Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 2. 14:29 Világ

Áramkimaradásokra készül a brit ipar, és nem csak a leállás okoz majd problémát a cégeknek

Idén megháromszorozódtak egy gyerekbicikliket gyártó brit vállalkozás rezsiköltségei, és hiába fizet jóval többet az energiáért a cég, mégsem lehet biztos a stabil ellátásban. A 90 embert foglalkoztató cég így az áremelés és a spórolás mellett kénytelen fontolóra venni az elbocsátások lehetőségét is, hasonlóan az ágazat többi szereplőjéhez az Egyesült Királyságban, derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az esetleges kimaradások a villany- és a gázszolgáltatásban a szünetmentes ellátásra berendezkedett cégeket különösen rosszul érintik majd. Ide tartoznak például a kerámia- és üvegipar szereplői, az általuk használt kemencék és kohók leállítása és újraindítása ugyanis időigényes és előkészületeket igénylő folyamat, sőt, egyes berendezések biztosan károsodnának majd a hirtelen megszakítás miatt.

Mostanra ráadásul már az új megrendelések elmaradozását is tapasztalja a brit feldolgozóipar.

E tekintetben különösen fájó az exportlehetőségek beszűkülése, ami jórészt a Brexit következménye, az Európai Unióból való kilépés óta ugyanis jelentős adminisztratív többletteherrel jár a brit cégekkel való üzletelés és a szállítmányozás megszervezése.

Hasonlóan borús kilátásokkal utoljára az 1970-es években szembesült a szigetország, és az évtized végére jelentősen meg is gyengült az ipar. Egyelőre az ágazat kormányzati segítségre sem számíthat, az ország vezetése ugyanis elsősorban a háztartások megsegítésére, illetve a biztos ellátás megszervezésére összpontosít. A korábban, még valamivel alacsonyabb árak mellett megkötött energiaszolgáltatási szerződések folyamatos kifutásával viszont egyre több gyár kerül reménytelen helyzetbe, így a várhatóan a jövő héten a pozíciójába lépő új miniszterelnök aligha késlekedhet egy feldolgozóipart segítő intézkedéscsomag bejelentésével.

Világ áramkimaradás brit ipar gazdaság háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.