Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 18. 13:02 Világ

Orbán szerb szövetségese továbbra is fontos játékos marad a Nyugat-Balkánon

Többséget szerzett a szerb parlamenti választásokon az Aleksandr Vucic nevével fémjelzett Szerb Haladó Párt (SNS).  

Mi történt? A populista felhangokkal és botrányokkal kísért kampány után győzött a Szerb Haladó Párt, a 250 fős parlamentben 130 széket tudtak megszerezni maguknak. 

  • A szerb ellenzék már ma estére tüntetésre hívta a szavazóit, szerintük csalás történt

Tágabb kontextus: Vucic a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egyik fontos politikai szövetségesévé vált az utóbbi években. A kampány során Szijjártó Péter magyar külgazdasági-és külügyminiszter például szerbül tartott beszédet az SNS “békemenetén”, Vucic pedig úgy hivatkozott Orbán Viktorra, mint aki felemelt fejjel kiáll az EU-ban a szerbek érdekeiért, sőt, tavaly ki is tüntette a magyar miniszterelnököt a két ország diplomáciai kapcsolatainak megerősítése miatt.  

  • Az SNS győzelme azt jelenti, hogy a nyugati és orosz kapcsolatokkal egyszerre zsonglőrködő Vucic továbbra is fontos játékos marad a Nyugat-Balkánon
  • A tavaszi iskolai lövöldözések miatt felerősödött ellenzéki összefogás nem tudott érdemben gyengíteni Vucicék hatalmán
  • Az ellenzék a fővárosi önkormányzati választáson is kikapott

Igen, de: a szavazás eredményét beárnyékolja a közel félezer dokumentált visszaélés. A fővárosi önkormányzati választáson kapott eredmény az ellenzék szerint csak úgy jöhetett létre, hogy tízezrével vitték az SNS szavazóit vidékről Belgrádba. Számítások szerint 40 ezer szavazót kellett mozgatni, hogy ezt az eredményt kapják, ezért az ellenzék most azt követeli, hogy semmisítsék meg a szavazatokat, és tartsák meg újból a válaszást.

  • Vucic ráadásul már nem az SNS elnöke, a tavaszi iskolai lövöldözést követően (melyet az ellenzék Vucic rendszerének erőszak-fétisével magyaráz) lemondott pártelnöki tisztségéről, a köztársasági elnöki székét viszont megtartotta. Ennek ellenére a szavazólapokon az ő neve szerepelt az SNS mellett, a választásokat megelőző 44 napos kampány során 45 televíziós szereplése volt. Beszédeiben a mártíromság és az erős vezető jegyeit keveri, egyszerre a szerbek védelmezője és motivátora, aki megóvja az állampolgárokat például az inflációtól, a nyugati elnyomástól.
  • A kormányfüggetlen média az egyik legrosszabb állapotban van a térségben, a Szerb Független Újságíról Szövetsége szerint csak 2023-ban 168 támadásról tudnak újságírók ellen, ebből 8 fizikai támadás volt, 118 esetben valamilyen formában nyomást gyakoroltak a sajtó munkatásaira. 

Alulnézet: Vucicék számára az egyik legfontosabb feladat a koszovói kérdés rendezése lehet. Az idén tavasszal már összecsapásokba is torkolló feszültség pont kapóra jött a kormányzó pártnak, mert elterelte a figyelmet az iskolai lövöldözést követő tömegtüntetésekről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Szerbia választás vucic Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.