Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 23. 11:51 Világ

A napelemek egy kis időre már háttérbe szorították a szénerőműveket Ausztráliában

A széniparáról híres Ausztráliában pár percig a naperőművek adták az áramtermelés 57 százalékát tegnap, erre még sosem volt példa. Összehasonlításképp: a 2019-ben előállított villamosenergiának mindössze hét százalékát állították elő a napelemek. Mindez egyelőre persze csak szimbolikus jelentőségű, a The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint leginkább a szerencsének volt köszönhető: az országban jelenleg a fűtésnek és a légkondicionálásnak sincs szezonja, így hétvégenként viszonylag alacsony az energiafogyasztás, miközben mostanában gyakori a napos idő.

A fejlemény mégis figyelemre méltó, ugyanis a szénerőművek rugalmatlansága, és annak következményei is megmutatkoztak. Ezek leállítása, majd újraindítása olyan költségekkel jár, hogy ha hirtelen energiatöbblet keletkezik a hálózatban, akár negatív áramárak is keletkezhetnek a piacon (ez tegnap be is következett). A szél-, víz- és naperőműveket könnyebb átmenetileg kivonni a termelésből, ahogy ez alacsony kereslet és magas kínálat esetén meg is szokott történni például a szélturbinákkal – a veszteségek elkerülése végett.

A szakemberek szerint a tegnapi eset elsősorban arra mutat rá, hogy a megújuló energiaforrások térhódításának komoly gátat szab a szénerőművek működése. Ha a fosszilis energiahordozókból előállított áram mennyiségét könnyebben lehetne szabályozni, többször juthatnának döntő szerephez környezetbarát erőművek Ausztrália áramellátásában, ahogy az tegnap is történt.

Világ Ausztrália napenergia naperőmű villamos energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Fontos

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

Ahhoz, hogy értelme legyen napelemet telepíteni, az új szabályok miatt ma már a legtöbb esetben további kiegészítő elemeket kell megvásárolni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.