Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 23. 11:51 Világ

A napelemek egy kis időre már háttérbe szorították a szénerőműveket Ausztráliában

A széniparáról híres Ausztráliában pár percig a naperőművek adták az áramtermelés 57 százalékát tegnap, erre még sosem volt példa. Összehasonlításképp: a 2019-ben előállított villamosenergiának mindössze hét százalékát állították elő a napelemek. Mindez egyelőre persze csak szimbolikus jelentőségű, a The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint leginkább a szerencsének volt köszönhető: az országban jelenleg a fűtésnek és a légkondicionálásnak sincs szezonja, így hétvégenként viszonylag alacsony az energiafogyasztás, miközben mostanában gyakori a napos idő.

A fejlemény mégis figyelemre méltó, ugyanis a szénerőművek rugalmatlansága, és annak következményei is megmutatkoztak. Ezek leállítása, majd újraindítása olyan költségekkel jár, hogy ha hirtelen energiatöbblet keletkezik a hálózatban, akár negatív áramárak is keletkezhetnek a piacon (ez tegnap be is következett). A szél-, víz- és naperőműveket könnyebb átmenetileg kivonni a termelésből, ahogy ez alacsony kereslet és magas kínálat esetén meg is szokott történni például a szélturbinákkal – a veszteségek elkerülése végett.

A szakemberek szerint a tegnapi eset elsősorban arra mutat rá, hogy a megújuló energiaforrások térhódításának komoly gátat szab a szénerőművek működése. Ha a fosszilis energiahordozókból előállított áram mennyiségét könnyebben lehetne szabályozni, többször juthatnának döntő szerephez környezetbarát erőművek Ausztrália áramellátásában, ahogy az tegnap is történt.

Világ Ausztrália napenergia naperőmű villamos energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

Az energiahordozó ára már olyan szintre jutott, hogy több műtrágyaüzemet leállítottak. Ha ez máshol is megtörténik, akkor az élelmiszerek előállítása is drágább lesz.

Avatar
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Gyászosak a következmények, ha az alacsony születésszám hatalmas kivándorlókedvvel párosul.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 11:12 Világ

Szórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédek

A sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.