Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Lényegében megduplázták fegyverimportjukat az európai országok a 2019-2023 közötti öt évben a 2014-2018 közötti időszakhoz képest. Ukrajnába több mint 67-szer annyi fegyver érkezett, ez majdnem elérte a globális fegyverexport 5 százalékát, derül ki a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) friss adatsorából.

Számokban: a két időszak között csak pár európai országban csökkent a fegyverimport, például Olaszországban, Finnországban és Görögországban.

  • Ukrajna mellett a fegyverimport növekedése Luxemburgban, Szlovéniában, Csehországban, Bulgáriában, Koszovóban, Hollandiában és Magyarországon volt a legnagyobb. Hazánkban a növekedés közel 8,5-szeres.
  • A globális fegyvervásárlásokból Európán belül Nagy-Britannia részesül a legnagyobb arányban (2,4 százalék). A brit fegyverimport bő 40 százalékkal növekedett. A lengyel 3,5-szereződött, a norvég és francia nagyjából duplázódott, a román majdnem háromszorozódott.
 

Tágabb perspektíva: az Európába érkező fegyverek több mint fele az Egyesült Államokból jön. Az USA több fegyvert exportál több országba, mint bármikor korábban, a részesedése a globális fegyvereladásokból 34 százalékról 42 százalékra nőtt.

  • Az orosz fegyverexport ezalatt a felére csökkent, a globális eladásoknak már csak a 11 százalékát teszi ki – csakúgy, mint Franciaországé. 
  • A legnagyobb fegyverimportőr India, Szaúd-Arábia és Katar, őket követi Ukrajna, majd Pakisztán és Japán.
  • Az import mértéke természetesen nem azonos a rendelkezésre álló új fegyverállománnyal, ugyanis a fenti adatokban a saját gyártás nem jelenik meg.

Alulnézet: ahogy korábban írtuk, a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektje volt, a miniszterelnök szlogenjévé vált, hogy Magyarországnak „erős, ütőképes, elrettentő erejű, a békét garantálni tudó” haderőre van szüksége. A köztévében Orbán Viktor vasárnap  úgy fogalmazott, hogy eljött az újrafegyverkezés ideje Európában.

  • A magyar védelmi kiadások értéke 2018 óta emelkedik, jelentős beszerzések indultak német és amerikai forrásból, és a kormány a magyarországi hadiipari termelés felfuttatását is felkarolta.
  • Az utóbbi években az összes nagyobb régiós ország rohamléptű haderőfejlesztésbe kezdett, így a magyar katonai kiadások meredek emelkedése GDP-arányosan így is valamelyest elmarad a régiós átlagtól.

Felülnézet: Ukrajna kiemelt helyzetét a háború mellett az a tény magyarázza, hogy a SIPRI az eladások mellett az ingyenes átadásokat és a licenc alapján történő gyártást is figyelembe veszi.

  • Ennek érdekében nem a pénzügyi értékkel kalkulál, hanem a fegyverek volumenét jelenítik meg az adatai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fegyverüzlet fegyvervásárlás háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.