Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 1. 15:33 Világ

Egyre több ország vezetése dönt időnként az internet lekapcsolása mellett

Tavaly 35 országban, legalább 187 alkalommal rendelték el hatóságilag az internetelérés korlátozását, eddig sose tapasztalt gyakorisággal éltek tehát a kormányok e lehetőséggel. Az intézkedést legtöbbször Indiában alkalmazták, ahova a regisztrált esetek fele köthető, de a dél-ázsiai országon kívül is egyre gyakrabban zárják el a lakosságot a világhálótól, derül ki a Washington Post cikkéből.

Az okok között tiltakozások, konfliktushelyzetek, választások, illetve vizsgálatok szerepeltek, a következményeik pedig a kommunikáció és a hírközlés nehezítése – mindez végső soron az autoriter rendszerekkel kapcsolatos aggályok fokozódása mellett jelentős költségekkel is járt, amelyek tavaly az ENSZ-t is a gyakorlatot ellenző állásfoglalásra késztették:

Ez egy fontos figyelmeztetés lehet az emberi jogok helyzetének romlásával kapcsolatban, és a leállások gyakran a bizonytalanság fokozódásával, valamint egyéb korlátozásokkal járnak együtt.

– fogalmazott Liz Throssel, az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője az amerikai lapnak.

A tiltásokban élen járó Indiában ugyanakkor még a legfelsőbb bíróság sem zárkózik el az internet leállításától, 2020-ban például egy több, mint száz napig tartó üzemszünet tárgyalását követően született ítélet szerint a felfüggesztéseknek arányosnak és határozott időtartamúnak kell lenniük. Az országban ráadásul nem csak központi, hanem helyi hatóságok is élnek a tiltással, amit elsősorban a kasmíri konfliktus féken tartására használtak az országban.

Tavaly az orosz-ukrán háború és az iráni tüntetések következtében is többször előfordultak korlátozások az internetelérésben. Ukrajnában az oroszok kiber- és légitámadásai, Oroszországban pedig a többek között a Twitter, a Facebook és az Instagram blokkolására vonatkozó kormányzati döntés miatt akadozott az online tartalmak hozzáférhetősége. A teokratikus iráni kormány szintén döntően a közösségi médiafelületek elérhetőségét akadályozza.

A lap beszámol drasztikusabb esetekről is: Etiópiában és Myanmarban hónapokig vagy akár évekig tartó korlátozások mellett döntöttek katonai célokból. A leghosszabb ideig egy etióp tartomány, a szövetségi kormánnyal polgárháborút vívó Tigré lakossága kényszerült nélkülözni az online szolgáltatásokat – itt először 2020-ban akadályozták az internetes forgalmat a hatóságok, és még idén is csak lassú vagy gyenge minőségű kapcsolat áll a helyiek rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre gyakoribbak, de egyre kevésbé hatásosak a tüntetések az autokráciákbanEgymást megsegítő elnyomó rezsimek, a demokrácia iránt csökkenő érdeklődés is közrejátszik abban, hogy világszerte egyre kevésbé sikeresek a tüntetések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ emberi jogok internet korlátozás korlátozások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.