Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 2. 16:35 Világ

Svájcban az áramszünetek miatt szidják az uniót

Áramkimaradás esetén a svájciak mostanában Brüsszel nevét emlegetik viccelődve, az alpesi ország ugyanis júliustól nem vehet részt az uniós árampiacon. A Bloomberg beszámolójából kiderül, hogy egy több mint hatvan éves villamosenergia-piaci együttműködés szűnik meg a svájci államtanács és az Európai Unió közötti ellentétek miatt, és ennek következtében – bár az áramellátás stabilitása nincs közvetlen veszélyben – erősödnek a rezsiköltségek növekedésével kapcsolatos aggodalmak.

Májusban egy évek óta tárgyalt átfogó intézményközi megállapodásnak kellett volna megszületnie Svájc és az unió között, erre azonban nem került végül sor. Az eddig megkötött kétoldalú megállapodások helyébe tervezett keretmegállapodás elutasítását a szuverenitás és a munkaerőpiac védelmével indokolják a svájci politikusok, miközben a brexiten épp csak túlesett unió egyre keményebben lépett fel az egyeztetések során.

Emiatt a villamosenergia előállításához és szállításához szükséges infrastruktúra fenntartásában és működtetésében mostantól egyelőre nem számíthat az ország az eddigi határokon átívelő együttműködésekre. Ez végső soron a hatékonyság csökkenéséhez és a költségek emelkedéséhez vezet majd, mivel a hálózat az elmúlt évtizedekben igencsak kitetté vált a szomszédos országokban működő szolgáltatóknak. Igaz, az unió sem jár jól Svájc kiszakadásával és az ottani áramellátás bizonytalanná válásával – végül meglehet, hogy különmegállapodás születik, amit az is sejtet, hogy az uniós villamosenergia-piachoz az Egyesült Királyság változatlanul hozzáférhet a brexit ellenére is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árampiac áramszünet Európai Unió Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.