Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 6. 12:48 Világ

A közszférában nagyon sok múlik a szervezettségen, ha meg akarják tartani a motivált dolgozókat

A közalkalmazottak belső motivációját számos különösebben nem költséges szervezeti gyakorlattal is fent lehet tartani – többek között ez az eredménye egy nagyon széles körben, kétezer szervezetben és 5 országban, 4 millió fő részvételével elvégzett kutatásnak.

Dan Honig, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) adjunktusa a Twitteren a tanulmányáról azt írta, hogy annak elemei különálló kutatások alapján eddig is ismertek voltak, például az, hogy az egyértelmű szervezeti célok, a munkavállalói autonómia és a vezetői visszajelzések erősen korrelálnak a magasabb belülről fakadó munkavállalói motivációval, viszont a kutatás mindezt most egy sokkal nagyobb, országokon és szervezeteken átívelő mintán is bebizonyította.

A tanulmány szerint a belülről fakadó motiváció a közszférában azért különösen fontos, mert a magánszférához képest itt több az olyan pozíció, amelyben nehezen ellenőrizhetőek a feladatok, egy munkavállalónak több felettese is lehet, és gyakran több egymást átfedő szervezeti célja is van egy szervezeti egységnek.

A kutató szerint a tanulmány egyértelmű ok-okozatiságot nem tud kimutatni az említett szervezeti tényezők erőssége és a munkavállalók belső motivációja között, viszont a munkavállalók motivációjának hosszú távú változását, és a szervezetbe belépőket-elhagyókat tanulmányozva is van ok-okozatiságra utaló bizonyíték.

A felmondáson gondolkodók motivációját vizsgálva az derült ki, hogy a jó menedzsment a szervezetben tartja azokat a munkavállalókat, akiknek erősebb a belső motivációja, és ugyanezek a munkavállalók könnyebben lépnek ki, ha úgy érzik, hogy a menedzsment nem segíti őket a számukra fontos szervezeti célok elérésében. Ugyanezt a jelenséget egyébként Honig egy másik kutatásban a gyermekvédelemben dolgozó szociális munkásoknál is tapasztalta: egy nagy presztizsű szociális munka mesterszakos ösztöndíjas programjában a belsőleg jobban motivált résztvevők nagyobb arányban hagyták ott a gyermekvédelmi területet.

Bár ez sem erős ok-okozatiság, de szintén van a kutatás alapján arra utaló bizonyíték, hogy a szervezeti motivációs tényezők és a munkavállalók belső motivációja közti összefüggés erősebb, amikor a munkaadó nehezen tudja a feladatokat ellenőrizni. Honig szerint ebből az következik, hogy a menedzsment teljesítménye jobban számít, amikor a nagyobb feladathoz tartozó alfeladatok nem egyértelműek, tehát a munkavállaló kreativitásán múlik a feladat megoldása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ közszféra menedzsment motiváció munkavállaló szervezet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.