Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 7. 11:13 Világ

Oroszország elleni újabb szankciós csomag készül az EU-ban

Alakul a kilencedik uniós gazdasági szankciócsomag, az Európai Bizottság a hírek szerint büntetőintézkedéseket vetne ki az orosz bányászati szektorra is, hogy aláássa az orosz háborús gazdaságot és a harcok finanszírozhatóságát.

Az új szankciók az eddigieknél szigorúbban megtiltanák a beruházásokat az orosz bányászatba, amelybe most nem értendők bele az energiahordozók felszínre hozásával foglalkozó vállalkozások, tehát alapvetően fémeket és például foszfátot bányászó cégekről van szó. Maguk a kibányászott termékek is célkeresztbe kerülhetnek, igaz, minden bizonnyal átmeneti mentességekkel, mert Oroszország egyelőre megkerülhetetlen szereplő például a titán és a palládium piacán.

A kilencedik szankciócsomag részleteiről a tagállamok a következő napokban  tárgyalhatnak, abban a reményben, hogy december közepére meg is születik a megállapodás, írta meg névtelen forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A csomagnak része lehet még

  • az Oroszországba tartó azon exportcikkek tilalma is, amelyekről az EU úgy gondolja, hogy a fegyvergyártás során használhatják őket,
  • minden tranzakció tilalma három további orosz bankkal,
  • és egyedi korlátozások alá eshet további 180 személy.

A csomag megszavazásához a 27 tagállam egyetértése szükséges. Magyarország az eddigi csomagokat végül minden esetben megszavazta. 

Kinek fáj jobban?

Kiszivárgott orosz kormányzati várakozások szerint 8-11 százalékos lesz 2022-ben a gazdasági visszaesés. (Hivatalosan jóval kisebb mértékűt várnak.) Nemcsak a recesszió mértéke nagy, de a gyors kilábalásra sincs sok esély: a közepes forgatókönyvek szerint 2028-ra tudja majd csak elérni a gazdaság a 2021-es teljesítményét, ami pedig a 2010-esnek felel meg. Rosszabb esetben 2030-ra sem tartják esélyesnek a visszaerősödést.

A szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásáról nemrég azt mondta a G7-nek Tóth-Czifra András New Yorkban élő politikai elemző, aki a Center for European Policy Analysis kutatójaként Oroszországgal foglalkozik: „A szankciók jól működnek, és sokkalta nagyobb hatásuk lesz, mint Európában. Németországban a Kieli Világgazdasági Intézet legfrissebb előrejelzése szerint még az Északi Áramlat teljes leállítása esetén (ami közben meg is történt) is csak 0,7 százalékos recesszió várható 2023-ban, majd 2024-re már ismét 1,7 százalékos bővülést várnak. Ehhez képest Oroszországban ezek a hatások hosszabb távúak és sokkal mélyebbek lehetnek”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Világ EU gazdasági szankció háború orosz-ukrán háború szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.