Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. november 21. 16:44 Világ

Csak a kisebb régiók tudnak megfelelő ütemben zöldülni, de azok is csak csökkenő áramfogyasztás mellett

Ahhoz, hogy a globális felmelegedés megálljon 1,5 C°-on (az ipari forradalom előtti szinthez képest, a Párizsi egyezményben foglaltaknak megfelelően) nagy erőfeszítésekre van szükség. Rengeteg különböző forgatókönyv van arra, hogyan lehet elérni ezeket, de egy dolog közös bennük, csökkenteni kell a fosszilis erőforrásokon alapuló áramszolgáltatást.  

Vadim Vinichenko és szerzőtársai azt vizsgálták meg, hogy a múltban milyen ütemben sikerült csökkenteni a fosszilis erőforrások felhasználást az áramtermelésben a különböző országokban és régiókban. Eredményeik szerint ez sokban függ attól, hogy mekkora az adott régió, milyen ütemben nő az áram iránti kereslet és mivel helyettesítik a korábbi erőforrásokat.  

A kisebb régiókban vagy országokban vannak példák jelentős fosszilis erőforrás csökkentésre, és akkor is nagyobb ütemben sikerült ezeket más erőforrással kiváltani, ha az áramkereslet nem, vagy csak alig nőtt. Nagyobb országokban vagy régiókban viszont, ahol ráadásul még a kereslet is nő, jóval kevesebb példa volt arra, hogy sikeresen és megfelelően gyors ütemben csökkentsék a fosszilis energiahordozók felhasználását.  

Ezekben az esetekben is főleg vagy a szenet váltották gázra (utóbbinak kisebb a kibocsátása, de továbbra sem optimális) vagy nukleáris energiára, amit viszont jelenleg szintén sok országban éppen leépítenek. Csak az utóbbi időben kezdődött el az átállás a megújuló erőforrásokra, de ezek kiépítése teljesen új erőműveket és az elektromos hálózat átalakítását is kívánja, így lassabb ütemben halad. Globálisan názve csak a viszonylag kisebb régióknak és csökkenő vagy alig növekvő kereslet mellett sikerült gyors ütemben átállni ezekre.  

Ha az áramfelhasználás szempontjából olyan nagy régiók kibocsátásáról beszélünk, mint Ázsia, akkor  

kevés precedenst találtak a szerzők arra, hogy teljesíthető lenne az olyan mértékű csökkentése a fosszilis anyagok felhasználásának,  

ami szükséges a 1,5 C°-os cél betartásához. Ráadásul míg az OECD országokban jellemzően régiek már az erőművek, így könnyebb azokat lecserélni (hiszen a korszerűsítés is nagy beruházást jelent), addig Ázsiában az erőművek viszonylag újak, ezért nem valószínű, hogy ezeket egyhamar kiváltanák más erőművekkel. Kína ráadásul még meg is növelte az új szénerőművek megengedett arányát, így  

az előrejelzések szerint náluk 2025-ig még nőni fog a szénerőművek kapacitása. 

De szerencsére nem kell, hogy a múlt a jövő előrejelzése legyen, a szerzők szerint sokat tanulhatunk a korábbi jelentős csökkentésekből, ami segíthet abban, hogy a jövőben még nagyobb ütemű fosszilis energiakivezetést érjünk el.  

Először is a technológiai fejlődés minden esetben jelentősen meggyorsíthatja az átállást és az alternatív erőművek jelenlegi gyors fejlődése, illetve a beruházási költségek csökkenése nagy segítség lehet a megújuló energiaforrásokra való átállásra. Ezen túl  

fontos, hogy megfelelő és kemény szabályozás is szükséges

ahhoz, hogy felgyorsítsák és támogassák az átállást. Végül fontos, hogy legyen megfelelő pénzügyi és politikai tőke is a sikeres váltáshoz, ami nem feltétlenül csak országokra vonatkozik, hanem nagy nemzetközi hálózatokra, szervezetekre is.

Összességében tehát korábban még nem látott ütemben kell világszinten csökkenteni a fosszilis energiafelhasználást az áramszektorban, de megfelelő szabályozások és a jelenlegi technológiai fejlődés mellett nem lehetetlen elérni és betartani a 1,5C°-os felmelegedési célt.  

Világ áramtermelés kibocsátás üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.