Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 23. 13:04 Világ

Magánhadsereggel és luxusjachttal segít a legelesettebbeken a világ egyik leggazdagabb embere

Az orosz származású amerikai üzletember, Sergey Brin a világ egyik leggazdagabb embere, 63 milliárd dolláros vagyonával 14. a milliárdoslistán. A Google társalapítója többek között egy 80 millió dolláros (25 milliárd forintos) luxusjachtnak is a tulajdonosa, amely 2015 márciusában az óceániai Vanuatu környékén cirkált.

A szigetcsoport egy részén ekkoriban söpört végig egy ciklon, amely a térség történetében az egyik legpusztítóbb volt. Egész települések dőltek össze, a fővárosban, Port Vilában is romok, leszakadt vezetékek, derékbe tört fák között botorkáltak a helyiek. A vihar idején Brin nem volt a luxusjachton, de a hajó kapitánya felhívta őt, hogy a segítségét kérje.

“Éveket töltöttünk el ezeken a csodálatos vizeken hajózva, számos barátságot kötöttünk és szoros kapcsolatot alakítottunk ki a helyi közösségekkel. Borzalmas volt látni a helyiek szenvedését, muszáj volt rajtuk segíteni” – emlékezett vissza a kapitány egy videóban arról, hogy miért kereste meg Brint.


Így segítettek a luxus jachttal a Vanuatun.

A milliárdos az egyik testőrét kérte meg, hogy szervezzen egy mentőexpedíciót a luxusjachttal. A testőr összegyűjtött néhány volt katonát, vásároltak egy halom gyógyszert és barkácseszközt, majd csatlakoztak a jachton lévő orvoshoz és öt mentőápolóhoz. Mivel a szigeten ivóvíz sem volt, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy a jacht víztisztítójával 62 tonna ivóvizet juttattak a szigetekre. Emellett védőhelyeket építettek több faluban, és 250 sérültet láttak el.

Két héttel azt követően, hogy befejezték a vanuatui segélyakciót, a nepáli fővárost, Katmandut egy hatalmas földrengés rázta meg. Brin ekkor felhívta a testőrét, hogy készen állnak-e arra, hogy ismét akcióba lépjenek. Ezt követően rendszeresen megjelentek katasztrófa sújtotta helyeken, és 2018-ra intézményesült a szerveződés.

Az immár Global Support and Development (GSD) (magyarul Globális Támogatás és Fejlesztés) néven futó szervezet egyedüli finanszírozója Brin, de ez egészen mostanáig nem volt nyilvános. Az érintettek soha nem nevezték meg Brint a szervezet alapítójaként, ez csak a The Daily Beast vasárnapi cikkéből derült ki.

Sergey Brin a davosi World Economic Forumon 2017-ben. Fotó: AFP

A GSD mára fontos szereplővé vált a természeti katasztrófa által előidézett krízishelyzetekben. Mintegy húsz állandó és száz ideiglenes alkalmazottja van. A GSD több szempontból is kilóg a segélyszervezetek világából. Az állomány negyede korábban különleges erőknél szolgált, és szintén további negyede volt katona, így rendkívül képzett csapatot alkotnak.

“Nem ismerek még egy olyan civil szervezetet, amely annyira gyors, mint ők, és így előkészíti a terepet a többi civil szervezetnek, hogy segíthessenek” – mondta a GSD-ről egy keresztény segélyszervezet, a World Hope vezetője, John Lyon.

A luxusjacht mellett pedig számos szokatlan kísérlettel próbálja növelni hatékonyságát a GSD. Több esetben például drónokat és léghajót is bevetettek. A GSD szerint a finanszírozójuk – tehát Brin – kifejezetten az éles, drámai kihívásokat keresi a mentőakciók szervezésénél, mint például egy füstölgő vulkán közelében akciózni.

Brin meglepő húzásokra koncentráló filantrópiája azonban nem egyedülálló az IT-szektor amerikai központja, a Szilícium-völgy techmilliárdosai között. A Tesla megálmodója, Elon Musk minitengeralattjárót fejlesztetett ki a barlangba szorult thaiföldi gyerekek megmentésére (ez mondjuk nem volt botránymentes), a Google másik társalapítója, Larry Page pedig oltások fejlesztésével kezdett el foglalkozni.

Világ google jótékonykodás segélyszervezet Sergey Brin Vanuatu Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.