Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. augusztus 2. 13:10 Világ

Brazil orvbányászoktól származhat Apple, Google és Microsoft termékekben felhasznált arany 

Rendőrségi dokumentumok szerint egy olasz közvetítőcégen keresztül jutott el az illegálisan kitermelt arany a tech óriásokhoz, amelyek azt elektronikai cikkek áramköri lapkáiban használják fel rendkívüli kis mennyiségben. Az ügyben nyomoznak a brazil hatóságok, vádemelés egyelőre nem történt. A rendőrségi dokumentumokat egy brazil oknyomozó újságíró csoport mutatta be a Reutersnek. 

Véres arany

Az illegális bányászat azóta fokozódik Brazília területein, főként az Amazonas őserdőiben, amióta Jair Bolsanaro elnök gesztusokat tett az őslakosok földjein is tevékenykedő orvbányász csoportok felé. A szabályozatlan bányák, titokban dolgozó aranykitermelők pusztítják az őserdőket, de a bűnöző csoportok és az őslakosok közötti fegyveres összecsapások is gyakoriak. 

Bolsanaro beiktatása után eltelt két évben a brazil illegális aranykitermelés 23 százalékkal emelkedett a megelőző 2 évhez képest, és így nagyjából a teljes brazil aranykitermelés közel felének felel meg, egy brazil fenntarthatósággal foglalkozó kutatóintézet adatai szerint. 

A brazil hatóságok 2021-ben tartottak razziákat 9 brazil államban. Egy olyan bűnbandára is lecsaptak, amely az illegálisan bányászott aranyból származó dollármilliárdos bevételeit kriptopénzekkel mosta tisztára.

A mostani ügy középpontjában egy olasz nemesfém-feldolgozó és kereskedő cég, a Chimet áll, amely a dokumentumok szerint több millió dollár értékben vásárolt aranyat és nemesfémet attól a CHM do Brasil cégtől, amelyik viszont illegális úton, orvbányászoktól szerezte be az értékes nyersanyagot.

A Chimet 2021-ben megszakította a kapcsolatot a CHM-mel, amikor a CHM-et érintő “véres arany”-vádakról tudomást szerzett, közölte az olasz cég a Reuters-szel. Ugyanakkor a cég 2015 és 2020 között mintegy 385 millió dollárt értékben vásárolt aranyat a CHM-től. 

Titkos leszállópályák

Az Amazon, az Apple, a Microsoft és az Alphabet (a Google anyavállalata) megközelítőleg 100 más aranyfinomító cég mellett  a kérdéses időszakban a Chimetet is feltüntette mint a termékeiben felhasznált kis mennyiségű arany beszállítója. Az ügyet nem kommentálták a techcégek, kivéve az Apple konkrétumok nélküli közleményét, amely szerint ha egy aranyfinomító cég nem felel meg a kritériumainak, azonnal eltávolítják az ellátási láncukból. 

Még a Chimet sem állt közvetlen kapcsolatban a techvállalatokkal, ugyanis az olasz kerekedőcég a finomított aranyat először bankoknak értékesítette. Az viszont jelenleg nem tudható, hogy mely bankokról van szó. 

A rendőrségi dokumentumok szerint a CHM az Amazonas-vidéken, Para állam déli részén vásárolt aranyat egy szövetkezettől illetve magánszemélyektől. A szóban forgó szövetkezetnek ugyan van engedélye arra, hogy őslakos területeken bányásszon, de a nyomozók arra jutottak, hogy mindeközben a CHM és a szövetkezet is orvbányászoktól vásárol fel aranyat.

Azokon a műholdfelvételeken, melyeket a Belgium méretű Kayapo-rezervátumról készítettek, a hatóságok szerint hatalmas területen sáros bányatavak és titkos leszállópályák láthatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazonas pusztulását okozó régi problémák megoldására nem sok esély látszikA brazil államapparátus tehetetlensége, a szegénységtől való menekülés, a bűnszövetkezetek működése és a nemzetközi kereskedelem szövevényes hálója akadályozza a terület megmentését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ arany aranybánya Brazília Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.