Jobb körülmények között élnek azok, akik az iskolában mindennap egészséges ebédet kaptak – erre a megállapításra jutott egy svédországi kutatás az 1959 és 1969 között általános iskolákba járt korcsoport megfigyelését követően. A skandináv országban ekkorra már évtizedes hagyománya volt a családok számára ingyenessé tett, egészséges étrendet biztosító gyermekétkeztetési programnak, amit a hatvanas években közel egyenlő arányban vezettek be az önkormányzatok.
Peter Lundborg és Dan-Olof Rooth eredményei egy újabb megközelítésből igazolják, hogy az iskoláskorú gyerekek táplálkozási lehetőségei és szokásai nagyban meghatározzák a jövőjüket. A gyermekétkeztetési programok hosszú távú hatásvizsgálatára ugyanis a szerzők szerint eddig csak kevés lehetőség adódott, most viszont körülbelül másfél millió ember megfigyeléséből kiderült, hogy akik az általános iskolában töltött kilenc év alatt mindvégig részesültek az egészséges étkeztetésben, azok
átlagosan 0,5-0,7 centiméterrel magasabbra nőttek, 0,3 évvel több időt töltöttek az iskolarendszerben (vagyis több osztályt végeztek el) és életük során három százalékkal több pénzt kerestek
a programból kimaradt kortársaikhoz képest.
A kedvező hatások különösen a szegényebb családok gyermekeit érintették, de a jómódú diákok körében is kimutathatók. A program tehát az egyébként eleve viszonylagos jómódban élő svéd társadalom minden rétegét kedvezően érinti, méghozzá leginkább az egészséges étrendre való áttérés és nem az étkeztetés ingyenessé tétele miatt.
Világ
Fontos