Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 21. 09:14 Tech, Világ

Az Apple beperelte a svájci gyümölcstermelőket egy alma miatt

A gyümölcstermesztők legnagyobb svájci szervezete, a Fruit Union Suisse 111 éves, és hagyományosan egy piros alma a szövetkezet jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A nemzetiesített almaszimbólum kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple, hogy van egy kis probléma: az alma ugyanis szerintük az ő védjegyoltalmuk része. ami miatt beperelték a svájci termelőket.

A Fruit Union Suisse ugyan már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapította Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne, de sem ez, sem az nem akadályozta meg a kereset benyújtását, hogy a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciaknál egy teljesen ép, harapásmentes gyümölcsről van szó, aminek mellesleg a színe is más, mint amit a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű Apple használ.

Mivel a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben, jogi szakértők szerint az Apple-nek nem lesz könnyű bizonyítani az igazát, de az anyagi erőfölénye önmagában így is sokszor elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben: korlátozott lehetőségekkel sokan nem akarnak egy elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, inkább beadják a derekukat.

Főleg, hogy az Apple-nek komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben. Mint a Wired írja az ügyről szóló cikkében, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatai szerint több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek egy sor országban – többet, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon és a Google együttvéve. Ha perre került a sor, több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Svájcban van némi előzménye az ügynek: 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a legközönségesebb zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, azt tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Fun fact: 11 évvel ezelőtt az Apple-nek éppen Svájcban kellett visszavonulót fújnia: a svájci szövetségi vasúttársaság 21 millió dollár kártérítést kapott, mert a bíróságí ítélet szerint az Apple a svájci vasútállomások óráinak legendás, negyvenes évek óta nemzeti szimbólummá nemesedő dizájnját másolta le az új iPadekhez. A tech-cég végül kénytelen volt megváltoztatni az órás ikont.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ alma Apple Svájc védjegy Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.