Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 2. 14:29 Világ

Áramkimaradásokra készül a brit ipar, és nem csak a leállás okoz majd problémát a cégeknek

Idén megháromszorozódtak egy gyerekbicikliket gyártó brit vállalkozás rezsiköltségei, és hiába fizet jóval többet az energiáért a cég, mégsem lehet biztos a stabil ellátásban. A 90 embert foglalkoztató cég így az áremelés és a spórolás mellett kénytelen fontolóra venni az elbocsátások lehetőségét is, hasonlóan az ágazat többi szereplőjéhez az Egyesült Királyságban, derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az esetleges kimaradások a villany- és a gázszolgáltatásban a szünetmentes ellátásra berendezkedett cégeket különösen rosszul érintik majd. Ide tartoznak például a kerámia- és üvegipar szereplői, az általuk használt kemencék és kohók leállítása és újraindítása ugyanis időigényes és előkészületeket igénylő folyamat, sőt, egyes berendezések biztosan károsodnának majd a hirtelen megszakítás miatt.

Mostanra ráadásul már az új megrendelések elmaradozását is tapasztalja a brit feldolgozóipar.

E tekintetben különösen fájó az exportlehetőségek beszűkülése, ami jórészt a Brexit következménye, az Európai Unióból való kilépés óta ugyanis jelentős adminisztratív többletteherrel jár a brit cégekkel való üzletelés és a szállítmányozás megszervezése.

Hasonlóan borús kilátásokkal utoljára az 1970-es években szembesült a szigetország, és az évtized végére jelentősen meg is gyengült az ipar. Egyelőre az ágazat kormányzati segítségre sem számíthat, az ország vezetése ugyanis elsősorban a háztartások megsegítésére, illetve a biztos ellátás megszervezésére összpontosít. A korábban, még valamivel alacsonyabb árak mellett megkötött energiaszolgáltatási szerződések folyamatos kifutásával viszont egyre több gyár kerül reménytelen helyzetbe, így a várhatóan a jövő héten a pozíciójába lépő új miniszterelnök aligha késlekedhet egy feldolgozóipart segítő intézkedéscsomag bejelentésével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás brit ipar gazdaság háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Fontos

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.