Hírlevél feliratkozás
Fotó: AFP / Europress
Pálos Máté
2022. augusztus 3. 16:04 Világ

Kissé lanyhult a nyugat elszántsága az orosz olaj szállításának további korlátozásával kapcsolatban

Az inflációs és energiabiztonsági kockázatot növekedése mintha némileg lehűtötte volna a nyugat elszántságát az orosz olajjal történő kereskedés korlátozásával kapcsolatban, legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy az európai kormányok lényegében elhalasztottak olyan korábban bejelentett intézkedéseket, amelyek Moszkva tengeri kereskedelmének további szankcionálását jelentették volna, írta meg a Financial Times

London hallgat

Az EU két hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az Egyesült Királysággal egységesen zárják ki az orosz olajat szállító teherhajókat a vizikereskedelmi biztosítási rendszerből, azonban London ezidáig nem tisztázta, valóban csatlakozik-e az intézkedéshez, enélkül pedig lényegében hatástalan volna a lépés. 

Bár korábban elszántnak tűntek a kizárást illetően, a legutóbbi brit szankciók mégis csak az Egyesült Királyságba tartó tankerek biztosításának tilalmát rögzítették, és azt is csak az év utolsó napjától. Az Oroszországból más országba tartó hajókra tehát nem vonatkozott a korlátozás. 

Az EU-s korlátozás ugyanakkor minden orosz olajat szállító hajó biztosítását megtiltja. Ennek eredménye értelemszerűen egyelőre leginkább az, hogy ugyanazokat a biztosításokat Nagy-Britanniában kötik meg. 

Ha létrejönne az egység, az jelentős érvágás lenne, ugyanis az Oroszországból olajat szállító tankerhajókat nem lehetne biztosítani. 

Egy kis kiegészítés

Mindeközben Brüsszel globális energiabizontonsági szempontokra hivatkozva úgy egészítette ki a korábbi szankcióit, hogy tulajdonképpen enyhítette az orosz állami tulajdonú olajcégekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat. 

Például európai cégeknek mégis engedélyezett lesz kereskedni az olyan orosz olajcégekkel, mint a Rosznyeft, ha az olajat továbbadják blokkon kívüli országoknak. Ez az új engedmény azt biztosítja elvileg, hogy az EU a szankciókkal ne járuljon hozzá a globális élelmiszer- és energiaellátás biztonságának romlásához. 

Az Egyesült Államok elvileg továbbra is támogatja a szigorítások következő szintjeit, ugyanakkor ehhez feltételt támasztott: az orosz olajjal harmadik országba tartó olajszállítmányokra egy speciális, vételársapka-rendszert szeretne átvinni a G7-országokon.

Egy szankciós jogász azt mondta a lapnak, hogy az EU fenti, saját korábbi erőfeszítéseit aláásó, puhító intézkedése elbizonytalanította a brit kormányt abban, hogy keresztülvigye a teljes, globális biztosítási kizárást. Egy másik jogász egyenesen jelentős visszalépésnek nevezte az EU kiegészítéseit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolajembargó szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.