Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 7. 11:13 Világ

Oroszország elleni újabb szankciós csomag készül az EU-ban

Alakul a kilencedik uniós gazdasági szankciócsomag, az Európai Bizottság a hírek szerint büntetőintézkedéseket vetne ki az orosz bányászati szektorra is, hogy aláássa az orosz háborús gazdaságot és a harcok finanszírozhatóságát.

Az új szankciók az eddigieknél szigorúbban megtiltanák a beruházásokat az orosz bányászatba, amelybe most nem értendők bele az energiahordozók felszínre hozásával foglalkozó vállalkozások, tehát alapvetően fémeket és például foszfátot bányászó cégekről van szó. Maguk a kibányászott termékek is célkeresztbe kerülhetnek, igaz, minden bizonnyal átmeneti mentességekkel, mert Oroszország egyelőre megkerülhetetlen szereplő például a titán és a palládium piacán.

A kilencedik szankciócsomag részleteiről a tagállamok a következő napokban  tárgyalhatnak, abban a reményben, hogy december közepére meg is születik a megállapodás, írta meg névtelen forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A csomagnak része lehet még

  • az Oroszországba tartó azon exportcikkek tilalma is, amelyekről az EU úgy gondolja, hogy a fegyvergyártás során használhatják őket,
  • minden tranzakció tilalma három további orosz bankkal,
  • és egyedi korlátozások alá eshet további 180 személy.

A csomag megszavazásához a 27 tagállam egyetértése szükséges. Magyarország az eddigi csomagokat végül minden esetben megszavazta. 

Kinek fáj jobban?

Kiszivárgott orosz kormányzati várakozások szerint 8-11 százalékos lesz 2022-ben a gazdasági visszaesés. (Hivatalosan jóval kisebb mértékűt várnak.) Nemcsak a recesszió mértéke nagy, de a gyors kilábalásra sincs sok esély: a közepes forgatókönyvek szerint 2028-ra tudja majd csak elérni a gazdaság a 2021-es teljesítményét, ami pedig a 2010-esnek felel meg. Rosszabb esetben 2030-ra sem tartják esélyesnek a visszaerősödést.

A szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásáról nemrég azt mondta a G7-nek Tóth-Czifra András New Yorkban élő politikai elemző, aki a Center for European Policy Analysis kutatójaként Oroszországgal foglalkozik: „A szankciók jól működnek, és sokkalta nagyobb hatásuk lesz, mint Európában. Németországban a Kieli Világgazdasági Intézet legfrissebb előrejelzése szerint még az Északi Áramlat teljes leállítása esetén (ami közben meg is történt) is csak 0,7 százalékos recesszió várható 2023-ban, majd 2024-re már ismét 1,7 százalékos bővülést várnak. Ehhez képest Oroszországban ezek a hatások hosszabb távúak és sokkal mélyebbek lehetnek”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU gazdasági szankció háború orosz-ukrán háború szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.