Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 23. 11:47 Világ

A Wagner-zsoldosok halálával is szürkül az orosz gazdaság

Még soha ennyien nem használtak ennyi készpénzt Oroszországban. A tavaly szeptemberben bejelentett mozgósítást követően rekordütemben vették ki a bankokból a pénzüket az oroszok Bloomberg elemzése szerint. A tendenciát pedig tovább erősíti, hogy a Wagner-csoport is készpénzben bonyolítja a kifizetéseket.

Miért fontos ez? A fokozódó készpénzhasználattal együtt jár a bankokba vetett bizalom csökkenése, a háztartások bizonytalan jövőképe, az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekvő szerepe – a készpénz egyre elterjedtebbé válik a külkereskedelem lebonyolításában is.

Számokban: az amerikai becslések szerint ötvenezres tagságú Wagner-csoport 5 millió rubelt – a cikk írásakor mintegy 20,3 millió forintot – fizet a zsoldosok halála után a hozzátartozóiknak, rendszerint zsákokba csomagolt papírpénz formájában. A zsoldosok havi fizetése 240 ezer rubel, ami közel egymillió forint.

  • Húszezer főt veszített a Wagner-csoport a bahmuti harcokban az alakulat élén álló Jevgenyij Prigozsin közlése szerint. Csak az itt elhunyt zsoldosok utáni kártérítés 100 milliárd rubel – 407 milliárd forint – készpénzkifizetést jelent.
  •  2,2 billió rubelnyi készpénz áramlott ki a bankokból tavaly szeptember óta az amerikai lap adatai szerint, ez nagyjából annyi pénz, amennyit Magyarország felzárkózásra kapna az Európai Uniótól 2021 és 2027 között.

Alulnézet: a kártérítések kifizetésekor a Wagner óva inti a családokat a pénz bankba helyezésétől. „A Wagner mindent kifizetett, amit kellett. Már vettünk egy lakást” – mondta el a Bloombergnek egy özvegy, aki belátván, hogy nem tudja igazolni a pénz eredetét, és nem szeretett volna összetűzésbe kerülni az adóhatósággal, eleve nem is tervezte bankba helyezni azt.

Tágabb kontextus: Prigozsin maga is fekete pénzként hivatkozott a Wagner-csoport által kifizetett összegekre. A 2014 májusában alapított szervezet jogi státusza zavaros, hiába kötelezi például az orosz védelmi minisztérium a hadsereggel való szerződéskötésre az önkéntes egységeket, ezt Prigozsin határozottan elutasítja.

  • A Wagner-csoport mindig készpénzben bonyolította üzleti ügyeit, miközben a kormányzati költségvetésből kapott finanszírozást – állítja Marat Gabidullin, aki négy évig dolgozott Prigozsinnal. A szerződéseket a partnerek Prigozsin egyik cégével kötik, és a készpénzt havonta több fuvarban szállítják autóval egy dél-oroszországi Wagner-bázisra.
  • Az orosz bankok élen jártak a háború előtt a digitális szolgáltatásokban. Most a készpénz kerül előtérbe, a gazdaság jelentős része rejtőzködve működik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin készpénz orosz-ukrán háború wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.