cél elérésében.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani egy kifejezetten erre a célra létrehozott (ide kattintva elérhető) honlap, ami különféle alterületekre lebontva mutatja meg, hogyan áll a klímacélok teljesülése. A honlap, amiről a Fast Company számolt be, Ryan Panchadsaram és John Doerr 2021-es könyvének (Speed and Scale) módszertanán alapul, ami a nettó zéró célt 10 fő területen belül 55 alcélra bontotta le. A honlapon rendszeresen frissített adatok alapján lehet követni, hogyan áll ezeknek az alcéloknak a teljesülése.

A korábban az Obama-kormányzat technológiai helyettes államtitkáraként dolgozó Panchadsaram szerint a honlapot kifejezetten üzleti és politikai döntéshozók számára hozták létre. Szerinte a különböző területek követése ösztönözheti a célzott intézkedéseket, és azt is kiemelte, hogy fontos kollektív megoldásokban, és nem csak egyéni cselekvésben gondolkodni.

Az egyes területeket és a hozzájuk tartozó célokat áttekintve az látszik, hogy összességében nem állunk jól a klímacélok teljesítésével. Bizonyos területeken a trendek alakulása optimizmusra ad okot, de a legtöbb kategóriában még ezeken a területeken is több erőfeszítésre lenne szükség a kifejezetten jó értékeléshez. Ide, a legjobb értékelést kapó csoportba tartozik egyébként például az elektromos autók terjedése, a nap- és szélenergia árának csökkenése és a technológia terjedése, illetve az akkumulátor technológiájának fejlődése. 

A „vörös kóddal” értékelt, legrosszabbul álló területek közé sajnos több (10 tétel) tartozik. Például az ipar alapanyagainak dekarbonizációja (acél, cement), a táplálkozással összefüggésbe hozott kibocsátások, és a globális erdőirtások visszaszorítása is nagyon rosszul áll a holnap értékelése alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várhatunk tovább, a beavatkozásokat minél hamarabb el kell kezdeniItt az idő, hogy az országok újragondolják a kibocsátáscsökkentési célkitűzéseiket, és felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését. Ez hazánknak gazdaságilag kifejezetten előnyös lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat globális felmelegedés kibocsátás klímacélok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.