Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. november 7. 19:41 Világ

Az egy hónapja tartó gázai háború 5 fontos következménye

Egy hónapja tart a háború az izraeli hadsereg és a nyugati nagyhatalmak által is terrorszervezetként kategorizált Hamász között. A konfliktusnak mélyreható hatásai vannak a közel-keleti geopolitikára és Izrael sorsára, de a nyugat-európai utcákon is érezhetők a következményei. Az alábbiakban öt fejleményt vagy kevéssé tárgyalt aspektust veszünk végig a konfliktussal kapcsolatban. 

I. A háború még elfedi, de megpecsételődni látszik Benjamin Netanjahu sorsa. Bár a a nemzetbiztonsági fenyegetések és háborúk idején általában nő a választott vezetők népszerűsége, a Hamász támadása utáni első felmérések már láttatták, hogy az izraeliek jelentős része a kormányt is felelőssé teszi a terrortámadáshoz vezető biztonságpolitikai hibákért.

  • Az izraeli hadsereg, a katonai hírszerzés, az izraeli nemzetbiztonsági rendszer szenior tisztségviselői és a védelmi miniszter vállaltak nyilvánosan felelősséget. Netanjahu viszont nem, a kérdést azzal kerülte ki, hogy ezekre a kemény kérdésekre a háború megnyerése után kell választ adni. 
  • A legutóbbi felmérések szerint ez a stratégia tovább rontotta Netanjahu politikai helyzetét: az izraeliek 70-80 százaléka várja el a lemondását a háború után. A gyengülés a pártját, a Likudot sem kerülte el.

II. Ciszjordániában egyre nagyobb esély van palesztin felkelésre. Az október 7-i támadás óta meredeken emelkedik az izraeli telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma a területen. Az elmúlt év egyébként is 20 éves csúcsot jelentett a palesztin áldozatok számát tekintve, de október 7-e óta a Palesztin Hatóság közlése szerint legalább 155 palesztin veszítette életét Ciszjordániában. Lassan közel annyi, mint az elmúlt egy évben összesen.

  • A telepesek és a hivatalos izraeli hadsereg katonái közötti határvonal elmosódott az utóbbi hetekben egy izraeli civil szervezet szerint, amely az izraeli telepesek tevékenységét monitorozza, mivel közös csoportban, egymástól megkülönböztethetetlenül lépnek fel.
  • Palesztin hivatalnokok évek óta figyelmeztetnek egy felkelés lehetőségére, és ez most valószínűbb, mint valaha – ha ez megtörténik, az akár alkalmat adhat a Hamásznak arra, hogy domináns erővé váljon a ciszjordániai területen.
  • A ciszjordániai területen mintegy félmillió izraeli él telepesként, ami az ENSZ és az Egyesült Államok szerint nem jogszerű. Ugyanakkor ezeknek a radikális telepeseknek a politikai képviselői kulcspozíciókat kaptak a Netanjahu-kormányban. 

III. Egy hónap után 11 ezer fölött jár a háború halálos áldozatainak száma. Izraeli oldalon 1400 ember veszítette életét, és legalább 200 főt elraboltak az izraeli hatóságok közlései alapján. A Hamász terrorszervezet közlése alapján október 7-e óta a gázai palesztin halálos áldozatok száma már meghaladta a tízezret, akik közül több mint négyezer gyerek.

  • Messze még a háború vége: miközben az izraeli szárazföldi erők bekerítették Gázavárost, hivatalosan azzal a céllal, hogy harcképtelenné tegyék a Hamászt, Izraeli katonai vezetők akár egy évig tartó háborúra és elhúzódó konfliktusról beszéltek nemrég.

IV. Úgy tűnik, a Hezbollah nem lép be jelentős mértékben a konfliktusba. A Hamász támadása óta fenyeget egy északi háborús front megnyílása Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah között a libanoni határon. A katonai incidensek és a Hezbollah fenyegetései mindennaposak.

  • Ugyanakkor az uralkodóvá váló nyugati elemzői narratíva szerint a Hezbollah nem érdekelt a szélesebb frontnyitásban. Vezetőjük először mondott nyilvános beszédet november 3-án a háború kitörése óta, és közléséből elemzők azt olvasták ki, hogy a szervezet megtartaná a jelenlegi status quót.
  • Ennek oka lehet a libanoni gazdasági válság, és az, hogy – egy-egy Hezbollah-párti helyi közlöny szerint – egyáltalán nem egyértelmű egy Izrael elleni háború támogatottsága még a síita libanoniak között sem. Irán sem mutatja jelét annak, hogy nyíltan belépne a konfliktusba, a hazai közvéleményben jelenleg ennek a kimaradásnak a politikai indoklását készíti elő.
  • A fenyegetés ezzel együtt állandó, és a szélesebb körű regionális katonai konfliktus elkerüléséért folyamatosan dolgozik az amerikai külügy: Antony Blinken golyóálló mellényben járt Irakban, ahova közvetlenül Libanonból érkezett.

V. A világ számos országában jelentősen megnőttek az antiszemita incidensek október 7-e óta. Egyes európai országokban megháromszorozódtak az esetek: Ausztriában például 300 százalékkal, Németországban 240 százalékkal, az Egyesült Királyságban 320 százalékkal nőtt az incidensek száma az előző év azonos időszakához képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.