Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 18. 13:02 Világ

Orbán szerb szövetségese továbbra is fontos játékos marad a Nyugat-Balkánon

Többséget szerzett a szerb parlamenti választásokon az Aleksandr Vucic nevével fémjelzett Szerb Haladó Párt (SNS).  

Mi történt? A populista felhangokkal és botrányokkal kísért kampány után győzött a Szerb Haladó Párt, a 250 fős parlamentben 130 széket tudtak megszerezni maguknak. 

  • A szerb ellenzék már ma estére tüntetésre hívta a szavazóit, szerintük csalás történt

Tágabb kontextus: Vucic a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egyik fontos politikai szövetségesévé vált az utóbbi években. A kampány során Szijjártó Péter magyar külgazdasági-és külügyminiszter például szerbül tartott beszédet az SNS “békemenetén”, Vucic pedig úgy hivatkozott Orbán Viktorra, mint aki felemelt fejjel kiáll az EU-ban a szerbek érdekeiért, sőt, tavaly ki is tüntette a magyar miniszterelnököt a két ország diplomáciai kapcsolatainak megerősítése miatt.  

  • Az SNS győzelme azt jelenti, hogy a nyugati és orosz kapcsolatokkal egyszerre zsonglőrködő Vucic továbbra is fontos játékos marad a Nyugat-Balkánon
  • A tavaszi iskolai lövöldözések miatt felerősödött ellenzéki összefogás nem tudott érdemben gyengíteni Vucicék hatalmán
  • Az ellenzék a fővárosi önkormányzati választáson is kikapott

Igen, de: a szavazás eredményét beárnyékolja a közel félezer dokumentált visszaélés. A fővárosi önkormányzati választáson kapott eredmény az ellenzék szerint csak úgy jöhetett létre, hogy tízezrével vitték az SNS szavazóit vidékről Belgrádba. Számítások szerint 40 ezer szavazót kellett mozgatni, hogy ezt az eredményt kapják, ezért az ellenzék most azt követeli, hogy semmisítsék meg a szavazatokat, és tartsák meg újból a válaszást.

  • Vucic ráadásul már nem az SNS elnöke, a tavaszi iskolai lövöldözést követően (melyet az ellenzék Vucic rendszerének erőszak-fétisével magyaráz) lemondott pártelnöki tisztségéről, a köztársasági elnöki székét viszont megtartotta. Ennek ellenére a szavazólapokon az ő neve szerepelt az SNS mellett, a választásokat megelőző 44 napos kampány során 45 televíziós szereplése volt. Beszédeiben a mártíromság és az erős vezető jegyeit keveri, egyszerre a szerbek védelmezője és motivátora, aki megóvja az állampolgárokat például az inflációtól, a nyugati elnyomástól.
  • A kormányfüggetlen média az egyik legrosszabb állapotban van a térségben, a Szerb Független Újságíról Szövetsége szerint csak 2023-ban 168 támadásról tudnak újságírók ellen, ebből 8 fizikai támadás volt, 118 esetben valamilyen formában nyomást gyakoroltak a sajtó munkatásaira. 

Alulnézet: Vucicék számára az egyik legfontosabb feladat a koszovói kérdés rendezése lehet. Az idén tavasszal már összecsapásokba is torkolló feszültség pont kapóra jött a kormányzó pártnak, mert elterelte a figyelmet az iskolai lövöldözést követő tömegtüntetésekről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Szerbia választás vucic Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.