Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 30. 10:33 Világ

Rossz jel, hogy betelt a leállított repülőgépek egyik jókora tárolója

A gazdasági ciklusokra különösen érzékeny légi közlekedés pontosan mutatja, hogy a kilábalás szinte egyetlen országban sem zajlik olyan ütemben, ahogy nyáron remélték a politikusok. Számos légitársaságnak most egyebek mellett az okoz problémát, hogy hol tárolja a megfelelő kereslet híján a forgalomból kivont gépeit.

Mivel a leállított gépeket különösen fenyegeti a korrózió, sok vállalat igyekszik sivatagi éghajlaton elhelyezni őket. A délkelet-ázsiai légitársaságok számára ezért vonzó terep Ausztrália, olyannyira, hogy az egyik ottani szolgáltatónak új telephelyet kellett nyitnia.

Ahogy a BBC írja, az Asia Pacific Airline Storage (APAS) nevű cégnek Alice Springs mellett van egy jókora területe, ahol jelenleg 94 gép parkol, mások mellett a Singapore Airlines, a Cathay Pacific, a Fiji Air és a Cabu Pacific flottájából. Most még van ugyan 16 szabad hely, de már azokat is lefoglalták az ügyfelek.

A hatalmas igényt látva a cég azt tervezi, hogy további 50-90 férőhelyet létesít majd, emellett pedig megnyitott egy másik telephelyet Queensland tartomány délkeleti részén. Az utóbbi helyen per pillanat csak két gép parkol, de még ezen a héten továbbiak érkeznek.

A dolog egyébként nem csak annyiból áll, hogy a gépeket leteszik, és feléjük sem néznek, amíg újra szükség nem lesz rájuk. Az APAS-nak 70 karbantartója van, ők gondoskodnak arról, hogy mindig indulásra készek legyenek a sok millió dollárt érő járművek.

A cég ügyvezetője arról is beszélt a BBC-nek, hogy mindig is tervezte a terjeszkedést, de a járvány miatt olyan óriási mértékben nőtt a légitársaságok igénye a tárolás iránt, hogy muszáj volt ezt most meglépni. A jelek szerint ez rövid távon nem is fog megváltozni, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség épp a napokban rontotta le (sokadszorra) a 2020-as forgalmi előrejelzését. A felülvizsgált forgatókönyv szerint idén a világ légi forgalma csak a harmada lesz a tavalyinak, és legjobb esetben 2024-ben térhet vissza a 2019-es szint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Világ járvány koronavírus légi közlekedés repülőgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.