Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. augusztus 2. 13:10 Világ

Brazil orvbányászoktól származhat Apple, Google és Microsoft termékekben felhasznált arany 

Rendőrségi dokumentumok szerint egy olasz közvetítőcégen keresztül jutott el az illegálisan kitermelt arany a tech óriásokhoz, amelyek azt elektronikai cikkek áramköri lapkáiban használják fel rendkívüli kis mennyiségben. Az ügyben nyomoznak a brazil hatóságok, vádemelés egyelőre nem történt. A rendőrségi dokumentumokat egy brazil oknyomozó újságíró csoport mutatta be a Reutersnek. 

Véres arany

Az illegális bányászat azóta fokozódik Brazília területein, főként az Amazonas őserdőiben, amióta Jair Bolsanaro elnök gesztusokat tett az őslakosok földjein is tevékenykedő orvbányász csoportok felé. A szabályozatlan bányák, titokban dolgozó aranykitermelők pusztítják az őserdőket, de a bűnöző csoportok és az őslakosok közötti fegyveres összecsapások is gyakoriak. 

Bolsanaro beiktatása után eltelt két évben a brazil illegális aranykitermelés 23 százalékkal emelkedett a megelőző 2 évhez képest, és így nagyjából a teljes brazil aranykitermelés közel felének felel meg, egy brazil fenntarthatósággal foglalkozó kutatóintézet adatai szerint. 

A brazil hatóságok 2021-ben tartottak razziákat 9 brazil államban. Egy olyan bűnbandára is lecsaptak, amely az illegálisan bányászott aranyból származó dollármilliárdos bevételeit kriptopénzekkel mosta tisztára.

A mostani ügy középpontjában egy olasz nemesfém-feldolgozó és kereskedő cég, a Chimet áll, amely a dokumentumok szerint több millió dollár értékben vásárolt aranyat és nemesfémet attól a CHM do Brasil cégtől, amelyik viszont illegális úton, orvbányászoktól szerezte be az értékes nyersanyagot.

A Chimet 2021-ben megszakította a kapcsolatot a CHM-mel, amikor a CHM-et érintő “véres arany”-vádakról tudomást szerzett, közölte az olasz cég a Reuters-szel. Ugyanakkor a cég 2015 és 2020 között mintegy 385 millió dollárt értékben vásárolt aranyat a CHM-től. 

Titkos leszállópályák

Az Amazon, az Apple, a Microsoft és az Alphabet (a Google anyavállalata) megközelítőleg 100 más aranyfinomító cég mellett  a kérdéses időszakban a Chimetet is feltüntette mint a termékeiben felhasznált kis mennyiségű arany beszállítója. Az ügyet nem kommentálták a techcégek, kivéve az Apple konkrétumok nélküli közleményét, amely szerint ha egy aranyfinomító cég nem felel meg a kritériumainak, azonnal eltávolítják az ellátási láncukból. 

Még a Chimet sem állt közvetlen kapcsolatban a techvállalatokkal, ugyanis az olasz kerekedőcég a finomított aranyat először bankoknak értékesítette. Az viszont jelenleg nem tudható, hogy mely bankokról van szó. 

A rendőrségi dokumentumok szerint a CHM az Amazonas-vidéken, Para állam déli részén vásárolt aranyat egy szövetkezettől illetve magánszemélyektől. A szóban forgó szövetkezetnek ugyan van engedélye arra, hogy őslakos területeken bányásszon, de a nyomozók arra jutottak, hogy mindeközben a CHM és a szövetkezet is orvbányászoktól vásárol fel aranyat.

Azokon a műholdfelvételeken, melyeket a Belgium méretű Kayapo-rezervátumról készítettek, a hatóságok szerint hatalmas területen sáros bányatavak és titkos leszállópályák láthatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazonas pusztulását okozó régi problémák megoldására nem sok esély látszikA brazil államapparátus tehetetlensége, a szegénységtől való menekülés, a bűnszövetkezetek működése és a nemzetközi kereskedelem szövevényes hálója akadályozza a terület megmentését.

Világ arany aranybánya Brazília Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.