Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 23. 17:56 Világ

Amerika húsz éve már csírájában elfojtott egy majomhimlő-járványt

Nem tekinthetők példátlannak a mostani majomhimlő-fertőzések Európában és Amerikában, az afrikai eredetű betegség – itt 1970-ben regisztrálták az első beteget – ugyanis először 2003-ban okozott jelentősebb riadalmat az Egyesült Államokban. A vírust ekkor összesen 71-en kapták el, és a betegség viszonylag enyhe lefolyásáról árulkodik, hogy mindannyian túlélték – a két évtizeddel ezelőtti járvány mindenesetre sok tanulsággal szolgálhat a mostani helyzet megítélésekor.

A kontaktkutatás a prérikutyákhoz vezetett

A koronavírus-járvány óta mindenki számára ismerős lehet a kontaktkutatás módszere, amit az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) húsz éve is alkalmazott, némileg meglepő eredménnyel: ugyan akadtak olyan páciensek, akik más fertőzöttől kapták el a kórokozót, de a betegek döntő része prérikutyákkal érintkezett a fertőzést megelőzően, illetve olyan helyen jártak, ahol prérikutyákat tartottak, derül ki a Business Insider visszatekintéséből.

Az érintett prérikutyákról kiderült továbbá, hogy ugyanazon illinois-i állatkereskedőtől származnak, aki gambiai óriáspatkányokkal és Ghánából származó pelékkel is foglalkozott. Végül a CDC ezeket az állatokat tette felelőssé a járvány kitöréséért, amelyek különböző körülmények között keveredtek más állatokkal és emberekkel.

Karanténnal, oltással és az állatok elpusztításával fékezték a járványt

A járványkezelés három eszközön alapult, közülük a legtriviálisabb a fertőzöttek karanténba zárása volt. Ezen felül a CDC és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration – FDA) elrendelték a rágcsálók importtilalmát, továbbá javaslatot tettek a kórokozót potenciálisan hordozó állatok elaltatására.

Az orvosok továbbá a majomhimlőhöz képest sokkal súlyosabb lefolyású, de hasonló tünetekkel járó fekete himlő elleni vakcinát – érdekes történelmi tény, hogy az első védőoltást e betegség ellen fejlesztette ki Edward Jenner a XIX. században és a vakcinációnak hála el is tűnt a vírus az 1970-es években – kezdték alkalmazni. Ez a tényleges fertőzést megelőzően és azt követően is biztonságosnak és valamelyest hatékonynak bizonyult.

Lehet ok az aggodalomra, de a megfelelő vakcina rendelkezésre áll

2003-ban a fertőzéshullám körülbelül egy hónap alatt le is zajlott, vagyis a fentebbi intézkedések jóvoltából lényegében sikerült megelőzni a járvány kitörését. A mostani helyzettel kapcsolatban változó hangnemben nyilatkoznak a szakértők és a politikusok, Joe Biden például tegnap még azt mondta, hogy mindenkinek van félnivalója, de ma hozzátette, hogy annyira azért nem vészes a helyzet, mint a koronavírus esetében volt.

Az enyhébb tüneteket okozó és kevésbé fertőzőképes vírus ellen már most 85 százalékos hatékonyságú védőoltás áll rendelkezésre, amit – ahogy az 2003-ban több esetben az USA-ban is történt – a megfertőződés után is érdemes beadni. A fertőzés lehetséges bekövetkezte után négy napon belül felvett szérum esetén még akár a betegség kialakulása is megelőzhető, de még két héten belül is enyhíthetők a tünetek.

Ugyanakkor a majomhimlő a rosszabb körülmények között élők körében súlyos fenyegetést jelent. Közép-Afrikában, ahol az egészségügyi ellátás meglehetősen hiányos, a fertőzöttek 1-10 százaléka hal bele a betegségbe, míg a fejlettebb országokban, ahol akár oltásokkal is kezelik a pácienseket jobbára legfeljebb láz, kimerültség, duzzadt nyirokcsomók, bőrpír és viszketés léphet fel. Az afrikaiak kitettségét szemlélteti az utolsó nagyobb, nigériai majomhimlő-járvány esete 2017 és 2018 között, amikor 122 fertőzöttet regisztráltak az orvosok, és közülük heten az életüket veszítették.

A jó idő a majomhimlőnek kedvezhet

A fertőzések mostani, Európát és Amerikát is sújtó hulláma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik elmélete szerint a kórokozók szexuális úton, vagy legalábbis hosszabb testi kontaktusok során terjedtek el a fejlett országokban. Amennyiben az egyelőre még kidolgozás és bizonyítás alatt álló elmélet igaz, akkor az összejövetelek, fesztiválok nyári szezonja kedvezhet a majomhimlő terjedésének. David Heymann, a WHO egyik vezetője mindenesetre nagyobb körültekintést javasol az embereknek, mivel a kórokozó testnedvek és a betegség okozta sebek által terjedhet az emberek között, sőt, akár az ezekkel szennyezett ruházat és ágynemű is veszélyes lehet.

Az országok vezetői egyelőre jelentősebb lépésekre nem szánták el magukat, de néhány óvintézkedésről már most is hallani. Az Egyesült Államok kormánya közölte, hogy a teljes amerikai lakosság beoltására van elegendő himlő elleni vakcina, míg az Egyesült Királyságban megkezdték a fertőzötteket ápoló egészségügyi dolgozók oltását, Belgiumban pedig a negyedik beteg diagnosztizálása után 21 napos karanténkötelezettséget vezettek be a fertőzöttek számára. Magyarországhoz legközelebb eddig Bécsben regisztráltak majomhimlővel fertőzött beteget, a május elején kialakult járványhullámhoz kapcsolódóan a világ 14 országában 107 beteget tartanak nyilván.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány járványkezelés majomhimlő vírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.