Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. február 7. 14:54 Világ

Újraválasztották a salvadori elnököt, aki tízezrek bebörtönzésével állította helyre a közbiztonságot

Újraválasztották a “világ legmenőbb diktátorát”, Nayib Bukelét, aki bandaháború-mentessé tette a világ egyik legveszélyesebb országának tartott El Salvadort a lakosság több mint egy százalékának megfelelő tárgyalás nélküli bebörtönzésével.

  • Bár az alkotmány nem teszi lehetővé a folytatólagos újraválasztást, egy 2021-es bírósági döntés a két ciklus közötti 6 hónapos szünet beiktatásával oldotta meg a kérdést.

Mi történt? Vasárnap este, még a hivatalos eredmények közlése előtt győztesnek kiáltotta ki magát a 6,3 milliós közép-amerikai ország önmagát az X-en filozófus királyként meghatározó 42 éves elnöke.

Miért fontos ez? Nayib Bukele azért népszerű vezető, mert hatékonyan szorította vissza a bűnözést védelmi pénzt szedő bandáktól és háborúiktól évtizedeken át fenyegetett országban, cserébe viszont leépítette a demokratikus intézményrendszert.

  • Katonákat küldött a parlamentbe, hogy a képviselők megszavazzák a biztonsági tervéhez szükséges összeget.
  • Eltávolította a főügyészt, aki a kormánytagok korrupciós ügyeit is firtatta, és az alkotmánybíróság tajait, nyugdíjazta a bírók harmadát, és az embereit ültette a helyükre.

Számokban: Bukele a fiatal felnőtt lakosság 8 százalékát, 74 ezer embert börtönzött be 2022 tavaszától kezdve, jogvédő szervezetek szerint sokakat önkényesen.

  • Közülük mintegy 7 ezret később elengedtek. A 40 ezer fős “megabörtönben” maradtak 900 fős tömeges tárgyalásokra számíthatnak.

Bukele hatékony kommunikációs gépezettel és PR-fogásokkal próbál javítani az ország imidzsén, azt egy tech-orientált, jövőbe mutató szörfparadicsomként bemutatva, ahol bitcoinnal is lehet fizetni a dollár mellett.

Mit mondanak ők? Emelkednek az árak, és a salvadoriak a gazdaság állapota miatt aggódnak a legjobban egy januári felmérés szerint. Nem tudják, honnan lesz pénz a börtönök, a biztonsági erők finanszírozása mellett az iskolákra, infrastruktúrára is.

  • “A showmankedés nem pótolja a kormányzást, a második ciklusban elkerülhetetlen lesz a gazdaság rendbetétele” Christine Wade politikatudós szerint.

Alulnézet: egy vidéki házaspár mindhárom fiát és egy unokáját is bebörtönözték, akik nem voltak bandatagok. “Most a rendőrségtől és a katonaságtól félünk” – mondják.

  • Az Amnesty International szerint az emberi jogi válsághelyzet van az országban, az állam visszaél a hatalmával, rendszeresek a letartóztatások, a jogtalan fogvatartások, kínzások is.

Mi várható? Bukele már most egy harmadik ciklus felé kacsingat. A fékek és ellensúlyok kiiktatása és a romjaiban lévő ellenzék megnehezíti bármilyen vetélytárs felemelkedését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.