Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 23. 11:51 Világ

A napelemek egy kis időre már háttérbe szorították a szénerőműveket Ausztráliában

A széniparáról híres Ausztráliában pár percig a naperőművek adták az áramtermelés 57 százalékát tegnap, erre még sosem volt példa. Összehasonlításképp: a 2019-ben előállított villamosenergiának mindössze hét százalékát állították elő a napelemek. Mindez egyelőre persze csak szimbolikus jelentőségű, a The Guardian által megszólaltatott szakértő szerint leginkább a szerencsének volt köszönhető: az országban jelenleg a fűtésnek és a légkondicionálásnak sincs szezonja, így hétvégenként viszonylag alacsony az energiafogyasztás, miközben mostanában gyakori a napos idő.

A fejlemény mégis figyelemre méltó, ugyanis a szénerőművek rugalmatlansága, és annak következményei is megmutatkoztak. Ezek leállítása, majd újraindítása olyan költségekkel jár, hogy ha hirtelen energiatöbblet keletkezik a hálózatban, akár negatív áramárak is keletkezhetnek a piacon (ez tegnap be is következett). A szél-, víz- és naperőműveket könnyebb átmenetileg kivonni a termelésből, ahogy ez alacsony kereslet és magas kínálat esetén meg is szokott történni például a szélturbinákkal – a veszteségek elkerülése végett.

A szakemberek szerint a tegnapi eset elsősorban arra mutat rá, hogy a megújuló energiaforrások térhódításának komoly gátat szab a szénerőművek működése. Ha a fosszilis energiahordozókból előállított áram mennyiségét könnyebben lehetne szabályozni, többször juthatnának döntő szerephez környezetbarát erőművek Ausztrália áramellátásában, ahogy az tegnap is történt.

Világ Ausztrália napenergia naperőmű villamos energia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.