Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 12. 10:22 Világ

Az új cseh kormány 150 km/h-ra emelheti egyes autópályákon a megengedett sebességet

Martin Kupka, a hamarosan hivatalba lépő új, ötpárti cseh kormány közlekedési miniszteri székének várományosa tegnap azt mondta, terveik szerint bizonyos autópályaszakaszokon fel fogják emelni a megengedett legnagyobb sebességet 150 km/h-ra. Ahogy a cseh sajtó írja, a részleteket még nem dolgozták ki, de annyira konkrétak a tervek, hogy a szóba jöhető útszakaszokat már kiválasztották.

Csehországban a magyar szabályokkal megegyezően jelenleg 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség az autópályákon, de a használók jelentős része már legalább 5-6 éve kéri, hogy emeljék fel a határt 150-re, vagyis ez Csehországban egy olyan szakpolitikai kérdéssé vált, amely fontos szerepet tölt be még a kormányváltásnál is.

Az ország eddigi vezetése ugyanis egyáltalán nem támogatta a kezdeményezést. A korábbi szakminiszter azzal érvelt, hogy a cseh utak 120-130 km/h-ás sebességre optimalizáltan épültek ki, és a biztonsági szempontokat nem helyezik a lakossági igények elé. Milos Zeman elnök maga is egyértelműen ellenezte az emelést, ami azt jelentette eddig, hogy még ha a kormány el is fogadta volna a módosítást, az elnök azt valószínűleg megvétózta volna.

A kormányváltással azonban minden eddigi gát eltűnik, és a jelek szerint az új kabinet meglépi a várhatóan népszerű intézkedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 150 km/h autópálya Csehország Martin Kupka Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.