Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 20. 09:13 Adat, Világ

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a legrosszabb forgatókönyvek nem jönnek be idén a világgazdaságban

Az elmúlt napokban egymást követték az olyan hírek, elemzések és előrejelzések, amelyek alapján úgy tűnik, hogy a recessziós kockázatok jelentősen csökkentek, és a gazdasági teljesítmény a korábbi előrejelzéseknél jobb lehet idén a világgazdaság centrumaiban, az Egyesült Államokban, az eurózónában és Kínában.

Előzmények: A gazdasági előrejelezések tavaly ősszel elég borúsak voltak, a téli időszakra vonatkozóan akár a globális gazdasági recesszió (két egymást követő negyedévben csökkenő kibocsátás) esélyét sem zárták ki a kínai, amerikai és európai gazdaságok párhuzamos lassulása vagy a gázhelyzet jelentős romlása esetén.

Csökkenő recessziós kockázatok: Ehhez képest az elmúlt hetekben egymást követik az optimistább hangvételű elemzések és vártnál jobb adatok:

  • A Reuters értesülése szerint a német kormány azzal számol, hogy a német gazdaság 2023-ban elkerülheti a recessziót, és az év egészében 0,4 százalékkal nőhet.
  • A Ryanair vezérigazgatója a légitársaság jegyfoglalási adatai alapján beszélt arról, hogy nem igazán látja a brit gazdaság recessziójának és az európai gazdaság lassulásának jeleit.
  • Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa a davosi Világgazdasági Fórumon szerdán arról beszélt, hogy az energiaválság nem olyan súlyos, mint amire sokan számítottak, és az EU egésze is elkerülheti idén a recessziót.
  • Kína újranyitása és az alacsonyabb gázárak hírére több nagyobb pénzügyi vállalat (Goldman Sachs, Barclays, Berenberg) is felfele módosította az eurózónára és globális gazdasági növekedésre vonatkozó 2023-as növekedési előrejelzését.
  • Az Insider összefoglalója szerint a pesszimista Wall Street-i előrejelzések ellenére úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaságban a „puha landolás” forgatókönyve valósul meg, tehát a jegybanki szigorításból nem lesz hatalmas lassulás és növekvő munkanélküliség, legfeljebb enyhe recesszió.
  • És a Washington Post riportja szerint a davosi elit is jóval optimistábban látja az idei évet, mint közvetlenül a háború kitörése után.

Számokban: A Nemzetközi Valutalap októberben 2023 egészére vonatkozóan az USA-ban 1, az eurózónában 0,5, Kínában 4 százalékos növekedési előrejelzést tett közzé. Az IMF igazgatója a múlt héten azt mondta, nehéz évre számít, de arra is, hogy ezeket az előrejelzéseket nem kell majd többször lefelé módosítani úgy, mint tavaly.

Magyarország: A Raiffeisen Bank csütörtökön közzétett előrejelzése szerint is javultak a kilátások, és bár Magyarország nem kerüli el a technikai recessziót, az év egészében 0,5 és 1 százalék közti növekedés várható itthon.

Különvélemény: A Világbank nemrég közzétett globális előrejelzése a júniusihoz képest viszont lefele módosította a fontos adatokat: 3 helyett már csak 1,7 százalékos globális növekedésre számít idén, Kína, az USA és az eurózóna növekedési előrejelzését is lefele módosította, és arra figyelmeztetett, hogy „éles, hosszan elnyúló lassulásra” számít a világgazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet idén magyar növekedés, de nagy ára leszEl kellene dönteni, mi a fontosabb: a gazdasági növekedés fenntartása vagy letörni az inflációs várakozásokat. Az utóbbi ugyanis teljesen elszabadult.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ gdp globális makrogazdaság növekedés recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.