Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 12. 14:24 Világ

Unga-bunga, orosz vodka, Orbán mestere: Berlusconi inkább volt kívülálló, mint igazi politikus

Berlusconi hétfői halála nemcsak pártja, a Forza Italia valószínű végét vetíti előre, de az európai “új jobboldal” korszakváltását is szimbolizálja. Az egyik legtöbbet Orbán Viktor is az olasz médiamágnás-politikustól tanulta: a populista kampányaiból, de a hibáiból is.

“Elment a nagy harcos!”búcsúzott Facebookon Orbán a rendszeresen a barátjának nevezett Berlusconitól, aki 86 évesen halt meg leukémiában egy milánói kórházban.

A populizmus atyja: Berlusconi az új jobboldal, a modern populizmus és egy új stílusú demagógia megteremtője, a Trump előtti trumpizmus feltalálója.

  • Elitellenes elitpolitika: Arra a politikai bravúrra is képes volt, hogy ingatlan- és médiamogulként, Bettino Craxi szocialista miniszterelelnök közeéi barátjaként tudta magát a rendszer által üldözött figurának beállítani magát, azt hangoztatva, hogy a gazdasági vissszaélések miatti sorozatos eljárások ellene valójában koncepciós ügyek, ő pedig a baloldal, a bürokrácia és a bírói túlhatalom áldozata.

Biznisz: Berlusconi a hatvanas évek végén kezdett ingatlanfejlesztéssel foglalkozni, később ő csinálta meg a legnagyobb olasz kereskedelmi tévéhálózatot, és ő lett az AC Milan tulajdonosa, a csapat ezalatt öt BEK/BL-címet szerzett. családi vagyonát 6.9 milliárd dollárra becsülik.

A politikába 1994-ben robbant be, amikor a hagyományos nagypártokat romba döntő korrupciós botrány közepette, mely már az ő letartóztatásával is fenyegetett, megalapította a Forza Italiát, és megnyerte a választásokat. Háromszor, összesen tíz évig volt miniszterelnök.

  • Visszaélések miatt évekre el volt tiltva a politikától, 2019-ben visszatért. Haláláig az olasz szenátus tagja volt, a ‘22-ben 8 százalékot szerzett pártja Meloni kormányában kisebbik koalíciós társ.
  • Az utolsó években immár ő számított mérsékelt erőnek, aki nemcsak bárányokat ölelgetett újdondász vegetariánusként, és fellépett az 5 Csillag baloldali populizmusa ellen, de Meloniékat is közelítette az atlantista európai jobboldali centrum és a Néppárt felé.

Unga-bunga és orosz vodka: a külpolitikában a személyes leköteleződéseken alapuló sokszínű szövetségei Kadhafitól az egyik szardíniai unga-bunga partiján meztelenül lefotózott volt cseh miniszterelnökig terjedtek. Mostanra ebben a Putyinnal való, az Ukrajna elleni agresszió ellenére sem felmondott barátsága volt a legérzékenyebb: az orosz elnök még októberben is húsz üveg vodkát küldött neki a Kremlből.

Orbán Viktor is az egyik legszorosabb európai politikai szövetségeseként tekintett Berlusconira, a Fidesz Néppártból való kilépése után is a Forza Italia formális elvesztése volt az egyik legfájdalmasabb pont a magyar kormánypártnak.

Régi kapcsolat: Orbánt és Berlusconit tulajdonképpen a foci hozta össze: 1993-ban az akkor a világ legjobbjának számító A.C. Milan elnöke meghívta a milanellói edzőközpontba, és ez a kapcsolat ezt követően mindig megmaradt, fontos szövetségesek voltak az Európai Néppártban is.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala, 2010

Az Orbán Viktorról szóló új könyvében így írt erről Stefano Bottoni olasz-magyar történész:

“Tőle kölcsönözte, és ültette át a nyilvános fellépések zárásaként elhangzó harci kiáltást: „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”. A futball és a politika világának rendkívül szoros összefonódását Orbán éppen ettől az üzletembertől tanulta, majd hazai környezetben továbbfejlesztette. Az 1990-es években az olasz politikába berobbanó klubtulajdonos és médiamogul testesítette meg az európai szinten is sikeres új jobboldalt, de Berlusconi kormányai rendre megbuktak: a Forza Italia, azaz a Hajrá, Olaszország! mozgalom sosem vált igazi hatalmi gépezetté.”

Orbán Berlusconitól politikai hibáiból is sokat tanult – mondta Bottoni a G7-nek, így nála a “nagy kommunikátor” szerep már a “vérprofi politikus” szereppel párosul.

  • “Az amerikai típusú kampányolást Berlusconi hozta be a kilenecvenes években, akárcsak az egyszemélyes politikát, egyszerű jelszavakat. Orbán Viktor is így alakítja át a Fideszt a kilencvenes évek második felétől. De a hatalomgyakorlást nem, mert abban Berlusconi nem volt jó.” 
  • Soha nem lett belőle igazi politikus: bár kampányolni nagyon tudott, a bürokratikus munkát, a napi egyeztetéseket nem bírta az olasz oligarcha-pártvezér, ennyiben soha nem lett belőle igazi politikus, és az igazi politikusok is gyakran outsiderként kezelték, nemzetközi szinten is többször megalázták.
  • A Békemenet is közvetve Berlusconinak köszönhető Bottoni szerint. 2011-ben Berlusconi kormánya megbukott, amit a pénzügyi támadásoknak tulajdonított. Ugyanekkor volt a forint elleni spekuláció, Orbán pedig azt a tanulságot szűrte le, hogy a politika arról szól, hogy mindig erőt kell mutatn.

Utódlás: Berlusconi közel 30 évig volt az olasz jobboldal vezére, Meloni tavaly egyértelműen átvette a stafétát.

  • A Forza Italia alapvetően Berlusconira épült, egyszemélyes párt volt. Az esélyes utód Antonio Tajani külügyminiszter, de kérdés, hogy a párt meddig lesz releváns tényező. Szavazói többségét Meloni Olasz Testvérek-je viheti, tovább erősítve dominanciáját az olasz jobboldalon.
  • A médiabirodalmat az 54 éves Pier Silvio Berlusconi, Berlusconi legidősebb fia viszi tovább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ jobboldal Olaszország Silvio Berlusconi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.