Hírlevél feliratkozás
Cser Tamás
2020. február 17. 15:33 Világ

A tőzsde csak ásít az amerikai elnökválasztás láttán

(A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.)

Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt baloldali jelölt lesz. A részvénypiacot mégsem érdekli a szuperkedd.

Szuperkedden összesen 14 államban tartanak előválasztást, közte a két legnépesebb államban, Kaliforniában és Texasban, együttesen a demokrata szavazatok 34 százalékát eldöntve. Március 10-én eldől még 9 százalékpont és március 17-én még 14 százalékpont, ez addigra összesen 61 százalék lesz. Így március közepére jó eséllyel sokkal okosabbak leszünk Trump leendő demokrata kihívóját illetően.

Ki az esélyes jelölt? A Predictit online fogadóiroda szerint a radikálisan baloldali nézeteket valló Sanders vezet 42 százalékkal, őt követik a mérsékeltebb jelöltek (Bloomberg, Biden). A közvéleménykutatóknál is Sanders vezet, de sokkal kevésbé – 23,6 százalékkal – mögötte nem messze lemaradva Biden. A felméréseknél még nem elhanyagolható a szintén radikálisabb Warren sem, 12,4 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdosok árazzák ki a politikusokat a politikábólÉrdekes kísérlet történik az USA-ban: ki fog derülni, hogy végtelen pénzből meg lehet-e venni az elnöki hivatalt. Soha nem látott pénzlavina szabadult el.

A demokrata elnökjelölt személye távolról sem érdektelen az amerikai vállalatok számára. Főbb kampányígéretei között szerepel a gazdagok adójának jelentős növelése, és a társasági adó emelése 21 százalékról 35 százalékra. A nagyobb tőzsdei cégeknek részvényeket kellene átadniuk a dolgozóknak. Sanders sokkal keményebben fellépne a vállalati összeolvadások, növekvő koncentráció ellen is.

Pont ezért érdekes az amerikai tőzsde érdektelensége a szuperkedd kapcsán. Azt, hogy mennyire izgul a piac egy jövőbeli esemény kimenetele miatt, jól jelzi az opciókba árazott volatilitás. Minél nagyobb mozgást okozhat egy jövőbeli esemény, annál drágább az ellene való védekezés (részvény eladási opció). Az alábbi ábrán az látható, hogy mekkora az árazott volatilitás a rövid, választások előtt lejáró opciókban (februári lejárat, zöld vonal) és mekkora az egy hónappal hosszabb (piros vonal), már az összes fontos márciusi előválasztás időpontja után lejáró opciókban. Alig van különbség. Az amerikai tőzsde ezek szerint azt mondja, a március egy teljesen átlagos, mondhatni unalmas hónap lesz.

Kicsit másképp ránézve: ma az elmúlt év egyik legalacsonyabb árán lehet bő egy hónapos eladási opciót venni az S&P500-ra (piros vonal az éves minimum közelében). Noha ebben az időszakban eldőlhet a demokrata elnökjelölt kiléte és a koronavírus nemzetközi megfékezésének sikerességében is sokkal többet fogunk tudni.

Ezen érdektelenség felelőtlen viselkedésnek tűnik a befektetők részéről. Egy lehetséges magyarázat, ha úgy gondolkodnak, hogy ha Sanders lesz a demokrata jelölt, akkor úgyis Trump nyer, mert Amerika nem fog megválasztani egy szélsőségesen baloldali jelöltet. Ez intuitíve logikus gondolkozásnak tűnne és a legtöbb befektető a felmérések alapján így is vélekedik. Azonban mást mutatnak a friss közvéleménykutatások, amelyek általában Sanders-t hozzák ki nyertesnek Trump ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai elnökválasztás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.