Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 23. 11:47 Világ

A Wagner-zsoldosok halálával is szürkül az orosz gazdaság

Még soha ennyien nem használtak ennyi készpénzt Oroszországban. A tavaly szeptemberben bejelentett mozgósítást követően rekordütemben vették ki a bankokból a pénzüket az oroszok Bloomberg elemzése szerint. A tendenciát pedig tovább erősíti, hogy a Wagner-csoport is készpénzben bonyolítja a kifizetéseket.

Miért fontos ez? A fokozódó készpénzhasználattal együtt jár a bankokba vetett bizalom csökkenése, a háztartások bizonytalan jövőképe, az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekvő szerepe – a készpénz egyre elterjedtebbé válik a külkereskedelem lebonyolításában is.

Számokban: az amerikai becslések szerint ötvenezres tagságú Wagner-csoport 5 millió rubelt – a cikk írásakor mintegy 20,3 millió forintot – fizet a zsoldosok halála után a hozzátartozóiknak, rendszerint zsákokba csomagolt papírpénz formájában. A zsoldosok havi fizetése 240 ezer rubel, ami közel egymillió forint.

  • Húszezer főt veszített a Wagner-csoport a bahmuti harcokban az alakulat élén álló Jevgenyij Prigozsin közlése szerint. Csak az itt elhunyt zsoldosok utáni kártérítés 100 milliárd rubel – 407 milliárd forint – készpénzkifizetést jelent.
  •  2,2 billió rubelnyi készpénz áramlott ki a bankokból tavaly szeptember óta az amerikai lap adatai szerint, ez nagyjából annyi pénz, amennyit Magyarország felzárkózásra kapna az Európai Uniótól 2021 és 2027 között.

Alulnézet: a kártérítések kifizetésekor a Wagner óva inti a családokat a pénz bankba helyezésétől. „A Wagner mindent kifizetett, amit kellett. Már vettünk egy lakást” – mondta el a Bloombergnek egy özvegy, aki belátván, hogy nem tudja igazolni a pénz eredetét, és nem szeretett volna összetűzésbe kerülni az adóhatósággal, eleve nem is tervezte bankba helyezni azt.

Tágabb kontextus: Prigozsin maga is fekete pénzként hivatkozott a Wagner-csoport által kifizetett összegekre. A 2014 májusában alapított szervezet jogi státusza zavaros, hiába kötelezi például az orosz védelmi minisztérium a hadsereggel való szerződéskötésre az önkéntes egységeket, ezt Prigozsin határozottan elutasítja.

  • A Wagner-csoport mindig készpénzben bonyolította üzleti ügyeit, miközben a kormányzati költségvetésből kapott finanszírozást – állítja Marat Gabidullin, aki négy évig dolgozott Prigozsinnal. A szerződéseket a partnerek Prigozsin egyik cégével kötik, és a készpénzt havonta több fuvarban szállítják autóval egy dél-oroszországi Wagner-bázisra.
  • Az orosz bankok élen jártak a háború előtt a digitális szolgáltatásokban. Most a készpénz kerül előtérbe, a gazdaság jelentős része rejtőzködve működik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin készpénz orosz-ukrán háború wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.