Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 23. 13:04 Világ

Magánhadsereggel és luxusjachttal segít a legelesettebbeken a világ egyik leggazdagabb embere

Az orosz származású amerikai üzletember, Sergey Brin a világ egyik leggazdagabb embere, 63 milliárd dolláros vagyonával 14. a milliárdoslistán. A Google társalapítója többek között egy 80 millió dolláros (25 milliárd forintos) luxusjachtnak is a tulajdonosa, amely 2015 márciusában az óceániai Vanuatu környékén cirkált.

A szigetcsoport egy részén ekkoriban söpört végig egy ciklon, amely a térség történetében az egyik legpusztítóbb volt. Egész települések dőltek össze, a fővárosban, Port Vilában is romok, leszakadt vezetékek, derékbe tört fák között botorkáltak a helyiek. A vihar idején Brin nem volt a luxusjachton, de a hajó kapitánya felhívta őt, hogy a segítségét kérje.

“Éveket töltöttünk el ezeken a csodálatos vizeken hajózva, számos barátságot kötöttünk és szoros kapcsolatot alakítottunk ki a helyi közösségekkel. Borzalmas volt látni a helyiek szenvedését, muszáj volt rajtuk segíteni” – emlékezett vissza a kapitány egy videóban arról, hogy miért kereste meg Brint.


Így segítettek a luxus jachttal a Vanuatun.

A milliárdos az egyik testőrét kérte meg, hogy szervezzen egy mentőexpedíciót a luxusjachttal. A testőr összegyűjtött néhány volt katonát, vásároltak egy halom gyógyszert és barkácseszközt, majd csatlakoztak a jachton lévő orvoshoz és öt mentőápolóhoz. Mivel a szigeten ivóvíz sem volt, a legfontosabb feladatuk az volt, hogy a jacht víztisztítójával 62 tonna ivóvizet juttattak a szigetekre. Emellett védőhelyeket építettek több faluban, és 250 sérültet láttak el.

Két héttel azt követően, hogy befejezték a vanuatui segélyakciót, a nepáli fővárost, Katmandut egy hatalmas földrengés rázta meg. Brin ekkor felhívta a testőrét, hogy készen állnak-e arra, hogy ismét akcióba lépjenek. Ezt követően rendszeresen megjelentek katasztrófa sújtotta helyeken, és 2018-ra intézményesült a szerveződés.

Az immár Global Support and Development (GSD) (magyarul Globális Támogatás és Fejlesztés) néven futó szervezet egyedüli finanszírozója Brin, de ez egészen mostanáig nem volt nyilvános. Az érintettek soha nem nevezték meg Brint a szervezet alapítójaként, ez csak a The Daily Beast vasárnapi cikkéből derült ki.

Sergey Brin a davosi World Economic Forumon 2017-ben. Fotó: AFP

A GSD mára fontos szereplővé vált a természeti katasztrófa által előidézett krízishelyzetekben. Mintegy húsz állandó és száz ideiglenes alkalmazottja van. A GSD több szempontból is kilóg a segélyszervezetek világából. Az állomány negyede korábban különleges erőknél szolgált, és szintén további negyede volt katona, így rendkívül képzett csapatot alkotnak.

“Nem ismerek még egy olyan civil szervezetet, amely annyira gyors, mint ők, és így előkészíti a terepet a többi civil szervezetnek, hogy segíthessenek” – mondta a GSD-ről egy keresztény segélyszervezet, a World Hope vezetője, John Lyon.

A luxusjacht mellett pedig számos szokatlan kísérlettel próbálja növelni hatékonyságát a GSD. Több esetben például drónokat és léghajót is bevetettek. A GSD szerint a finanszírozójuk – tehát Brin – kifejezetten az éles, drámai kihívásokat keresi a mentőakciók szervezésénél, mint például egy füstölgő vulkán közelében akciózni.

Brin meglepő húzásokra koncentráló filantrópiája azonban nem egyedülálló az IT-szektor amerikai központja, a Szilícium-völgy techmilliárdosai között. A Tesla megálmodója, Elon Musk minitengeralattjárót fejlesztetett ki a barlangba szorult thaiföldi gyerekek megmentésére (ez mondjuk nem volt botránymentes), a Google másik társalapítója, Larry Page pedig oltások fejlesztésével kezdett el foglalkozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ google jótékonykodás segélyszervezet Sergey Brin Vanuatu Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.