Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Az biztos, hogy tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta, de hogy meghaladtuk-e a 1,5 fokos felmelegedési küszöböt, attól függ, milyen hosszú periódust mihez viszonyítunk – írja a Másfélfok.hu.

Mi történt? 2023-ban 1,48 fokkal haladtuk meg az iparosodás, 1850-1900 közötti időszak átlagához mért átlaghőmérsékletet.

  • Volt ugyan olyan kutatás, amely szerint tavaly meghaladtuk a 1,5 fokot, de ebben korábbi időszakhoz, az 1700-as évekhez mérték a változást.
  • A 1,5 fokos küszöb azonban 20 év éghajlati átlagára vonatkozik, azaz 1850–1900-as időszak átlagához képest egy 20 éves időszak átlagát kell nézni.

Kockázatot hordoz, hogy csak később lesznek pontos adatok. Az év, amikor átlépjük a küszöböt, ennek a 20 éves periódusnak a közepe, de biztosan csak 10 évvel a tényleges átlépés után mondjuk majd, hogy meghaladtuk a 1,5 fokos küszöböt.

Azonban minden tizedfok emelkedéssel szűkülnek az élhető területek a bolygón, a 1,5 fokos küszöb meghaladásakor pedig hatványozódnak az éghajlati veszélyek és azok pusztítása.

  • Az átbillenési pontok közül több is elérhető közelségbe került az újabb tanulmányok szerint, ezek gyors és radikális változások, amelyekhez nem biztos, hogy tudunk alkalmazkodni, sőt, további reakciókat indíthatnak el.
  • Ilyen a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtakaró eltűnése, a trópusi korallzátonyok pusztulása, az északi féltekén a permafroszt (örökös fagy) hirtelen felolvadása és a Labrador-tenger áramlásának összeomlása is.

Felülnézet: A jelenleg érvényben levő politikák alapján az évszázad végére kb. 2,7 Celsius-fokra tehető a globális felmelegedés mértéke, a 2030-2040-es években nagy valószínűséggel a 1,5 fokos küszöb fölé emelkedik a globális átlaghőmérséklet.

Mi várható? Ha a következő években gyorsan és kellő mértékben visszafogjuk a kibocsátásokat, akkor az IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) szerint egy pár évtizedes túllövés után vissza tudnánk hűteni a bolygót a 1,5 fokos küszöb alá és stabilizálni tudnánk az éghajlatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.