Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 20. 09:13 Adat, Világ

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a legrosszabb forgatókönyvek nem jönnek be idén a világgazdaságban

Az elmúlt napokban egymást követték az olyan hírek, elemzések és előrejelzések, amelyek alapján úgy tűnik, hogy a recessziós kockázatok jelentősen csökkentek, és a gazdasági teljesítmény a korábbi előrejelzéseknél jobb lehet idén a világgazdaság centrumaiban, az Egyesült Államokban, az eurózónában és Kínában.

Előzmények: A gazdasági előrejelezések tavaly ősszel elég borúsak voltak, a téli időszakra vonatkozóan akár a globális gazdasági recesszió (két egymást követő negyedévben csökkenő kibocsátás) esélyét sem zárták ki a kínai, amerikai és európai gazdaságok párhuzamos lassulása vagy a gázhelyzet jelentős romlása esetén.

Csökkenő recessziós kockázatok: Ehhez képest az elmúlt hetekben egymást követik az optimistább hangvételű elemzések és vártnál jobb adatok:

  • A Reuters értesülése szerint a német kormány azzal számol, hogy a német gazdaság 2023-ban elkerülheti a recessziót, és az év egészében 0,4 százalékkal nőhet.
  • A Ryanair vezérigazgatója a légitársaság jegyfoglalási adatai alapján beszélt arról, hogy nem igazán látja a brit gazdaság recessziójának és az európai gazdaság lassulásának jeleit.
  • Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa a davosi Világgazdasági Fórumon szerdán arról beszélt, hogy az energiaválság nem olyan súlyos, mint amire sokan számítottak, és az EU egésze is elkerülheti idén a recessziót.
  • Kína újranyitása és az alacsonyabb gázárak hírére több nagyobb pénzügyi vállalat (Goldman Sachs, Barclays, Berenberg) is felfele módosította az eurózónára és globális gazdasági növekedésre vonatkozó 2023-as növekedési előrejelzését.
  • Az Insider összefoglalója szerint a pesszimista Wall Street-i előrejelzések ellenére úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaságban a „puha landolás” forgatókönyve valósul meg, tehát a jegybanki szigorításból nem lesz hatalmas lassulás és növekvő munkanélküliség, legfeljebb enyhe recesszió.
  • És a Washington Post riportja szerint a davosi elit is jóval optimistábban látja az idei évet, mint közvetlenül a háború kitörése után.

Számokban: A Nemzetközi Valutalap októberben 2023 egészére vonatkozóan az USA-ban 1, az eurózónában 0,5, Kínában 4 százalékos növekedési előrejelzést tett közzé. Az IMF igazgatója a múlt héten azt mondta, nehéz évre számít, de arra is, hogy ezeket az előrejelzéseket nem kell majd többször lefelé módosítani úgy, mint tavaly.

Magyarország: A Raiffeisen Bank csütörtökön közzétett előrejelzése szerint is javultak a kilátások, és bár Magyarország nem kerüli el a technikai recessziót, az év egészében 0,5 és 1 százalék közti növekedés várható itthon.

Különvélemény: A Világbank nemrég közzétett globális előrejelzése a júniusihoz képest viszont lefele módosította a fontos adatokat: 3 helyett már csak 1,7 százalékos globális növekedésre számít idén, Kína, az USA és az eurózóna növekedési előrejelzését is lefele módosította, és arra figyelmeztetett, hogy „éles, hosszan elnyúló lassulásra” számít a világgazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet idén magyar növekedés, de nagy ára leszEl kellene dönteni, mi a fontosabb: a gazdasági növekedés fenntartása vagy letörni az inflációs várakozásokat. Az utóbbi ugyanis teljesen elszabadult.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ gdp globális makrogazdaság növekedés recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.