Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 2. 16:35 Világ

Svájcban az áramszünetek miatt szidják az uniót

Áramkimaradás esetén a svájciak mostanában Brüsszel nevét emlegetik viccelődve, az alpesi ország ugyanis júliustól nem vehet részt az uniós árampiacon. A Bloomberg beszámolójából kiderül, hogy egy több mint hatvan éves villamosenergia-piaci együttműködés szűnik meg a svájci államtanács és az Európai Unió közötti ellentétek miatt, és ennek következtében – bár az áramellátás stabilitása nincs közvetlen veszélyben – erősödnek a rezsiköltségek növekedésével kapcsolatos aggodalmak.

Májusban egy évek óta tárgyalt átfogó intézményközi megállapodásnak kellett volna megszületnie Svájc és az unió között, erre azonban nem került végül sor. Az eddig megkötött kétoldalú megállapodások helyébe tervezett keretmegállapodás elutasítását a szuverenitás és a munkaerőpiac védelmével indokolják a svájci politikusok, miközben a brexiten épp csak túlesett unió egyre keményebben lépett fel az egyeztetések során.

Emiatt a villamosenergia előállításához és szállításához szükséges infrastruktúra fenntartásában és működtetésében mostantól egyelőre nem számíthat az ország az eddigi határokon átívelő együttműködésekre. Ez végső soron a hatékonyság csökkenéséhez és a költségek emelkedéséhez vezet majd, mivel a hálózat az elmúlt évtizedekben igencsak kitetté vált a szomszédos országokban működő szolgáltatóknak. Igaz, az unió sem jár jól Svájc kiszakadásával és az ottani áramellátás bizonytalanná válásával – végül meglehet, hogy különmegállapodás születik, amit az is sejtet, hogy az uniós villamosenergia-piachoz az Egyesült Királyság változatlanul hozzáférhet a brexit ellenére is.

Világ árampiac áramszünet Európai Unió Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.

Avatar
2021. július 30. 16:28 Élet, Világ

Megmentheted-e az egyéni döntéseiddel a világot a klímakatasztrófától?

A cégek szeretik azt mondani, hogy ők csak olyan termékeket gyártanak, amelyeket el lehet adni. A fogyasztóknak kellene más termékeket venniük? De befolyásolhatja az egyéni fogyasztói döntés a piacokat?

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Stubnya Bence
2021. július 30. 06:04 Pénz

A szegényebbek és a csokból kimaradók egyre nehezebben jutnak majd hitelhez

A hitelesek egy része már most is érzi a jegybank kamatemelési ciklusának hatásait, amely új korszakot jelent, de mi várható így az ingatlanpiacon?