Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 23. 11:51 Világ

A napelemek egy kis időre már háttérbe szorították a szénerőműveket Ausztráliában

A széniparáról híres Ausztráliában pár percig a naperőművek adták az áramtermelés 57 százalékát tegnap, erre még sosem volt példa. Összehasonlításképp: a 2019-ben előállított villamosenergiának mindössze hét százalékát állították elő a napelemek. Mindez egyelőre persze csak szimbolikus jelentőségű, a The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint leginkább a szerencsének volt köszönhető: az országban jelenleg a fűtésnek és a légkondicionálásnak sincs szezonja, így hétvégenként viszonylag alacsony az energiafogyasztás, miközben mostanában gyakori a napos idő.

A fejlemény mégis figyelemre méltó, ugyanis a szénerőművek rugalmatlansága, és annak következményei is megmutatkoztak. Ezek leállítása, majd újraindítása olyan költségekkel jár, hogy ha hirtelen energiatöbblet keletkezik a hálózatban, akár negatív áramárak is keletkezhetnek a piacon (ez tegnap be is következett). A szél-, víz- és naperőműveket könnyebb átmenetileg kivonni a termelésből, ahogy ez alacsony kereslet és magas kínálat esetén meg is szokott történni például a szélturbinákkal – a veszteségek elkerülése végett.

A szakemberek szerint a tegnapi eset elsősorban arra mutat rá, hogy a megújuló energiaforrások térhódításának komoly gátat szab a szénerőművek működése. Ha a fosszilis energiahordozókból előállított áram mennyiségét könnyebben lehetne szabályozni, többször juthatnának döntő szerephez környezetbarát erőművek Ausztrália áramellátásában, ahogy az tegnap is történt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália napenergia naperőmű villamos energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.