Hírlevél feliratkozás
Fotó: AFP / Europress
Pálos Máté
2022. augusztus 3. 16:04 Világ

Kissé lanyhult a nyugat elszántsága az orosz olaj szállításának további korlátozásával kapcsolatban

Az inflációs és energiabiztonsági kockázatot növekedése mintha némileg lehűtötte volna a nyugat elszántságát az orosz olajjal történő kereskedés korlátozásával kapcsolatban, legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy az európai kormányok lényegében elhalasztottak olyan korábban bejelentett intézkedéseket, amelyek Moszkva tengeri kereskedelmének további szankcionálását jelentették volna, írta meg a Financial Times

London hallgat

Az EU két hónappal ezelőtt bejelentette, hogy az Egyesült Királysággal egységesen zárják ki az orosz olajat szállító teherhajókat a vizikereskedelmi biztosítási rendszerből, azonban London ezidáig nem tisztázta, valóban csatlakozik-e az intézkedéshez, enélkül pedig lényegében hatástalan volna a lépés. 

Bár korábban elszántnak tűntek a kizárást illetően, a legutóbbi brit szankciók mégis csak az Egyesült Királyságba tartó tankerek biztosításának tilalmát rögzítették, és azt is csak az év utolsó napjától. Az Oroszországból más országba tartó hajókra tehát nem vonatkozott a korlátozás. 

Az EU-s korlátozás ugyanakkor minden orosz olajat szállító hajó biztosítását megtiltja. Ennek eredménye értelemszerűen egyelőre leginkább az, hogy ugyanazokat a biztosításokat Nagy-Britanniában kötik meg. 

Ha létrejönne az egység, az jelentős érvágás lenne, ugyanis az Oroszországból olajat szállító tankerhajókat nem lehetne biztosítani. 

Egy kis kiegészítés

Mindeközben Brüsszel globális energiabizontonsági szempontokra hivatkozva úgy egészítette ki a korábbi szankcióit, hogy tulajdonképpen enyhítette az orosz állami tulajdonú olajcégekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat. 

Például európai cégeknek mégis engedélyezett lesz kereskedni az olyan orosz olajcégekkel, mint a Rosznyeft, ha az olajat továbbadják blokkon kívüli országoknak. Ez az új engedmény azt biztosítja elvileg, hogy az EU a szankciókkal ne járuljon hozzá a globális élelmiszer- és energiaellátás biztonságának romlásához. 

Az Egyesült Államok elvileg továbbra is támogatja a szigorítások következő szintjeit, ugyanakkor ehhez feltételt támasztott: az orosz olajjal harmadik országba tartó olajszállítmányokra egy speciális, vételársapka-rendszert szeretne átvinni a G7-országokon.

Egy szankciós jogász azt mondta a lapnak, hogy az EU fenti, saját korábbi erőfeszítéseit aláásó, puhító intézkedése elbizonytalanította a brit kormányt abban, hogy keresztülvigye a teljes, globális biztosítási kizárást. Egy másik jogász egyenesen jelentős visszalépésnek nevezte az EU kiegészítéseit.

Világ kőolajembargó szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.