Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 23. 11:47 Világ

A Wagner-zsoldosok halálával is szürkül az orosz gazdaság

Még soha ennyien nem használtak ennyi készpénzt Oroszországban. A tavaly szeptemberben bejelentett mozgósítást követően rekordütemben vették ki a bankokból a pénzüket az oroszok Bloomberg elemzése szerint. A tendenciát pedig tovább erősíti, hogy a Wagner-csoport is készpénzben bonyolítja a kifizetéseket.

Miért fontos ez? A fokozódó készpénzhasználattal együtt jár a bankokba vetett bizalom csökkenése, a háztartások bizonytalan jövőképe, az adóelkerülés és a szürkegazdaság növekvő szerepe – a készpénz egyre elterjedtebbé válik a külkereskedelem lebonyolításában is.

Számokban: az amerikai becslések szerint ötvenezres tagságú Wagner-csoport 5 millió rubelt – a cikk írásakor mintegy 20,3 millió forintot – fizet a zsoldosok halála után a hozzátartozóiknak, rendszerint zsákokba csomagolt papírpénz formájában. A zsoldosok havi fizetése 240 ezer rubel, ami közel egymillió forint.

  • Húszezer főt veszített a Wagner-csoport a bahmuti harcokban az alakulat élén álló Jevgenyij Prigozsin közlése szerint. Csak az itt elhunyt zsoldosok utáni kártérítés 100 milliárd rubel – 407 milliárd forint – készpénzkifizetést jelent.
  •  2,2 billió rubelnyi készpénz áramlott ki a bankokból tavaly szeptember óta az amerikai lap adatai szerint, ez nagyjából annyi pénz, amennyit Magyarország felzárkózásra kapna az Európai Uniótól 2021 és 2027 között.

Alulnézet: a kártérítések kifizetésekor a Wagner óva inti a családokat a pénz bankba helyezésétől. „A Wagner mindent kifizetett, amit kellett. Már vettünk egy lakást” – mondta el a Bloombergnek egy özvegy, aki belátván, hogy nem tudja igazolni a pénz eredetét, és nem szeretett volna összetűzésbe kerülni az adóhatósággal, eleve nem is tervezte bankba helyezni azt.

Tágabb kontextus: Prigozsin maga is fekete pénzként hivatkozott a Wagner-csoport által kifizetett összegekre. A 2014 májusában alapított szervezet jogi státusza zavaros, hiába kötelezi például az orosz védelmi minisztérium a hadsereggel való szerződéskötésre az önkéntes egységeket, ezt Prigozsin határozottan elutasítja.

  • A Wagner-csoport mindig készpénzben bonyolította üzleti ügyeit, miközben a kormányzati költségvetésből kapott finanszírozást – állítja Marat Gabidullin, aki négy évig dolgozott Prigozsinnal. A szerződéseket a partnerek Prigozsin egyik cégével kötik, és a készpénzt havonta több fuvarban szállítják autóval egy dél-oroszországi Wagner-bázisra.
  • Az orosz bankok élen jártak a háború előtt a digitális szolgáltatásokban. Most a készpénz kerül előtérbe, a gazdaság jelentős része rejtőzködve működik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jevgenyij Prigozsin készpénz orosz-ukrán háború wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.