Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 12. 14:24 Világ

Unga-bunga, orosz vodka, Orbán mestere: Berlusconi inkább volt kívülálló, mint igazi politikus

Berlusconi hétfői halála nemcsak pártja, a Forza Italia valószínű végét vetíti előre, de az európai “új jobboldal” korszakváltását is szimbolizálja. Az egyik legtöbbet Orbán Viktor is az olasz médiamágnás-politikustól tanulta: a populista kampányaiból, de a hibáiból is.

“Elment a nagy harcos!”búcsúzott Facebookon Orbán a rendszeresen a barátjának nevezett Berlusconitól, aki 86 évesen halt meg leukémiában egy milánói kórházban.

A populizmus atyja: Berlusconi az új jobboldal, a modern populizmus és egy új stílusú demagógia megteremtője, a Trump előtti trumpizmus feltalálója.

  • Elitellenes elitpolitika: Arra a politikai bravúrra is képes volt, hogy ingatlan- és médiamogulként, Bettino Craxi szocialista miniszterelelnök közeéi barátjaként tudta magát a rendszer által üldözött figurának beállítani magát, azt hangoztatva, hogy a gazdasági vissszaélések miatti sorozatos eljárások ellene valójában koncepciós ügyek, ő pedig a baloldal, a bürokrácia és a bírói túlhatalom áldozata.

Biznisz: Berlusconi a hatvanas évek végén kezdett ingatlanfejlesztéssel foglalkozni, később ő csinálta meg a legnagyobb olasz kereskedelmi tévéhálózatot, és ő lett az AC Milan tulajdonosa, a csapat ezalatt öt BEK/BL-címet szerzett. családi vagyonát 6.9 milliárd dollárra becsülik.

A politikába 1994-ben robbant be, amikor a hagyományos nagypártokat romba döntő korrupciós botrány közepette, mely már az ő letartóztatásával is fenyegetett, megalapította a Forza Italiát, és megnyerte a választásokat. Háromszor, összesen tíz évig volt miniszterelnök.

  • Visszaélések miatt évekre el volt tiltva a politikától, 2019-ben visszatért. Haláláig az olasz szenátus tagja volt, a ‘22-ben 8 százalékot szerzett pártja Meloni kormányában kisebbik koalíciós társ.
  • Az utolsó években immár ő számított mérsékelt erőnek, aki nemcsak bárányokat ölelgetett újdondász vegetariánusként, és fellépett az 5 Csillag baloldali populizmusa ellen, de Meloniékat is közelítette az atlantista európai jobboldali centrum és a Néppárt felé.

Unga-bunga és orosz vodka: a külpolitikában a személyes leköteleződéseken alapuló sokszínű szövetségei Kadhafitól az egyik szardíniai unga-bunga partiján meztelenül lefotózott volt cseh miniszterelnökig terjedtek. Mostanra ebben a Putyinnal való, az Ukrajna elleni agresszió ellenére sem felmondott barátsága volt a legérzékenyebb: az orosz elnök még októberben is húsz üveg vodkát küldött neki a Kremlből.

Orbán Viktor is az egyik legszorosabb európai politikai szövetségeseként tekintett Berlusconira, a Fidesz Néppártból való kilépése után is a Forza Italia formális elvesztése volt az egyik legfájdalmasabb pont a magyar kormánypártnak.

Régi kapcsolat: Orbánt és Berlusconit tulajdonképpen a foci hozta össze: 1993-ban az akkor a világ legjobbjának számító A.C. Milan elnöke meghívta a milanellói edzőközpontba, és ez a kapcsolat ezt követően mindig megmaradt, fontos szövetségesek voltak az Európai Néppártban is.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala, 2010

Az Orbán Viktorról szóló új könyvében így írt erről Stefano Bottoni olasz-magyar történész:

“Tőle kölcsönözte, és ültette át a nyilvános fellépések zárásaként elhangzó harci kiáltást: „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”. A futball és a politika világának rendkívül szoros összefonódását Orbán éppen ettől az üzletembertől tanulta, majd hazai környezetben továbbfejlesztette. Az 1990-es években az olasz politikába berobbanó klubtulajdonos és médiamogul testesítette meg az európai szinten is sikeres új jobboldalt, de Berlusconi kormányai rendre megbuktak: a Forza Italia, azaz a Hajrá, Olaszország! mozgalom sosem vált igazi hatalmi gépezetté.”

Orbán Berlusconitól politikai hibáiból is sokat tanult – mondta Bottoni a G7-nek, így nála a “nagy kommunikátor” szerep már a “vérprofi politikus” szereppel párosul.

  • “Az amerikai típusú kampányolást Berlusconi hozta be a kilenecvenes években, akárcsak az egyszemélyes politikát, egyszerű jelszavakat. Orbán Viktor is így alakítja át a Fideszt a kilencvenes évek második felétől. De a hatalomgyakorlást nem, mert abban Berlusconi nem volt jó.” 
  • Soha nem lett belőle igazi politikus: bár kampányolni nagyon tudott, a bürokratikus munkát, a napi egyeztetéseket nem bírta az olasz oligarcha-pártvezér, ennyiben soha nem lett belőle igazi politikus, és az igazi politikusok is gyakran outsiderként kezelték, nemzetközi szinten is többször megalázták.
  • A Békemenet is közvetve Berlusconinak köszönhető Bottoni szerint. 2011-ben Berlusconi kormánya megbukott, amit a pénzügyi támadásoknak tulajdonított. Ugyanekkor volt a forint elleni spekuláció, Orbán pedig azt a tanulságot szűrte le, hogy a politika arról szól, hogy mindig erőt kell mutatn.

Utódlás: Berlusconi közel 30 évig volt az olasz jobboldal vezére, Meloni tavaly egyértelműen átvette a stafétát.

  • A Forza Italia alapvetően Berlusconira épült, egyszemélyes párt volt. Az esélyes utód Antonio Tajani külügyminiszter, de kérdés, hogy a párt meddig lesz releváns tényező. Szavazói többségét Meloni Olasz Testvérek-je viheti, tovább erősítve dominanciáját az olasz jobboldalon.
  • A médiabirodalmat az 54 éves Pier Silvio Berlusconi, Berlusconi legidősebb fia viszi tovább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jobboldal Olaszország Silvio Berlusconi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.