Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Lényegében megduplázták fegyverimportjukat az európai országok a 2019-2023 közötti öt évben a 2014-2018 közötti időszakhoz képest. Ukrajnába több mint 67-szer annyi fegyver érkezett, ez majdnem elérte a globális fegyverexport 5 százalékát, derül ki a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) friss adatsorából.

Számokban: a két időszak között csak pár európai országban csökkent a fegyverimport, például Olaszországban, Finnországban és Görögországban.

  • Ukrajna mellett a fegyverimport növekedése Luxemburgban, Szlovéniában, Csehországban, Bulgáriában, Koszovóban, Hollandiában és Magyarországon volt a legnagyobb. Hazánkban a növekedés közel 8,5-szeres.
  • A globális fegyvervásárlásokból Európán belül Nagy-Britannia részesül a legnagyobb arányban (2,4 százalék). A brit fegyverimport bő 40 százalékkal növekedett. A lengyel 3,5-szereződött, a norvég és francia nagyjából duplázódott, a román majdnem háromszorozódott.
 

Tágabb perspektíva: az Európába érkező fegyverek több mint fele az Egyesült Államokból jön. Az USA több fegyvert exportál több országba, mint bármikor korábban, a részesedése a globális fegyvereladásokból 34 százalékról 42 százalékra nőtt.

  • Az orosz fegyverexport ezalatt a felére csökkent, a globális eladásoknak már csak a 11 százalékát teszi ki – csakúgy, mint Franciaországé. 
  • A legnagyobb fegyverimportőr India, Szaúd-Arábia és Katar, őket követi Ukrajna, majd Pakisztán és Japán.
  • Az import mértéke természetesen nem azonos a rendelkezésre álló új fegyverállománnyal, ugyanis a fenti adatokban a saját gyártás nem jelenik meg.

Alulnézet: ahogy korábban írtuk, a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektje volt, a miniszterelnök szlogenjévé vált, hogy Magyarországnak „erős, ütőképes, elrettentő erejű, a békét garantálni tudó” haderőre van szüksége. A köztévében Orbán Viktor vasárnap  úgy fogalmazott, hogy eljött az újrafegyverkezés ideje Európában.

  • A magyar védelmi kiadások értéke 2018 óta emelkedik, jelentős beszerzések indultak német és amerikai forrásból, és a kormány a magyarországi hadiipari termelés felfuttatását is felkarolta.
  • Az utóbbi években az összes nagyobb régiós ország rohamléptű haderőfejlesztésbe kezdett, így a magyar katonai kiadások meredek emelkedése GDP-arányosan így is valamelyest elmarad a régiós átlagtól.

Felülnézet: Ukrajna kiemelt helyzetét a háború mellett az a tény magyarázza, hogy a SIPRI az eladások mellett az ingyenes átadásokat és a licenc alapján történő gyártást is figyelembe veszi.

  • Ennek érdekében nem a pénzügyi értékkel kalkulál, hanem a fegyverek volumenét jelenítik meg az adatai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fegyverüzlet fegyvervásárlás háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.