Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 2. 14:29 Világ

Áramkimaradásokra készül a brit ipar, és nem csak a leállás okoz majd problémát a cégeknek

Idén megháromszorozódtak egy gyerekbicikliket gyártó brit vállalkozás rezsiköltségei, és hiába fizet jóval többet az energiáért a cég, mégsem lehet biztos a stabil ellátásban. A 90 embert foglalkoztató cég így az áremelés és a spórolás mellett kénytelen fontolóra venni az elbocsátások lehetőségét is, hasonlóan az ágazat többi szereplőjéhez az Egyesült Királyságban, derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az esetleges kimaradások a villany- és a gázszolgáltatásban a szünetmentes ellátásra berendezkedett cégeket különösen rosszul érintik majd. Ide tartoznak például a kerámia- és üvegipar szereplői, az általuk használt kemencék és kohók leállítása és újraindítása ugyanis időigényes és előkészületeket igénylő folyamat, sőt, egyes berendezések biztosan károsodnának majd a hirtelen megszakítás miatt.

Mostanra ráadásul már az új megrendelések elmaradozását is tapasztalja a brit feldolgozóipar.

E tekintetben különösen fájó az exportlehetőségek beszűkülése, ami jórészt a Brexit következménye, az Európai Unióból való kilépés óta ugyanis jelentős adminisztratív többletteherrel jár a brit cégekkel való üzletelés és a szállítmányozás megszervezése.

Hasonlóan borús kilátásokkal utoljára az 1970-es években szembesült a szigetország, és az évtized végére jelentősen meg is gyengült az ipar. Egyelőre az ágazat kormányzati segítségre sem számíthat, az ország vezetése ugyanis elsősorban a háztartások megsegítésére, illetve a biztos ellátás megszervezésére összpontosít. A korábban, még valamivel alacsonyabb árak mellett megkötött energiaszolgáltatási szerződések folyamatos kifutásával viszont egyre több gyár kerül reménytelen helyzetbe, így a várhatóan a jövő héten a pozíciójába lépő új miniszterelnök aligha késlekedhet egy feldolgozóipart segítő intézkedéscsomag bejelentésével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás brit ipar gazdaság háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.