Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 12. 10:22 Világ

Az új cseh kormány 150 km/h-ra emelheti egyes autópályákon a megengedett sebességet

Martin Kupka, a hamarosan hivatalba lépő új, ötpárti cseh kormány közlekedési miniszteri székének várományosa tegnap azt mondta, terveik szerint bizonyos autópályaszakaszokon fel fogják emelni a megengedett legnagyobb sebességet 150 km/h-ra. Ahogy a cseh sajtó írja, a részleteket még nem dolgozták ki, de annyira konkrétak a tervek, hogy a szóba jöhető útszakaszokat már kiválasztották.

Csehországban a magyar szabályokkal megegyezően jelenleg 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség az autópályákon, de a használók jelentős része már legalább 5-6 éve kéri, hogy emeljék fel a határt 150-re, vagyis ez Csehországban egy olyan szakpolitikai kérdéssé vált, amely fontos szerepet tölt be még a kormányváltásnál is.

Az ország eddigi vezetése ugyanis egyáltalán nem támogatta a kezdeményezést. A korábbi szakminiszter azzal érvelt, hogy a cseh utak 120-130 km/h-ás sebességre optimalizáltan épültek ki, és a biztonsági szempontokat nem helyezik a lakossági igények elé. Milos Zeman elnök maga is egyértelműen ellenezte az emelést, ami azt jelentette eddig, hogy még ha a kormány el is fogadta volna a módosítást, az elnök azt valószínűleg megvétózta volna.

A kormányváltással azonban minden eddigi gát eltűnik, és a jelek szerint az új kabinet meglépi a várhatóan népszerű intézkedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 150 km/h autópálya Csehország Martin Kupka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.