Hírlevél feliratkozás
Fotó: AFP / Europress
Pálos Máté
2022. augusztus 3. 16:04 Világ

Kissé lanyhult a nyugat elszántsága az orosz olaj szállításának további korlátozásával kapcsolatban

Az inflációs és energiabiztonsági kockázatot növekedése mintha némileg lehűtötte volna a nyugat elszántságát az orosz olajjal történő kereskedés korlátozásával kapcsolatban, legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy az európai kormányok lényegében elhalasztottak olyan korábban bejelentett intézkedéseket, amelyek Moszkva tengeri kereskedelmének további szankcionálását jelentették volna, írta meg a Financial Times

London hallgat

Az EU két hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az Egyesült Királysággal egységesen zárják ki az orosz olajat szállító teherhajókat a vizikereskedelmi biztosítási rendszerből, azonban London ezidáig nem tisztázta, valóban csatlakozik-e az intézkedéshez, enélkül pedig lényegében hatástalan volna a lépés. 

Bár korábban elszántnak tűntek a kizárást illetően, a legutóbbi brit szankciók mégis csak az Egyesült Királyságba tartó tankerek biztosításának tilalmát rögzítették, és azt is csak az év utolsó napjától. Az Oroszországból más országba tartó hajókra tehát nem vonatkozott a korlátozás. 

Az EU-s korlátozás ugyanakkor minden orosz olajat szállító hajó biztosítását megtiltja. Ennek eredménye értelemszerűen egyelőre leginkább az, hogy ugyanazokat a biztosításokat Nagy-Britanniában kötik meg. 

Ha létrejönne az egység, az jelentős érvágás lenne, ugyanis az Oroszországból olajat szállító tankerhajókat nem lehetne biztosítani. 

Egy kis kiegészítés

Mindeközben Brüsszel globális energiabizontonsági szempontokra hivatkozva úgy egészítette ki a korábbi szankcióit, hogy tulajdonképpen enyhítette az orosz állami tulajdonú olajcégekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat. 

Például európai cégeknek mégis engedélyezett lesz kereskedni az olyan orosz olajcégekkel, mint a Rosznyeft, ha az olajat továbbadják blokkon kívüli országoknak. Ez az új engedmény azt biztosítja elvileg, hogy az EU a szankciókkal ne járuljon hozzá a globális élelmiszer- és energiaellátás biztonságának romlásához. 

Az Egyesült Államok elvileg továbbra is támogatja a szigorítások következő szintjeit, ugyanakkor ehhez feltételt támasztott: az orosz olajjal harmadik országba tartó olajszállítmányokra egy speciális, vételársapka-rendszert szeretne átvinni a G7-országokon.

Egy szankciós jogász azt mondta a lapnak, hogy az EU fenti, saját korábbi erőfeszítéseit aláásó, puhító intézkedése elbizonytalanította a brit kormányt abban, hogy keresztülvigye a teljes, globális biztosítási kizárást. Egy másik jogász egyenesen jelentős visszalépésnek nevezte az EU kiegészítéseit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolajembargó szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Az invázió költségei egyelőre kigazdálkodhatók, így marad pénz jóléti intézkedésekre is.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.