Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 6. 12:46 Világ

Japán demográfiai katasztrófa előtt áll, nehéz élete lesz azoknak, akik csak most születtek

Az ország megszűnésének képét vizionálják már a japán kormányban azután, hogy minden eddiginél lesújtóbb demográfiai adatokkal szembesültek a döntéshozók. Masako Mori, a japán miniszterelnök tanácsadója február végén azt mondta, hogy a rekord alacsony születésszám miatt az öregedő társadalom hatalmas terhet fog róni azokra, akik még csak most jönnek világra. 

A japánok helyzete valóban tragikusnak tűnik: tavaly kétszer annyian haltak meg, mint ahányan születtek

800 ezer születésre 1,58 millió haláleset jutott.

Míg 2008-ban 128 millió lakosa volt Japánnak, tavaly már csak 124,6 millió japánt számoltak össze a népszámlálók. A térségben Dél-Kora rendelkezik a legalacsonyabb termékenységi rátával, ám Japán lakossága ennek ellenére gyorsabban csökken.

“Nem csak jelentősen csökken, hanem a föld felé zuhan” – mondja Mori az adatok alapján. “Ez a beesés azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik most születnek, egy egy eltorzult társadalomban fognak felnőni, mely egyre képtelenebb lesz a normál működésre.” A tanácsadó kiemelte, hogy a lakosságszám hanyatlása magával hozza a gazdasági mélyrepülést is, valamint a szigetország önvédelmi képességének gyengülését. “Ha nem teszünk valamit, a társadalombiztosítási rendszer összeomlik, az ipari és gazdasági erőnk elfogy, és nem lesz elég katonánk sem arra, hogy megvédjük Japánt.” – tette hozzá.  

Egyelőre nem tudni, hogy mit tartalmaz az a csomag, mellyel a kormány ösztönözni szeretné a gyermekvállalást, de volt már szó arról, hogy emelik a gyermekek után járó állami támogatás összegét és rugalmasabb munkaidőt kapnának a szülők.

A japánok dilemmája idehaza sem ismeretlen: nemrég adta közzé a KSH a tavalyi népszámlálási adatok előzetes eredményeit.

Az elmúlt 11 évben olyan mértékben csökkent a népesség, mint a népszámlálások kezdete, 1870 óta soha két cenzus között, az ország jelenlegi területén: a 2011-es és a 2022-es népszámlálás között 3,4 százalékkal. Ez magas szám, ugyanis előtte 2,6 százalékkal, azelőtt 1,7 százalékkal, azt megelőzőben pedig 3,1 százalékkal csökkent mindig az előző tíz évhez (az akkori népszámlálás adatához) képest. A japánokhoz képest nálunk azért érezhető különbség volt 2010 után, az akkori mélypontról megindult felfelé a születések száma, de ezeket az eredményeket a covid villámgyorsan leradírozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.