Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 21. 09:14 Tech, Világ

Az Apple beperelte a svájci gyümölcstermelőket egy alma miatt

A gyümölcstermesztők legnagyobb svájci szervezete, a Fruit Union Suisse 111 éves, és hagyományosan egy piros alma a szövetkezet jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A nemzetiesített almaszimbólum kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple, hogy van egy kis probléma: az alma ugyanis szerintük az ő védjegyoltalmuk része. ami miatt beperelték a svájci termelőket.

A Fruit Union Suisse ugyan már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapította Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne, de sem ez, sem az nem akadályozta meg a kereset benyújtását, hogy a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciaknál egy teljesen ép, harapásmentes gyümölcsről van szó, aminek mellesleg a színe is más, mint amit a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű Apple használ.

Mivel a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben, jogi szakértők szerint az Apple-nek nem lesz könnyű bizonyítani az igazát, de az anyagi erőfölénye önmagában így is sokszor elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben: korlátozott lehetőségekkel sokan nem akarnak egy elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, inkább beadják a derekukat.

Főleg, hogy az Apple-nek komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben. Mint a Wired írja az ügyről szóló cikkében, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) adatai szerint több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek egy sor országban – többet, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon és a Google együttvéve. Ha perre került a sor, több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Svájcban van némi előzménye az ügynek: 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a legközönségesebb zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, azt tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Fun fact: 11 évvel ezelőtt az Apple-nek éppen Svájcban kellett visszavonulót fújnia: a svájci szövetségi vasúttársaság 21 millió dollár kártérítést kapott, mert a bíróságí ítélet szerint az Apple a svájci vasútállomások óráinak legendás, negyvenes évek óta nemzeti szimbólummá nemesedő dizájnját másolta le az új iPadekhez. A tech-cég végül kénytelen volt megváltoztatni az órás ikont.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ alma Apple Svájc védjegy Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.