Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 23. 13:04 Világ

Magánhadsereggel és luxusjachttal segít a legelesettebbeken a világ egyik leggazdagabb embere

Az orosz származású amerikai üzletember, Sergey Brin a világ egyik leggazdagabb embere, 63 milliárd dolláros vagyonával 14. a milliárdoslistán. A Google társalapítója többek között egy 80 millió dolláros (25 milliárd forintos) luxusjachtnak is a tulajdonosa, amely 2015 márciusában az óceániai Vanuatu környékén cirkált.

A szigetcsoport egy részén ekkoriban söpört végig egy ciklon, amely a térség történetében az egyik legpusztítóbb volt. Egész települések dőltek össze, a fővárosban, Port Vilában is romok, leszakadt vezetékek, derékbe tört fák között botorkáltak a helyiek. A vihar idején Brin nem volt a luxusjachton, de a hajó kapitánya felhívta őt, hogy a segítségét kérje.

“Éveket töltöttünk el ezeken a csodálatos vizeken hajózva, számos barátságot kötöttünk és szoros kapcsolatot alakítottunk ki a helyi közösségekkel. Borzalmas volt látni a helyiek szenvedését, muszáj volt rajtuk segíteni” – emlékezett vissza a kapitány egy videóban arról, hogy miért kereste meg Brint.


Így segítettek a luxus jachttal a Vanuatun.

A milliárdos az egyik testőrét kérte meg, hogy szervezzen egy mentőexpedíciót a luxusjachttal. A testőr összegyűjtött néhány volt katonát, vásároltak egy halom gyógyszert és barkácseszközt, majd csatlakoztak a jachton lévő orvoshoz és öt mentőápolóhoz. Mivel a szigeten ivóvíz sem volt, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy a jacht víztisztítójával 62 tonna ivóvizet juttattak a szigetekre. Emellett védőhelyeket építettek több faluban, és 250 sérültet láttak el.

Két héttel azt követően, hogy befejezték a vanuatui segélyakciót, a nepáli fővárost, Katmandut egy hatalmas földrengés rázta meg. Brin ekkor felhívta a testőrét, hogy készen állnak-e arra, hogy ismét akcióba lépjenek. Ezt követően rendszeresen megjelentek katasztrófa sújtotta helyeken, és 2018-ra intézményesült a szerveződés.

Az immár Global Support and Development (GSD) (magyarul Globális Támogatás és Fejlesztés) néven futó szervezet egyedüli finanszírozója Brin, de ez egészen mostanáig nem volt nyilvános. Az érintettek soha nem nevezték meg Brint a szervezet alapítójaként, ez csak a The Daily Beast vasárnapi cikkéből derült ki.

Sergey Brin a davosi World Economic Forumon 2017-ben. Fotó: AFP

A GSD mára fontos szereplővé vált a természeti katasztrófa által előidézett krízishelyzetekben. Mintegy húsz állandó és száz ideiglenes alkalmazottja van. A GSD több szempontból is kilóg a segélyszervezetek világából. Az állomány negyede korábban különleges erőknél szolgált, és szintén további negyede volt katona, így rendkívül képzett csapatot alkotnak.

“Nem ismerek még egy olyan civil szervezetet, amely annyira gyors, mint ők, és így előkészíti a terepet a többi civil szervezetnek, hogy segíthessenek” – mondta a GSD-ről egy keresztény segélyszervezet, a World Hope vezetője, John Lyon.

A luxusjacht mellett pedig számos szokatlan kísérlettel próbálja növelni hatékonyságát a GSD. Több esetben például drónokat és léghajót is bevetettek. A GSD szerint a finanszírozójuk – tehát Brin – kifejezetten az éles, drámai kihívásokat keresi a mentőakciók szervezésénél, mint például egy füstölgő vulkán közelében akciózni.

Brin meglepő húzásokra koncentráló filantrópiája azonban nem egyedülálló az IT-szektor amerikai központja, a Szilícium-völgy techmilliárdosai között. A Tesla megálmodója, Elon Musk minitengeralattjárót fejlesztetett ki a barlangba szorult thaiföldi gyerekek megmentésére (ez mondjuk nem volt botránymentes), a Google másik társalapítója, Larry Page pedig oltások fejlesztésével kezdett el foglalkozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ google jótékonykodás segélyszervezet Sergey Brin Vanuatu Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.