Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 23. 11:47 Világ

A Wagner-zsoldosok halálával is szürkül az orosz gazdaság

Még soha ennyien nem használtak ennyi készpénzt Oroszországban. A tavaly szeptemberben bejelentett mozgósítást követően rekordütemben vették ki a bankokból a pénzüket az oroszok Bloomberg elemzése szerint. A tendenciát pedig tovább erősíti, hogy a Wagner-csoport is készpénzben bonyolítja a kifizetéseket.

Miért fontos ez? A fokozódó készpénzhasználattal együtt jár a bankokba vetett bizalom csökkenése, a háztartások bizonytalan jövőképe, az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekvő szerepe – a készpénz egyre elterjedtebbé válik a külkereskedelem lebonyolításában is.

Számokban: az amerikai becslések szerint ötvenezres tagságú Wagner-csoport 5 millió rubelt – a cikk írásakor mintegy 20,3 millió forintot – fizet a zsoldosok halála után a hozzátartozóiknak, rendszerint zsákokba csomagolt papírpénz formájában. A zsoldosok havi fizetése 240 ezer rubel, ami közel egymillió forint.

  • Húszezer főt veszített a Wagner-csoport a bahmuti harcokban az alakulat élén álló Jevgenyij Prigozsin közlése szerint. Csak az itt elhunyt zsoldosok utáni kártérítés 100 milliárd rubel – 407 milliárd forint – készpénzkifizetést jelent.
  •  2,2 billió rubelnyi készpénz áramlott ki a bankokból tavaly szeptember óta az amerikai lap adatai szerint, ez nagyjából annyi pénz, amennyit Magyarország felzárkózásra kapna az Európai Uniótól 2021 és 2027 között.

Alulnézet: a kártérítések kifizetésekor a Wagner óva inti a családokat a pénz bankba helyezésétől. „A Wagner mindent kifizetett, amit kellett. Már vettünk egy lakást” – mondta el a Bloombergnek egy özvegy, aki belátván, hogy nem tudja igazolni a pénz eredetét, és nem szeretett volna összetűzésbe kerülni az adóhatósággal, eleve nem is tervezte bankba helyezni azt.

Tágabb kontextus: Prigozsin maga is fekete pénzként hivatkozott a Wagner-csoport által kifizetett összegekre. A 2014 májusában alapított szervezet jogi státusza zavaros, hiába kötelezi például az orosz védelmi minisztérium a hadsereggel való szerződéskötésre az önkéntes egységeket, ezt Prigozsin határozottan elutasítja.

  • A Wagner-csoport mindig készpénzben bonyolította üzleti ügyeit, miközben a kormányzati költségvetésből kapott finanszírozást – állítja Marat Gabidullin, aki négy évig dolgozott Prigozsinnal. A szerződéseket a partnerek Prigozsin egyik cégével kötik, és a készpénzt havonta több fuvarban szállítják autóval egy dél-oroszországi Wagner-bázisra.
  • Az orosz bankok élen jártak a háború előtt a digitális szolgáltatásokban. Most a készpénz kerül előtérbe, a gazdaság jelentős része rejtőzködve működik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin készpénz orosz-ukrán háború wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.