Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 6. 12:46 Világ

Japán demográfiai katasztrófa előtt áll, nehéz élete lesz azoknak, akik csak most születtek

Az ország megszűnésének képét vizionálják már a japán kormányban azután, hogy minden eddiginél lesújtóbb demográfiai adatokkal szembesültek a döntéshozók. Masako Mori, a japán miniszterelnök tanácsadója február végén azt mondta, hogy a rekord alacsony születésszám miatt az öregedő társadalom hatalmas terhet fog róni azokra, akik még csak most jönnek világra. 

A japánok helyzete valóban tragikusnak tűnik: tavaly kétszer annyian haltak meg, mint ahányan születtek

800 ezer születésre 1,58 millió haláleset jutott.

Míg 2008-ban 128 millió lakosa volt Japánnak, tavaly már csak 124,6 millió japánt számoltak össze a népszámlálók. A térségben Dél-Kora rendelkezik a legalacsonyabb termékenységi rátával, ám Japán lakossága ennek ellenére gyorsabban csökken.

“Nem csak jelentősen csökken, hanem a föld felé zuhan” – mondja Mori az adatok alapján. “Ez a beesés azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik most születnek, egy egy eltorzult társadalomban fognak felnőni, mely egyre képtelenebb lesz a normál működésre.” A tanácsadó kiemelte, hogy a lakosságszám hanyatlása magával hozza a gazdasági mélyrepülést is, valamint a szigetország önvédelmi képességének gyengülését. “Ha nem teszünk valamit, a társadalombiztosítási rendszer összeomlik, az ipari és gazdasági erőnk elfogy, és nem lesz elég katonánk sem arra, hogy megvédjük Japánt.” – tette hozzá.  

Egyelőre nem tudni, hogy mit tartalmaz az a csomag, mellyel a kormány ösztönözni szeretné a gyermekvállalást, de volt már szó arról, hogy emelik a gyermekek után járó állami támogatás összegét és rugalmasabb munkaidőt kapnának a szülők.

A japánok dilemmája idehaza sem ismeretlen: nemrég adta közzé a KSH a tavalyi népszámlálási adatok előzetes eredményeit.

Az elmúlt 11 évben olyan mértékben csökkent a népesség, mint a népszámlálások kezdete, 1870 óta soha két cenzus között, az ország jelenlegi területén: a 2011-es és a 2022-es népszámlálás között 3,4 százalékkal. Ez magas szám, ugyanis előtte 2,6 százalékkal, azelőtt 1,7 százalékkal, azt megelőzőben pedig 3,1 százalékkal csökkent mindig az előző tíz évhez (az akkori népszámlálás adatához) képest. A japánokhoz képest nálunk azért érezhető különbség volt 2010 után, az akkori mélypontról megindult felfelé a születések száma, de ezeket az eredményeket a covid villámgyorsan leradírozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.