Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 20. 09:13 Adat, Világ

Egyre inkább úgy néz ki, hogy a legrosszabb forgatókönyvek nem jönnek be idén a világgazdaságban

Az elmúlt napokban egymást követték az olyan hírek, elemzések és előrejelzések, amelyek alapján úgy tűnik, hogy a recessziós kockázatok jelentősen csökkentek, és a gazdasági teljesítmény a korábbi előrejelzéseknél jobb lehet idén a világgazdaság centrumaiban, az Egyesült Államokban, az eurózónában és Kínában.

Előzmények: A gazdasági előrejelezések tavaly ősszel elég borúsak voltak, a téli időszakra vonatkozóan akár a globális gazdasági recesszió (két egymást követő negyedévben csökkenő kibocsátás) esélyét sem zárták ki a kínai, amerikai és európai gazdaságok párhuzamos lassulása vagy a gázhelyzet jelentős romlása esetén.

Csökkenő recessziós kockázatok: Ehhez képest az elmúlt hetekben egymást követik az optimistább hangvételű elemzések és vártnál jobb adatok:

  • A Reuters értesülése szerint a német kormány azzal számol, hogy a német gazdaság 2023-ban elkerülheti a recessziót, és az év egészében 0,4 százalékkal nőhet.
  • A Ryanair vezérigazgatója a légitársaság jegyfoglalási adatai alapján beszélt arról, hogy nem igazán látja a brit gazdaság recessziójának és az európai gazdaság lassulásának jeleit.
  • Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa a davosi Világgazdasági Fórumon szerdán arról beszélt, hogy az energiaválság nem olyan súlyos, mint amire sokan számítottak, és az EU egésze is elkerülheti idén a recessziót.
  • Kína újranyitása és az alacsonyabb gázárak hírére több nagyobb pénzügyi vállalat (Goldman Sachs, Barclays, Berenberg) is felfele módosította az eurózónára és globális gazdasági növekedésre vonatkozó 2023-as növekedési előrejelzését.
  • Az Insider összefoglalója szerint a pesszimista Wall Street-i előrejelzések ellenére úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaságban a „puha landolás” forgatókönyve valósul meg, tehát a jegybanki szigorításból nem lesz hatalmas lassulás és növekvő munkanélküliség, legfeljebb enyhe recesszió.
  • És a Washington Post riportja szerint a davosi elit is jóval optimistábban látja az idei évet, mint közvetlenül a háború kitörése után.

Számokban: A Nemzetközi Valutalap októberben 2023 egészére vonatkozóan az USA-ban 1, az eurózónában 0,5, Kínában 4 százalékos növekedési előrejelzést tett közzé. Az IMF igazgatója a múlt héten azt mondta, nehéz évre számít, de arra is, hogy ezeket az előrejelzéseket nem kell majd többször lefelé módosítani úgy, mint tavaly.

Magyarország: A Raiffeisen Bank csütörtökön közzétett előrejelzése szerint is javultak a kilátások, és bár Magyarország nem kerüli el a technikai recessziót, az év egészében 0,5 és 1 százalék közti növekedés várható itthon.

Különvélemény: A Világbank nemrég közzétett globális előrejelzése a júniusihoz képest viszont lefele módosította a fontos adatokat: 3 helyett már csak 1,7 százalékos globális növekedésre számít idén, Kína, az USA és az eurózóna növekedési előrejelzését is lefele módosította, és arra figyelmeztetett, hogy „éles, hosszan elnyúló lassulásra” számít a világgazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet idén magyar növekedés, de nagy ára leszEl kellene dönteni, mi a fontosabb: a gazdasági növekedés fenntartása vagy letörni az inflációs várakozásokat. Az utóbbi ugyanis teljesen elszabadult.

Adat Világ gdp globális makrogazdaság növekedés recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.