Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 6. 12:46 Világ

Japán demográfiai katasztrófa előtt áll, nehéz élete lesz azoknak, akik csak most születtek

Az ország megszűnésének képét vizionálják már a japán kormányban azután, hogy minden eddiginél lesújtóbb demográfiai adatokkal szembesültek a döntéshozók. Masako Mori, a japán miniszterelnök tanácsadója február végén azt mondta, hogy a rekord alacsony születésszám miatt az öregedő társadalom hatalmas terhet fog róni azokra, akik még csak most jönnek világra. 

A japánok helyzete valóban tragikusnak tűnik: tavaly kétszer annyian haltak meg, mint ahányan születtek

800 ezer születésre 1,58 millió haláleset jutott.

Míg 2008-ban 128 millió lakosa volt Japánnak, tavaly már csak 124,6 millió japánt számoltak össze a népszámlálók. A térségben Dél-Kora rendelkezik a legalacsonyabb termékenységi rátával, ám Japán lakossága ennek ellenére gyorsabban csökken.

“Nem csak jelentősen csökken, hanem a föld felé zuhan” – mondja Mori az adatok alapján. “Ez a beesés azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik most születnek, egy egy eltorzult társadalomban fognak felnőni, mely egyre képtelenebb lesz a normál működésre.” A tanácsadó kiemelte, hogy a lakosságszám hanyatlása magával hozza a gazdasági mélyrepülést is, valamint a szigetország önvédelmi képességének gyengülését. “Ha nem teszünk valamit, a társadalombiztosítási rendszer összeomlik, az ipari és gazdasági erőnk elfogy, és nem lesz elég katonánk sem arra, hogy megvédjük Japánt.” – tette hozzá.  

Egyelőre nem tudni, hogy mit tartalmaz az a csomag, mellyel a kormány ösztönözni szeretné a gyermekvállalást, de volt már szó arról, hogy emelik a gyermekek után járó állami támogatás összegét és rugalmasabb munkaidőt kapnának a szülők.

A japánok dilemmája idehaza sem ismeretlen: nemrég adta közzé a KSH a tavalyi népszámlálási adatok előzetes eredményeit.

Az elmúlt 11 évben olyan mértékben csökkent a népesség, mint a népszámlálások kezdete, 1870 óta soha két cenzus között, az ország jelenlegi területén: a 2011-es és a 2022-es népszámlálás között 3,4 százalékkal. Ez magas szám, ugyanis előtte 2,6 százalékkal, azelőtt 1,7 százalékkal, azt megelőzőben pedig 3,1 százalékkal csökkent mindig az előző tíz évhez (az akkori népszámlálás adatához) képest. A japánokhoz képest nálunk azért érezhető különbség volt 2010 után, az akkori mélypontról megindult felfelé a születések száma, de ezeket az eredményeket a covid villámgyorsan leradírozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.