Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 24. 13:45 Világ

Olaszországban 1600 százalékkal nőtt a szájmaszkok ára a koronavírus miatt

A szájmaszk és a kézfertőtlenítés a koronavírus elleni védekezés legalapvetőbb eszközeiként jelennek meg a fertőzött területekről szóló beszámolókban. A hatalmas kereslet miatt elsőként a maszkból és a fertőtlenítőből alakult ki hiány a járvány epicentrumában, a kínai Vuhanban is.

A vírus Európában először Észak-Olaszországban jelent meg a napokban jelentősebb mértékben, ami azonnal megmutatkozott az óvóeszközök árán. A Codacons nevű olasz nonprofit fogyasztóvédelmi szervezet vasárnapi közleménye szerint sokszorosára nőtt a maszkok és a kézfertőtlenítők ára az interneten.

Kihalt utca a Codogno nevű kisvárosban. Fotó: AFP

A szervezet szerint az egyik legnagyobb e-kereskedő olaszországi oldalán egy flakon fertőtlenítő gél ára 3 euróról közel 22,5-re ment fel (1000 forintről 7600-ra). A szájmaszk ára még nagyobb mértékben nőtt: korábban kevesebb mint 10 centet (34 forintot) kértek el egyért, vasárnap viszont már 1,8 euróba (600 forintba) került. Ez több mint 1600 százalékos növekedés.

Egy kifejezetten a koronavírus ellen szolgáló maszk közel 40 euróba (13 ezer forintba) kerül. A Codacons elnöke, Carlo Renzi szégyenteljes spekulációnak nevezte, hogy az emberek félelméből próbálnak meg pénzt csinálni a kereskedők.

Üres utcák olasz kisvárosokban

Olaszországban az elmúlt napokban gyors növekedésnek indult a fertőzöttek száma, hétfőre több mint 180 beteget regisztráltak. A vírusnak eddig négy halálos áldozata van a térségben. A vírus terjedése miatt az olasz kormány vasárnap karantén alá helyezett több települést, ahol megtiltották a ki- és beutazást.

Roham az áruházakban

Felmerült, hogy lezárják a határokat és a magyar Külügyminisztérium is azt javasolja az észak-olaszországi utazást tervezőknek, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek. A tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára egy az aktuális fertőzési helyzetet mutató térképet is megosztott a Facebookon.

Az Indexnek egy milánói magyar azt mondta, hogy érezni a pánikot, és az élelmiszer-üzleteket vasárnap megszállták a vásárlók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ koronavírus Olaszország szájmaszk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.