Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 15. 11:13 Világ

Oslo kénytelen korlátozni az e-roller kölcsönzőket, mert a sok balesetet nem bírják a kórházak

Norvégia fővárosában drasztikus lépésekre szánta el magát a helyi városvezetés, hogy csökkentse az elektromos rollerek miatti súlyos balesetek számát. A városban túl sok a csonttörés, a koponyarepedés, a fogtörés, de kómába is kerültek már a felelőtlen használat miatt.

Oslóban a tavalyi évhez képest balesetek száma szinte megduplázódott, és a kórházak sürgősségi osztályai külön sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az aggasztó helyzetre. A norvég fővárosban egyébként Budapesthez képest jóval több kölcsönzött és saját e-rollert használnak, a belváros gyakorlatilag teljesen autómentes övezet, és a rollert nagyon gyakran az éjszakai szórakozóhelyekről való hazajutáshoz veszik igénybe – nem feltétlenül színjózan állapotban.

Sőt, egész Európában Oslóban jut egy főre a legtöbb e-roller, az applikációkon keresztül kölcsönözhető rollerek száma már 25 000, két hónapja még csak 20 000 volt.

A Debrecennél csak kicsivel nagyobb lakosságú Oslóban csak júniusban 421 olyan balesetet regisztráltak amely elektromos rollerekhez volt köthető, az esetek zöme hétvégén a hajnali órákban történt. Ebben az időszakban a hatóságok szerint

minden harmadik sérültet e-rolleres baleset miatt kellett bevinni a sürgősségi osztályra, a sérültek 75 százaléka alkohol befolyása alatt állt, átlagéletkoruk pedig 27 év volt.

A balesetek megelőzése érdekében ezért szeptembertől betiltják az elektromos-roller használatát este 11 és hajnali 5 óra között, és szigorú plafont hoznak létre, csak 8 000 roller lesz kölcsönözhető. A város vezetői külön zónákat szeretnének létrehozni arra, hogy hova rakhatóak le, és hol használhatóak a járművek, mert a városvezetés szerint vannak olyan városrészek, amelyek jelenleg akadálypályaként funkcionálnak. Ezekkel a szabályokkal a vakoknak és a mozgássérülteknek is segítene a vezetés, mivel a széthagyott rollerek nekik jelentik a legnagyobb kellemetlenséget.

A norvég konzervatívok nem értenek egyet a rollerplafonnal, mert szerintük a szabályos hétköznapi használókat hozza kellemetlen helyzetbe. Szerintük a drasztikusan csökkentett rollerszámok esetén egyszerre 15 szolgáltató applikációját kell letöltenie a felhasználónak, hogy biztosan találjon a közelben elérhető rollert. A konzervatívok ezért lekorlátoznák a szolgáltatók számát is – a városvezetés azonban ezt egyelőre nem támogatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ baleset e-roller norvégia Oslo roller Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.