Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 21. 09:14 Tech, Világ

Az Apple beperelte a svájci gyümölcstermelőket egy alma miatt

A gyümölcstermesztők legnagyobb svájci szervezete, a Fruit Union Suisse 111 éves, és hagyományosan egy piros alma a szövetkezet jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A nemzetiesített almaszimbólum kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple, hogy van egy kis probléma: az alma ugyanis szerintük az ő védjegyoltalmuk része. ami miatt beperelték a svájci termelőket.

A Fruit Union Suisse ugyan már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapította Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne, de sem ez, sem az nem akadályozta meg a kereset benyújtását, hogy a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciaknál egy teljesen ép, harapásmentes gyümölcsről van szó, aminek mellesleg a színe is más, mint amit a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű Apple használ.

Mivel a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben, jogi szakértők szerint az Apple-nek nem lesz könnyű bizonyítani az igazát, de az anyagi erőfölénye önmagában így is sokszor elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben: korlátozott lehetőségekkel sokan nem akarnak egy elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, inkább beadják a derekukat.

Főleg, hogy az Apple-nek komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben. Mint a Wired írja az ügyről szóló cikkében, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatai szerint több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek egy sor országban – többet, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon és a Google együttvéve. Ha perre került a sor, több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Svájcban van némi előzménye az ügynek: 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a legközönségesebb zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, azt tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Fun fact: 11 évvel ezelőtt az Apple-nek éppen Svájcban kellett visszavonulót fújnia: a svájci szövetségi vasúttársaság 21 millió dollár kártérítést kapott, mert a bíróságí ítélet szerint az Apple a svájci vasútállomások óráinak legendás, negyvenes évek óta nemzeti szimbólummá nemesedő dizájnját másolta le az új iPadekhez. A tech-cég végül kénytelen volt megváltoztatni az órás ikont.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ alma Apple Svájc védjegy Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.