Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 23. 13:04 Világ

Magánhadsereggel és luxusjachttal segít a legelesettebbeken a világ egyik leggazdagabb embere

Az orosz származású amerikai üzletember, Sergey Brin a világ egyik leggazdagabb embere, 63 milliárd dolláros vagyonával 14. a milliárdoslistán. A Google társalapítója többek között egy 80 millió dolláros (25 milliárd forintos) luxusjachtnak is a tulajdonosa, amely 2015 márciusában az óceániai Vanuatu környékén cirkált.

A szigetcsoport egy részén ekkoriban söpört végig egy ciklon, amely a térség történetében az egyik legpusztítóbb volt. Egész települések dőltek össze, a fővárosban, Port Vilában is romok, leszakadt vezetékek, derékbe tört fák között botorkáltak a helyiek. A vihar idején Brin nem volt a luxusjachton, de a hajó kapitánya felhívta őt, hogy a segítségét kérje.

“Éveket töltöttünk el ezeken a csodálatos vizeken hajózva, számos barátságot kötöttünk és szoros kapcsolatot alakítottunk ki a helyi közösségekkel. Borzalmas volt látni a helyiek szenvedését, muszáj volt rajtuk segíteni” – emlékezett vissza a kapitány egy videóban arról, hogy miért kereste meg Brint.


Így segítettek a luxus jachttal a Vanuatun.

A milliárdos az egyik testőrét kérte meg, hogy szervezzen egy mentőexpedíciót a luxusjachttal. A testőr összegyűjtött néhány volt katonát, vásároltak egy halom gyógyszert és barkácseszközt, majd csatlakoztak a jachton lévő orvoshoz és öt mentőápolóhoz. Mivel a szigeten ivóvíz sem volt, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy a jacht víztisztítójával 62 tonna ivóvizet juttattak a szigetekre. Emellett védőhelyeket építettek több faluban, és 250 sérültet láttak el.

Két héttel azt követően, hogy befejezték a vanuatui segélyakciót, a nepáli fővárost, Katmandut egy hatalmas földrengés rázta meg. Brin ekkor felhívta a testőrét, hogy készen állnak-e arra, hogy ismét akcióba lépjenek. Ezt követően rendszeresen megjelentek katasztrófa sújtotta helyeken, és 2018-ra intézményesült a szerveződés.

Az immár Global Support and Development (GSD) (magyarul Globális Támogatás és Fejlesztés) néven futó szervezet egyedüli finanszírozója Brin, de ez egészen mostanáig nem volt nyilvános. Az érintettek soha nem nevezték meg Brint a szervezet alapítójaként, ez csak a The Daily Beast vasárnapi cikkéből derült ki.

Sergey Brin a davosi World Economic Forumon 2017-ben. Fotó: AFP

A GSD mára fontos szereplővé vált a természeti katasztrófa által előidézett krízishelyzetekben. Mintegy húsz állandó és száz ideiglenes alkalmazottja van. A GSD több szempontból is kilóg a segélyszervezetek világából. Az állomány negyede korábban különleges erőknél szolgált, és szintén további negyede volt katona, így rendkívül képzett csapatot alkotnak.

“Nem ismerek még egy olyan civil szervezetet, amely annyira gyors, mint ők, és így előkészíti a terepet a többi civil szervezetnek, hogy segíthessenek” – mondta a GSD-ről egy keresztény segélyszervezet, a World Hope vezetője, John Lyon.

A luxusjacht mellett pedig számos szokatlan kísérlettel próbálja növelni hatékonyságát a GSD. Több esetben például drónokat és léghajót is bevetettek. A GSD szerint a finanszírozójuk – tehát Brin – kifejezetten az éles, drámai kihívásokat keresi a mentőakciók szervezésénél, mint például egy füstölgő vulkán közelében akciózni.

Brin meglepő húzásokra koncentráló filantrópiája azonban nem egyedülálló az IT-szektor amerikai központja, a Szilícium-völgy techmilliárdosai között. A Tesla megálmodója, Elon Musk minitengeralattjárót fejlesztetett ki a barlangba szorult thaiföldi gyerekek megmentésére (ez mondjuk nem volt botránymentes), a Google másik társalapítója, Larry Page pedig oltások fejlesztésével kezdett el foglalkozni.

Világ google jótékonykodás segélyszervezet Sergey Brin Vanuatu Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.