Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 7. 14:54 Világ

Újraválasztották a salvadori elnököt, aki tízezrek bebörtönzésével állította helyre a közbiztonságot

Újraválasztották a “világ legmenőbb diktátorát”, Nayib Bukelét, aki bandaháború-mentessé tette a világ egyik legveszélyesebb országának tartott El Salvadort a lakosság több mint egy százalékának megfelelő tárgyalás nélküli bebörtönzésével.

  • Bár az alkotmány nem teszi lehetővé a folytatólagos újraválasztást, egy 2021-es bírósági döntés a két ciklus közötti 6 hónapos szünet beiktatásával oldotta meg a kérdést.

Mi történt? Vasárnap este, még a hivatalos eredmények közlése előtt győztesnek kiáltotta ki magát a 6,3 milliós közép-amerikai ország önmagát az X-en filozófus királyként meghatározó 42 éves elnöke.

Miért fontos ez? Nayib Bukele azért népszerű vezető, mert hatékonyan szorította vissza a bűnözést védelmi pénzt szedő bandáktól és háborúiktól évtizedeken át fenyegetett országban, cserébe viszont leépítette a demokratikus intézményrendszert.

  • Katonákat küldött a parlamentbe, hogy a képviselők megszavazzák a biztonsági tervéhez szükséges összeget.
  • Eltávolította a főügyészt, aki a kormánytagok korrupciós ügyeit is firtatta, és az alkotmánybíróság tajait, nyugdíjazta a bírók harmadát, és az embereit ültette a helyükre.

Számokban: Bukele a fiatal felnőtt lakosság 8 százalékát, 74 ezer embert börtönzött be 2022 tavaszától kezdve, jogvédő szervezetek szerint sokakat önkényesen.

  • Közülük mintegy 7 ezret később elengedtek. A 40 ezer fős “megabörtönben” maradtak 900 fős tömeges tárgyalásokra számíthatnak.

Bukele hatékony kommunikációs gépezettel és PR-fogásokkal próbál javítani az ország imidzsén, azt egy tech-orientált, jövőbe mutató szörfparadicsomként bemutatva, ahol bitcoinnal is lehet fizetni a dollár mellett.

Mit mondanak ők? Emelkednek az árak, és a salvadoriak a gazdaság állapota miatt aggódnak a legjobban egy januári felmérés szerint. Nem tudják, honnan lesz pénz a börtönök, a biztonsági erők finanszírozása mellett az iskolákra, infrastruktúrára is.

  • “A showmankedés nem pótolja a kormányzást, a második ciklusban elkerülhetetlen lesz a gazdaság rendbetétele” Christine Wade politikatudós szerint.

Alulnézet: egy vidéki házaspár mindhárom fiát és egy unokáját is bebörtönözték, akik nem voltak bandatagok. “Most a rendőrségtől és a katonaságtól félünk” – mondják.

  • Az Amnesty International szerint az emberi jogi válsághelyzet van az országban, az állam visszaél a hatalmával, rendszeresek a letartóztatások, a jogtalan fogvatartások, kínzások is.

Mi várható? Bukele már most egy harmadik ciklus felé kacsingat. A fékek és ellensúlyok kiiktatása és a romjaiban lévő ellenzék megnehezíti bármilyen vetélytárs felemelkedését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.